Disney, Apple dan Amazon terus menunggu kerana NFL mempertimbangkan tawaran Tiket Ahad

DK Metcalf, dari Seattle Seahawks, semasa Meet & Greet dengan pelanggan DIRECTV NFL SUNDAY TICKET di Lounge DIRECTV NFL SUNDAY TICKET pada hari Sabtu 1 Feb. 2020, di Miami, FL.

Peter Barreras | AP

Disney, epal dan Amazon semuanya telah menyerahkan bidaan untuk menjadi pemilik hak penyiaran baharu bagi pakej Tiket Ahad di luar pasaran Liga Bola Sepak Kebangsaan. Mereka hanya menunggu untuk mengetahui siapa yang menang.

Ketiga-tiga syarikat itu mengemukakan bidaan minggu lalu, menurut orang yang biasa dengan perkara itu. NFL terus berbincang dengan ketiga-tiga pembida kerana ia memutuskan rakan kongsi yang akan dipilihnya, kata orang ramai, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana rundingan itu bersifat peribadi.

NFL mahu mana-mana pembeli membayar lebih daripada $2 bilion untuk hak dan kepentingan dalam NFL Media, yang sedang dibungkus dengan Tiket Ahad, tiga orang berkata. Hak mudah alih NFL boleh menjadi sebahagian daripada pakej, juga, sejak sebelumnya perjanjian mudah alih dengan Verizon telah tamat.

DirectTV membayar $1.5 bilion setahun untuk Tiket Ahad untuk hak sedia ada, yang berakhir selepas musim 2022-23 akan datang. NFL ditolak untuk kenaikan 100%. untuk pakej permainan utamanya tahun lepas, tetapi terdapat sedikit peluang liga akan mendapat $3 bilion untuk Tiket Ahad, yang secara sejarah telah kehilangan wang untuk DirecTV, kata sumber.

Ramai pemerhati, termasuk beberapa pembida sendiri, telah menyatakan kejutan bahawa perjanjian itu belum dilakukan sekarang. Kelewatan itu ada kaitan dengan gabungan aset dan perbualan perkongsian berkaitan yang dibungkus dalam perbincangan perjanjian itu, kata dua orang. Jika perbincangan tertumpu pada Tiket Ahad sahaja, persetujuan mungkin telah dicapai, kata salah seorang daripada mereka.

Tiada pengumuman segera, kerana DirecTV sudah pun menawarkan Tiket Ahad untuk musim akan datang. Pembida ingin membuat perjanjian lebih awal daripada kemudian kerana mereka mahukan masa yang mencukupi untuk memaklumkan pengguna bahawa pemilik hak Tiket Ahad akan berubah.

Jurucakap Amazon, Apple, Disney dan NFL enggan mengulas.

Peranan DirectTV

DirecTV memerlukan semua pemilik pakej Tiket Ahad untuk turut menjadi pelanggan DirecTV. Syarat itu tidak lagi terpakai untuk perjanjian baharu ini, membuka pakej itu kepada ramai pelanggan baharu yang tidak lagi menolak untuk membelanjakan ratusan dolar untuk pakej itu kerana mereka tidak mahu DirecTV.

DirecTV tidak membida pakej hak semasa tetapi bersedia untuk memutuskan perjanjian dengan pembeli yang menang, kata dua orang. Perjanjian, jika dicapai, boleh mengurangkan beban kewangan untuk platform penstriman yang menang.

DirecTV berminat untuk mengekalkan hubungan dengan bar dan restoran. Tiket Ahad ialah makanan ruji di bar sukan yang menggunakan pakej permainan untuk membawa masuk peminat permainan bukan tempatan, yang kebanyakannya tidak mempunyai cara lain untuk menonton pasukan kegemaran mereka. Tiket Ahad juga popular dengan penjudi sukan yang ingin melihat berbilang permainan pada masa yang sama.

DirecTV juga akan mempertimbangkan untuk bertindak sebagai laluan kediaman. Di bawah perjanjian sedemikian, ia boleh memindahkan semua hasil untuk Tiket Ahad kepada pemilik hak tetapi masih menawarkannya kepada pelanggan. Ini akan membolehkan DirecTV mengurangkan churn sambil mengurangkan kos penukaran untuk pengguna. Ia juga akan menghalang sebarang kemungkinan kependaman penstriman atau isu kebolehpercayaan yang mungkin datang dengan penyiaran bola sepak secara langsung melalui jalur lebar.

