Dirty Dozen 2022: Hasilkan dengan racun perosak yang paling banyak dan paling sedikit

Ceri berada di tempat kelapan tahun ini dalam senarai 12 makanan yang paling tercemar, dengan pic, pear, saderi dan tomato membulatkan senarai.

Tetapi jangan berhenti makan makanan ini, yang penuh dengan vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang diperlukan untuk memerangi penyakit kronik, kata pakar.

“Jika perkara yang anda suka makan ada dalam senarai ‘Dirty Dozen’, kami mengesyorkan membeli versi organik apabila anda boleh,” kata Alexis Temkin, ahli toksikologi di EWG yang mempunyai kepakaran dalam bahan kimia toksik dan racun perosak.

“Beberapa kajian semakan dan ujian klinikal telah melihat apa yang berlaku apabila orang beralih kepada diet organik sepenuhnya,” katanya. “Kepekatan dan ukuran racun perosak berkurangan dengan cepat.”

Pengguna juga boleh merujuk “Clean Fifteen” EWG — senarai hasil dengan jumlah racun perosak paling sedikit. Hampir 70% buah-buahan dan sayur-sayuran dalam senarai itu tidak mempunyai sisa racun perosak yang boleh dikesan, manakala hanya di bawah 5% mempunyai sisa dua atau lebih racun perosak, kata laporan itu.

Avokado mempunyai tahap racun perosak paling rendah antara 46 makanan yang diuji, diikuti dengan jagung manis, nanas, bawang dan betik.

Pelbagai racun perosak

Dikeluarkan setiap tahun sejak 2004, laporan EWG menggunakan Data ujian Jabatan Pertanian AS untuk meletakkan kedudukan 46 makanan yang paling dan paling kurang tercemar dengan sisa racun perosak. Kakitangan USDA menyediakan makanan seperti yang dilakukan pengguna — membasuh, mengupas atau menyental — sebelum menguji setiap barang.

USDA tidak mengambil sampel semua 46 makanan setiap tahun, jadi EWG menarik keputusan daripada tempoh ujian terkini. Strawberi, sebagai contoh, belum diuji oleh USDA sejak 2016, kata Temkin,

Banyak sampel daripada 46 buah-buahan dan sayur-sayuran termasuk dalam laporan itu diuji positif untuk pelbagai racun perosak, termasuk racun serangga dan racun kulat. Lebih 90% daripada “strawberi, epal, ceri, bayam, nektarin dan anggur diuji positif untuk sisa dua atau lebih racun perosak,” kata laporan itu.

Ujian mendapati tahap tertinggi pelbagai racun perosak — 103 — pada sampel trio kangkung, kolar dan sayur sawi yang menyihatkan jantung, diikuti oleh 101 racun perosak berbeza pada lada panas dan loceng. Secara umum, “sampel bayam mempunyai 1.8 kali lebih banyak sisa racun perosak mengikut berat berbanding mana-mana tanaman lain yang diuji,” kata laporan itu.

'Pertimbangkan bahaya kimia' dalam makanan bayi yang anda jual, FDA memberi amaran kepada pengeluar

Terdedah kepada pelbagai racun perosak, walaupun pada tahap yang rendah, adalah “supra-aditif,” dengan setiap racun perosak mempunyai lebih banyak kesan kesihatan daripada yang mungkin secara berasingan, kata Dr. Leonardo Trasande, ketua pediatrik alam sekitar di NYU Langone, yang tidak terlibat dalam laporan tersebut.

Risiko kesihatan racun perosak

Bahaya kesihatan daripada racun perosak bergantung kepada jenis, menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS. Racun perosak boleh memberi kesan kepada sistem saraf, merengsakan mata dan kulit, mengganggu sistem hormon badan, atau menyebabkan kanser, kata EPA.
DCPA racun perosak, dikelaskan oleh EPA sebagai a kemungkinan karsinogen manusia dan diharamkan pada 2009 oleh Kesatuan Eropah, sering dikesan pada kolar, sayur sawi dan kangkung, kata laporan EWG.
Chlorpyrifos, racun perosak yang sering digunakan pada pokok kacang dan buah-buahan dan tanaman baris seperti brokoli dan kembang kol, adalah diharamkan oleh EPA pada Februari 2022 selepas usaha selama 15 tahun oleh kumpulan alam sekitar.
Pengilang membenarkan makanan bayi yang tercemar dengan logam berat kekal di rak, kata penggubal undang-undang

Chlorpyrifos mengandungi satu enzim “yang membawa kepada neurotoksisiti, dan juga telah dikaitkan dengan potensi kesan perkembangan saraf pada kanak-kanak,” kata EPA.

