Dimon berkata pertemuan inflasi, perang Ukraine mungkin ‘meningkatkan risiko ke hadapan secara dramatik’ untuk AS

Jamie Dimon, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase bercakap kepada Kelab Ekonomi New York di New York, 16 Januari 2019.

Carlo Allegri | Reuters

Jamie DimonKetua Pegawai Eksekutif dan pengerusi bank terbesar AS mengikut aset, menunjukkan gabungan risiko yang mungkin belum pernah berlaku sebelum ini yang dihadapi negara dalam surat pemegang saham tahunannya.

Tiga kuasa mungkin membentuk dunia dalam beberapa dekad akan datang: ekonomi AS yang pulih daripada wabak Covid; inflasi yang tinggi yang akan membawa kepada era kenaikan kadar, dan Rusia pencerobohan Ukraine dan krisis kemanusiaan yang terhasil kini sedang berlaku, menurut Dimon.

“Setiap tiga faktor yang disebutkan di atas adalah unik dengan cara tersendiri: Pemulihan yang didorong rangsangan dramatik daripada pandemik COVID-19, kemungkinan keperluan untuk menaikkan kadar dengan pantas dan pembalikan QE yang diperlukan, dan perang di Ukraine dan sekatan. di Rusia,” tulis Dimon.

“Mereka membentangkan keadaan yang sama sekali berbeza daripada apa yang kami alami pada masa lalu – dan pertemuan mereka mungkin secara mendadak meningkatkan risiko di hadapan,” tulisnya. “Walaupun mungkin, dan berharap, bahawa semua peristiwa ini akan mempunyai resolusi yang aman, kita harus bersedia untuk kemungkinan hasil negatif.”

Surat Dimon, dibaca secara meluas dalam kalangan perniagaan kerana JPMorgan Status CEO sebagai jurucakap industrinya yang paling menonjol, mengambil nada yang lebih suram daripadanya missive baru tahun lepas. Walaupun dia menulis secara meluas tentang cabaran yang dihadapi negara, termasuk ketidaksamaan ekonomi dan disfungsi politik, surat itu menyiarkan kepercayaannya bahawa AS berada di tengah-tengah ledakan yang boleh “mudah” berjalan ke 2023.

Kini, bagaimanapun, tercetusnya konflik Eropah terbesar sejak Perang Dunia II telah mengubah keadaan, pasaran yang bergelora, menyelaraskan semula pakatan dan menyusun semula corak perdagangan global, tulisnya. Itu memperkenalkan kedua-dua risiko dan peluang untuk AS dan negara demokrasi lain, menurut Dimon.

“Perang di Ukraine dan sekatan ke atas Rusia, sekurang-kurangnya, akan memperlahankan ekonomi global – dan ia boleh menjadi lebih teruk,” tulis Dimon. Ini kerana ketidakpastian tentang bagaimana konflik itu akan berakhir dan kesannya terhadap rantaian bekalan, terutamanya bagi mereka yang melibatkan bekalan tenaga.

Dimon menambah bahawa untuk JPMorgan, pengurusan tidak bimbang tentangnya pendedahan langsung kepada Rusia, walaupun bank itu boleh “masih kehilangan kira-kira $1 bilion dari semasa ke semasa.”

Berikut adalah petikan daripada Dimon’s surat.

Mengenai kesan ekonomi perang

“Kami menjangkakan akibat daripada perang dan mengakibatkan sekatan untuk mengurangkan KDNK Rusia sebanyak 12.5% ​​menjelang pertengahan tahun (penurunan lebih teruk daripada kejatuhan 10% selepas lalai 1998). Ahli ekonomi kami pada masa ini berpendapat bahawa kawasan euro, sangat bergantung kepada Rusia untuk minyak dan gas, akan menyaksikan pertumbuhan KDNK kira-kira 2% pada tahun 2022, bukannya peningkatan kadar 4.5% yang kami jangkakan hanya enam minggu lalu. Sebaliknya, mereka menjangkakan ekonomi AS meningkat kira-kira 2.5% berbanding anggaran 3% yang dianggarkan sebelum ini. Saya memberi amaran bahawa anggaran ini adalah berdasarkan pandangan yang agak statik tentang perang di Ukraine dan sekatan yang kini dilaksanakan.”

Mengenai sekatan Rusia

“Banyak lagi sekatan boleh ditambah – yang boleh secara dramatik, dan tidak dapat diramalkan, meningkatkan kesannya. Bersama-sama dengan ketidaktentuan perang itu sendiri dan ketidaktentuan yang menyelubungi rantaian bekalan komoditi global, ini menyebabkan situasi yang berpotensi meletup. Saya bercakap kemudian tentang sifat tidak menentu. bekalan tenaga global, tetapi buat masa ini, secara ringkasnya, bekalan itu mudah terganggu.”

