Dimon JPMorgan memberi amaran kemungkinan kerugian $1 bilion Rusia

  • Dimon bimbang tentang kesan sekunder konflik Ukraine
  • Dimon menyeru untuk meningkatkan kehadiran tentera AS di Eropah
  • Dimon menggesa rombakan rantaian bekalan AS
  • Kenaikan kadar Fed mungkin lebih tinggi daripada jangkaan pasaran -Dimon

NEW YORK, 4 April (Reuters) – JPMorgan (JPM.N) boleh kehilangan kira-kira $1 bilion pada pendedahan Rusianya, kata Ketua Eksekutif Jamie Dimon pada hari Isnin, memperincikan sejauh mana potensi kerugian bank itu daripada konflik di Ukraine buat kali pertama.

Dalam surat tahunannya yang penuh perhatian kepada para pemegang saham, pengerusi dan ketua eksekutif bank terbesar AS mengikut aset itu juga menggesa Amerika Syarikat untuk meningkatkan kehadiran tenteranya di Eropah dan mengulangi gesaan agar ia membangunkan rancangan untuk memastikan keselamatan tenaga untuk dirinya sendiri dan sekutunya.

Dimon tidak menyediakan jangka masa untuk potensi kerugian Rusia JPMorgan tetapi berkata bank itu bimbang tentang kesan sekunder pencerobohan Rusia ke atas Ukraine ke atas syarikat dan negara. Rusia memanggil tindakannya sebagai “operasi khas.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Bank-bank global telah memperincikan pendedahan mereka kepada Rusia dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi Dimon adalah peneraju perniagaan dunia yang paling berprofil tinggi belum mengulas mengenai kesan konflik yang lebih luas.

“Amerika mesti bersedia untuk kemungkinan perang berpanjangan di Ukraine dengan hasil yang tidak dapat diramalkan. Kita harus bersedia untuk yang terburuk dan berharap untuk yang terbaik,” tulisnya. (Untuk lima perkara penting daripada surat Dimon, klik pada baca lebih lanjut )

Dimon mungkin meneruskan sebagai pengerusi apabila dia akhirnya melepaskan peranannya sebagai ketua eksekutif, kata bank itu Isnin.

Pendedahan itu, dalam laporan kepada pemegang saham menjelang mesyuarat tahunan JPMorgan pada Mei, berkata bank itu mendapati kebanyakan pemegang saham utama mahu Dimon kekal sebagai pengerusi.

Lembaga itu juga berkata bahawa ia cenderung sebagai “dasar am” untuk memisahkan jawatan pengerusi dan ketua eksekutif selepas Dimon tiada. Ramai pemegang saham mempunyai keutamaan umum untuk memisahkan jawatan, katanya.

Dimon telah membuat sesuatu sebagai jenaka selama-lamanya mengatakan dia akan meletakkan jawatan dalam tempoh lima tahun. Pada 2019, beliau berkata jam lima tahun sebenarnya telah bermula.

Dalam suratnya kepada pemegang saham, Dimon menangani hubungan antara Amerika Syarikat dan China dan berkata Amerika Syarikat harus merombak rantaian bekalannya untuk menyekat skopnya kepada pembekal di Amerika Syarikat atau hanya memasukkan “sekutu yang mesra sepenuhnya”. Beliau menggesa Amerika Syarikat untuk menyertai semula Perkongsian Trans-Pasifik (TPP), salah satu perjanjian perdagangan multinasional terbesar di dunia.

Mengulas mengenai persekitaran makroekonomi, Dimon berkata jumlah kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan “mungkin jauh lebih tinggi daripada jangkaan pasaran.” Beliau juga memperincikan perbelanjaan bank yang semakin meningkat, sebahagiannya disebabkan oleh pelaburan teknologi dan kos pemerolehan.

Surat itu adalah yang ke-17 Dimon sebagai CEO. Walaupun Dimon bukan satu-satunya Ketua Pegawai Eksekutif bank AS terkemuka yang menulis surat sedemikian, beliau telah menjadi bacaan wajib di kalangan elit dan penggubal dasar Wall Street kerana pandangan yang mereka berikan mengenai idea politik dan ekonomi beliau.

‘KIRA-KIRA KUBU’

Surat tahun ini datang ketika perang Rusia-Ukraine dan inflasi yang tinggi menjejas ekonomi, dan ketika Dimon menghadapi keraguan baru daripada pelabur terhadap perbelanjaan.

Ada yang mempersoalkan rancangannya untuk meningkatkan perbelanjaan ke atas teknologi maklumat bank dan kempen untuk mengambil bahagian pasaran dalam perniagaan dan geografi di mana JPMorgan kini mengekori pesaing, seperti di Jerman dan United Kingdom.

JPMorgan memutuskan awal tahun ini untuk mengadakan hari pelabur pertamanya sejak wabak itu mula menangani keraguan tentang rancangan perbelanjaannya. Mesyuarat itu akan diadakan pada 23 Mei.

Dimon telah menghabiskan lebih daripada sedekad membina apa yang dipanggilnya sebagai “lembaran imbangan kubu” bank dan dia berkata ia kini cukup teguh bahawa JPMorgan boleh menahan kerugian $10 bilion atau lebih dan “masih berada dalam keadaan yang sangat baik.”

Walaupun Dimon menulis bahawa dia tidak bimbang tentang pendedahan bank kepada Rusia, dia berkata perang di Ukraine akan memperlahankan ekonomi global dan akan memberi kesan kepada geopolitik selama beberapa dekad.

“Kami menghadapi cabaran pada setiap masa: pandemik, tindakan kerajaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, pemulihan yang kukuh selepas kemelesetan global yang tajam dan mendalam, pilihan raya AS yang sangat terpolarisasi, inflasi yang semakin meningkat, perang di Ukraine dan sekatan ekonomi yang dramatik terhadap Rusia,” katanya. .

Mengenai pengambilalihan, Dimon berkata bahawa bank akan mengurangkan pembelian balik saham pada tahun hadapan untuk memenuhi peningkatan modal yang diperlukan oleh peraturan persekutuan “dan kerana kami telah membuat beberapa pengambilalihan yang baik yang kami percaya akan meningkatkan masa depan syarikat kami.”

JPMorgan telah berfoya-foya membeli, membelanjakan hampir $5 bilion untuk pemerolehan sejak 18 bulan lalu. Dimon berkata itu akan meningkatkan “perbelanjaan pelaburan tambahan” sebanyak kira-kira $700 juta tahun ini.

Pelaburan dalam teknologi akan menambah $2 bilion kepada perbelanjaan tahun ini, kata Dimon.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh David Henry; Penyuntingan oleh Michelle Price, Muralikumar Anantharaman dan Nick Zieminski

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Dimon JPMorgan memberi amaran kemungkinan kerugian $1 bilion Rusia


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/