Namun, tidak jelas sama ada pembida yang menang akan berminat dengan perkongsian sedemikian. Membina hubungan komersial mungkin menarik untuk Disney, Apple atau Amazon, dan pemenang mungkin mahu menjadi kenalan langsung untuk semua pelanggan Sunday Ticket.

AT&T berpusing DirecTV tahun lepas. Ia kini merupakan syarikat bebas milik persendirian yang dimiliki bersama oleh AT&T dan firma ekuiti persendirian TPG. Apabila AT&T memperoleh DirecTV pada 2015, hak Tiket Ahad adalah sangat penting sehinggakan keseluruhan perjanjian $49 bilion bergantung pada memperbaharui kontrak jangka panjang dengan NFL. Tetapi kurang daripada 2 juta pelanggan biasanya mendaftar untuk pakej itu setiap tahun, menjadikan Sunday Ticket kerugian wang bagi penyedia TV satelit, yang tidak lagi berminat untuk membida hak penuh, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu.

Jurucakap DirecTV enggan mengulas.

Pelbagai halangan

Manakala Amazon telah memperoleh hak eksklusif Thursday Night Football dan ESPN Disney memiliki Monday Night Football, Apple akan mewakili rakan kongsi global baharu untuk NFL – dengan kunci kira-kira korporat terbesar di dunia. Itu menarik untuk NFL kerana ia berpotensi membawa pembida baharu ke meja untuk perbincangan perjanjian masa depan.

Apple telah mempamerkan keupayaannya untuk menyiarkan sukan secara langsung tahun ini dengan menstrim permainan Besbol Liga Utama, walaupun sesetengah peminat, terutamanya yang lebih tua, telah mengadu tentang pakej penstriman eksklusif. Apple juga bersetuju untuk menstrim permainan Major League Soccer dalam pengumuman perjanjian 10 tahun awal bulan ini. Amazon akan menjadi penyedia penstriman eksklusif pertama untuk permainan NFL apabila ia mula membawakan Bola Sepak Malam Khamis tahun ini.

Apple ingin memiliki hak global untuk Tiket Ahad, kata dua orang. NFL belum mencapai fasa dalam perbincangannya dengan Apple di mana ia memutuskan sama ada ia akan memberikannya kepada syarikat atau menjualnya secara berasingan, kata salah seorang daripada mereka. DirecTV pada masa ini memiliki hak AS sahaja.

Ia juga tidak jelas sama ada Apple atau Amazon berminat untuk membeli pegangan minoriti dalam NFL Media, yang termasuk rangkaian kabel NFL Network dan RedZone, dan tapak digital NFL.com. Kedua-dua syarikat teknologi mungkin mempunyai sedikit minat dalam perniagaan TV berbayar warisan, iaitu pendarahan berjuta-juta pelanggan setiap tahun. Tetapi jika liga mengikat Tiket Ahad dengan transaksi NFL Media, kedua-dua syarikat boleh menggigit peluru untuk menyelesaikan perjanjian.

Mungkin juga liga akhirnya memutuskan untuk menjual kepentingan dalam NFL Media secara berasingan, kata salah seorang daripada mereka.

Pembeli juga akan mempunyai fleksibiliti terhad pada harga, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Apabila NFL menandatangani kontrak dengan CBS dan Fox, perjanjian itu termasuk bahasa yang mewajibkan Tiket Ahad mempunyai harga premium supaya tidak menarik terlalu banyak bola mata daripada pasaran tempatan permainan petang Ahad yang diperoleh oleh rangkaian penyiaran, kata tiga orang.

Ini bermakna mana-mana pemilik hak Tiket Ahad tidak akan dapat menurunkan harga dengan ketara pada pakej luar pasaran, yang biasanya berharga kira-kira $300 setahun. Ia juga menghalang perkhidmatan penstriman sedia ada, seperti ESPN+, untuk hanya menambah Tiket Ahad dengan sedikit atau tanpa kos tambahan untuk meningkatkan pelanggan.

TONTON: Pesuruhjaya Roger Goodell mempertahankan pengendalian NFL terhadap Komander Washington

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Disney, Apple dan Amazon terus menunggu kerana NFL mempertimbangkan tawaran Tiket Ahad


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/