‘Seruan bangun’ untuk demokrasi

“Amerika mesti bersedia untuk kemungkinan perang berpanjangan di Ukraine dengan hasil yang tidak dapat diramalkan. … Kita mesti melihat ini sebagai panggilan bangun. Kita perlu meneruskan strategi jangka pendek dan jangka panjang dengan matlamat bukan sahaja menyelesaikan krisis semasa tetapi juga mengekalkan perpaduan jangka panjang pakatan demokrasi yang baru diperkukuh. Kita perlu menjadikan ini sebagai pendirian yang kekal dan berpanjangan untuk cita-cita demokrasi dan menentang segala bentuk kejahatan.”

Implikasi di luar Rusia

“Pencerobohan Rusia menghasilkan satu lagi keputusan yang dramatik dan penting: Ia menggabungkan dunia Barat yang demokratik — merentasi Eropah dan negara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) ke Australia, Jepun dan Korea. […] Hasil daripada kedua-dua isu ini akan mengatasi Rusia dan berkemungkinan akan menjejaskan geopolitik selama beberapa dekad, yang berpotensi membawa kepada kedua-dua penjajaran semula pakatan dan penstrukturan semula perdagangan global. Bagaimana Barat menyesuaikan diri, dan sama ada Barat boleh mengekalkan perpaduannya, mungkin akan menentukan susunan global masa depan dan membentuk hubungan penting Amerika (dan sekutunya) dengan China.”

Mengenai keperluan untuk menyusun semula rantaian bekalan

“Juga jelas bahawa rantaian perdagangan dan bekalan, di mana ia menjejaskan hal keselamatan negara, perlu disusun semula. Anda tidak boleh bergantung pada negara yang mempunyai kepentingan strategik yang berbeza untuk barangan dan perkhidmatan kritikal. Penyusunan semula sedemikian tidak perlu menjadi bencana atau decoupling. Dengan analisis dan pelaksanaan yang bernas, ia harus rasional dan teratur. Ini demi kepentingan semua orang.”

Khususnya…

“Untuk mana-mana produk atau bahan yang penting untuk keselamatan negara (fikirkan nadir bumi, 5G dan semikonduktor), rantaian bekalan AS mestilah sama ada domestik atau terbuka hanya kepada sekutu yang mesra sepenuhnya. Kita tidak boleh dan tidak seharusnya bergantung pada proses yang boleh dan akan digunakan terhadap kami, terutamanya apabila kami paling terdedah. Atas sebab keselamatan negara yang serupa, aktiviti (termasuk aktiviti pelaburan) yang membantu mewujudkan risiko keselamatan negara — iaitu berkongsi teknologi kritikal dengan bakal musuh — harus dihadkan.”

Brazil, Kanada dan Mexico untuk mendapat manfaat

“Penstrukturan semula ini berkemungkinan akan berlaku dari semasa ke semasa dan tidak perlu mengganggu yang luar biasa. Akan ada yang menang dan kalah — beberapa penerima manfaat utama ialah Brazil, Kanada, Mexico dan negara-negara Asia Tenggara yang mesra. Bersama-sama dengan mengkonfigurasi semula rantaian bekalan kami, kita mesti mencipta sistem perdagangan baharu dengan sekutu kita. Seperti yang dinyatakan di atas, keutamaan saya adalah untuk menyertai semula TPP — ia adalah pengaturan geostrategik dan perdagangan terbaik yang mungkin dengan negara bersekutu.”

Pada Fed

“Rizab Persekutuan dan kerajaan melakukan perkara yang betul dengan mengambil tindakan dramatik yang berani berikutan nasib malang yang dicetuskan oleh wabak itu. Jika difikirkan semula, ia berkesan. Tetapi juga apabila difikirkan semula, ubat (perbelanjaan fiskal dan QE) mungkin terlalu banyak dan bertahan terlalu lama. lama.”

‘Pasaran yang sangat tidak menentu’

“Saya tidak iri kepada Fed untuk apa yang perlu dilakukan seterusnya: Semakin kukuh pemulihan, semakin tinggi kadar yang menyusul (saya percaya ini boleh menjadi jauh lebih tinggi daripada jangkaan pasaran) dan semakin kukuh pengetatan kuantitatif (QT). Jika Fed memahaminya dengan betul, kita boleh mengalami pertumbuhan bertahun-tahun, dan inflasi akhirnya akan mula surut. Walau apa pun, proses ini akan menyebabkan banyak kebimbangan dan pasaran yang sangat tidak menentu. The Fed tidak seharusnya bimbang tentang pasaran yang tidak menentu melainkan ia menjejaskan ekonomi sebenar. Ekonomi yang kukuh mengatasi turun naik pasaran.”