Bayi dan kanak-kanak amat terdedah kepada racun perosak, kata pakar, kerana kerosakan bahan kimia boleh menyebabkan otak yang sedang berkembang. A pengajian 2020 mendapati peningkatan dalam kehilangan IQ dan ketidakupayaan intelek pada kanak-kanak akibat pendedahan kepada organofosfat, kelas biasa racun perosak.

Sebilangan besar racun perosak juga menjejaskan sistem endokrin dalam membangunkan janin, yang boleh mengganggu pertumbuhan perkembangan, pembiakan dan metabolisme.

“Malah pendedahan ringkas kepada racun perosak yang mengubah fungsi endokrin boleh menyebabkan kesan kekal jika pendedahan berlaku semasa tingkap kritikal perkembangan pembiakan,” mengikut EPA.

Aduan industri

Industri pertanian telah lama mengadu tentang pengeluaran “Dirty Dozen,” dengan mengatakan EWG “sengaja” menyalahgambarkan data USDA dalam laporan itu.

“Secara ringkasnya, percubaan EWG untuk memutar belit data untuk mewujudkan berat sebelah… mengakibatkan ketakutan pengguna yang semakin meningkat terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran,” kata Chris Novak, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif CropLife America, sebuah persatuan perdagangan kebangsaan yang mewakili pengilang, perumus. dan pengedar racun perosak.

FDA mesti melakukan lebih banyak untuk mengawal beribu-ribu bahan kimia yang ditambahkan pada makanan anda, kata pempetisyen

“Satu kajian mendapati bahawa secara khusus menamakan “Dirty Dozen” menyebabkan pembeli kurang berkemungkinan untuk membeli APA-APA sayur-sayuran dan buah-buahan, bukan hanya yang dinamakan dalam senarai mereka,” kata Novak melalui e-mel.

Sebagai tindak balas, EWG berkata kajian berkenaanyang dibiayai oleh persatuan industri lain, Alliance for Food and Farming, membentangkan realiti yang sama sekali berbeza daripada apa yang Novak huraikan.

“Kajian itu sebenarnya menunjukkan bahawa lebih separuh daripada orang yang ditinjau berkata senarai ‘Dirty Dozen’ menjadikan mereka lebih cenderung untuk membeli buah-buahan dan sayur-sayuran, ” kata Temkin. “Hanya kira-kira 1 dalam 6 berkata laporan kami akan menyebabkan mereka kurang berkemungkinan untuk membeli hasil.”

Langkah yang boleh diambil oleh pengguna

Selain makan organik, terdapat beberapa tindakan yang boleh diambil pengguna untuk mengurangkan pendedahan kepada racun perosak — dan banyak lagi toksin seperti logam berat — yang boleh didapati dalam hasil.
Bahan kimia berbahaya ditemui dalam pembungkus makanan di restoran makanan segera utama dan rangkaian runcit, kata laporan

Bilas semua hasil sebelum dihidangkan. Jangan gunakan sabun, detergen atau pencuci hasil komersial — air adalah pilihan terbaik, kata pakar.

“Sabun dan detergen isi rumah boleh diserap oleh buah-buahan dan sayur-sayuran, walaupun dibilas dengan teliti, dan boleh membuat anda sakit. Selain itu, keselamatan sisa pencucian hasil komersil tidak diketahui dan keberkesanannya belum diuji,” katanya. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS dinyatakan.

Pilih tempatan. Membeli makanan yang dibeli terus daripada petani tempatan boleh mengurangkan risiko pendedahan racun perosak, kata pakar.

Beli dalam musim. Harga turun apabila buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim dan banyak. Itulah masa yang baik untuk membeli makanan organik secara pukal, kemudian bekukan atau bolehkah mereka untuk kegunaan masa hadapan, pakar mencadangkan.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Dirty Dozen 2022: Hasilkan dengan racun perosak yang paling banyak dan paling sedikit


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/