Fleksibiliti Fed

“Satu perkara yang Fed perlu lakukan, dan nampaknya telah dilakukan, adalah untuk mengecualikan diri mereka sendiri – memberi diri mereka kelonggaran yang muktamad – daripada corak menaikkan kadar hanya 25 mata asas dan berbuat demikian pada jadual tetap. Dan sementara mereka mungkin mengumumkan bagaimana mereka berhasrat untuk mengurangkan kunci kira-kira Fed, mereka seharusnya bebas untuk menukar pelan ini dengan segera untuk menangani peristiwa sebenar dalam ekonomi dan pasaran. Fed yang bertindak balas kuat terhadap data dan peristiwa dalam masa nyata akhirnya akan mencipta lebih banyak lagi keyakinan. Walau apa pun, kadar perlu naik dengan ketara. Fed mempunyai tugas yang sukar untuk melakukannya, jadi mari kita semua mendoakan yang terbaik untuk mereka.”

Mengenai perbelanjaan JPMorgan yang melonjak

“Tahun ini, kami mengumumkan bahawa perbelanjaan yang berkaitan dengan pelaburan akan meningkat daripada $11.5 bilion kepada $15 bilion. Saya akan cuba menerangkan ‘pelaburan tambahan’ sebanyak $3.5 bilion, walaupun saya tidak boleh menyemak kesemuanya (dan atas sebab kompetitif saya tidak akan melakukannya). Tetapi kami berharap beberapa contoh akan memberi anda keselesaan dalam proses membuat keputusan kami.

Sesetengah pelaburan mempunyai masa yang agak boleh diramal untuk aliran tunai positif dan pulangan pelaburan (ROI) yang baik dan boleh diramal walau bagaimanapun anda mengukurnya. Pelaburan ini termasuk cawangan dan jurubank, di seluruh dunia, merentas semua perniagaan kami. Ia juga termasuk perbelanjaan pemasaran tertentu, yang mempunyai pulangan yang diketahui dan boleh diukur. Kategori ini digabungkan akan menambah $1 bilion kepada perbelanjaan kami pada 2022.

Mengenai pemerolehan

“Sepanjang 18 bulan lalu, kami membelanjakan hampir $5 bilion untuk pengambilalihan, yang akan meningkatkan perbelanjaan ‘pelaburan tambahan’ sebanyak kira-kira $700 juta pada 2022. Kami menjangkakan kebanyakan pengambilalihan ini akan menghasilkan pulangan positif dan pendapatan yang kukuh dalam masa beberapa tahun, sepenuhnya mewajarkan kos mereka. Dalam beberapa kes, pengambilalihan ini memperoleh wang — tambahan pula, kami percaya, membantu mengelakkan hakisan di bahagian lain perniagaan kami.”

Pengembangan global

“Peluasan pengguna antarabangsa kami adalah pelaburan yang berbeza sifatnya. Kami percaya dunia digital memberi kami peluang untuk membina sebuah bank pengguna di luar Amerika Syarikat yang, dari masa ke masa, boleh menjadi sangat kompetitif — pilihan yang tidak wujud dalam fizikal dunia. Kami bermula dengan beberapa kelebihan yang kami percaya akan menjadi lebih kukuh dari semasa ke semasa. … Kami mempunyai bakat dan pengetahuan untuk menyampaikannya melalui teknologi termaju, membolehkan kami memanfaatkan rangkaian penuh keupayaan ini daripada semua perniagaan kami . Kami boleh mengaplikasikan apa yang telah kami pelajari dalam francais terkemuka AS kami dan sebaliknya. Kami mungkin salah dalam perkara ini, tetapi saya suka tangan kami.”

Mengenai dorongan kepelbagaian JPMorgan

“Walaupun menghadapi pandemik dan cabaran pengekalan bakat, kami terus melakukannya meningkatkan perwakilan kami di kalangan wanita dan orang kulit berwarna. … Lebih ramai wanita dinaikkan pangkat ke jawatan pengarah urusan pada 2021 berbanding sebelum ini; begitu juga, sejumlah rekod wanita dinaikkan pangkat menjadi pengarah eksekutif. Menjelang akhir tahun, berdasarkan pekerja yang mengenal pasti diri, wanita mewakili 49% daripada jumlah tenaga kerja firma. Secara keseluruhan perwakilan Hispanik ialah 20%, perwakilan Asia meningkat kepada 17% dan perwakilan Hitam meningkat kepada 14%.

We would love to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Dimon berkata pertemuan inflasi, perang Ukraine mungkin ‘meningkatkan risiko ke hadapan secara dramatik’ untuk AS


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/