Disney berkata ia akan menampung kos perjalanan pekerja untuk pengguguran

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

The Walt Disney Co. berkata pada hari Jumaat ia akan menampung perbelanjaan perjalanan pekerja untuk pengguguran berdasarkan keputusan Mahkamah Agung untuk menjatuhkan Roe lwn Wadesyarikat gergasi korporat terbaharu yang membuat langkah ketika syarikat berebut untuk menyesuaikan diri dengan realiti baharu.

Faedah itu meliputi kos perjalanan untuk “perancang keluarga” bagi mana-mana pekerja yang tidak dapat mengakses penjagaan di tempat mereka tinggal, kata Disney, termasuk “keputusan berkaitan kehamilan.” Syarikat itu menggaji 195,000 di seluruh dunia, termasuk kira-kira 80,000 di Florida.

“Kami mengiktiraf kesan keputusan itu dan kami tetap komited untuk menyediakan akses menyeluruh kepada penjagaan berkualiti dan mampu milik untuk semua pekerja kami, ahli pelakon dan keluarga mereka, termasuk perancangan keluarga dan penjagaan reproduktif, tidak kira di mana mereka tinggal,” kata Disney dalam satu kenyataan kepada The Post.

Serangkaian pengumuman serupa dilancarkan pada hari Jumaat daripada syarikat seperti Netflix, Paramount, Sony dan Comcast, menggariskan peranan luar biasa korporat Amerika dalam melindungi hak reproduktif berikutan keputusan mahkamah tinggi mengenai Dobbs lwn. Pertubuhan Kesihatan Wanita Jackson. Tetapi langkah itu juga boleh membuka syarikat kepada tindak balas awam dan liabiliti undang-undang semasa mereka menavigasi landskap hak reproduktif yang berubah pantas di Amerika Syarikat.

Barangan Sukan Dick akan membayar balik sebanyak $4,000 dalam perbelanjaan perjalanan pengguguran “ke lokasi terdekat di mana penjagaan itu tersedia secara sah” untuk pekerja, pasangan dan tanggungan mereka di menyatakan di mana akses adalah terhadketua eksekutif Lauren Hobart mengumumkan di LinkedIn pada hari Jumaat.

“Kami menyedari orang ramai berasa ghairah tentang topik ini – dan terdapat rakan sepasukan dan atlet yang tidak akan bersetuju dengan keputusan ini,” kata Hobart. “Bagaimanapun, kami juga menyedari bahawa keputusan yang melibatkan kesihatan dan keluarga adalah sangat peribadi dan dibuat dengan pertimbangan yang bernas. Kami membuat keputusan ini supaya rakan sepasukan kami boleh mengakses pilihan penjagaan kesihatan yang sama, tidak kira di mana mereka tinggal, dan memilih yang terbaik untuk mereka.”

Perkhidmatan ride-hailing Lyft berkata pada hari Jumaat bahawa pelan manfaat perubatan AS termasuk perlindungan untuk “pengguguran elektif dan pembayaran balik untuk kos perjalanan” jika pekerja mesti melakukan perjalanan lebih daripada 100 batu untuk penyedia dalam rangkaian.

“Pengangkutan tidak seharusnya menjadi penghalang untuk mengakses dan kami akan terus mempertahankan privasi dan pilihan pemandu, penunggang dan ahli pasukan kami di seluruh negara,” kata Kristin Sverchek, presiden urusan perniagaan Lyft, dalam satu catatan blog.

Berkuat kuasa pada bulan Julai, JPMorgan Chase memperluaskan faedah perjalanan untuk mana-mana perkhidmatan dilindungi yang hanya boleh diperolehi lebih daripada 50 batu dari rumah pekerja, kata syarikat itu kepada The Post. Dasar ini akan dikenakan kepada pekerja AS yang mendaftar dalam pelan perubatannya, serta rakan kongsi dan tanggungan yang dilindungi.

“Seperti biasa, kami memberi tumpuan kepada kesihatan dan kesejahteraan pekerja kami, dan mahu memastikan akses yang saksama kepada semua faedah,” kata Patricia Wexler, ketua komunikasi korporat di bank pelaburan.

Syarikat telah merancang untuk pembalikan Roe selama berminggu-minggu — sejak draf pendapat mahkamah dibocorkan pada awal Mei dan Texas meluluskan undang-undang pengguguran yang menyekatnya sendiri awal tahun ini.

Syarikat seperti Apple berkata ia akan menampung perbelanjaan perubatan untuk pekerja di Texas yang mungkin perlu pergi ke luar negeri untuk mendapatkan pengguguran. Salesforce ditawarkan untuk memindahkan pekerja.

Amazon berkata pada Mei ia akan menampung kos perjalanan $4,000 untuk pekerja AS yang mendapatkan rawatan perubatan, termasuk pengguguran dan pembedahan transgender. Tetapi dasar itu hanya terpakai kepada pekerja yang mendaftar dalam pelan penjagaan kesihatan syarikat, tidak termasuk pekerja gig, pekerja gudang dan pemandu penghantaran yang membuat gergasi e-dagang itu terus berdengung.

Korus perbezaan pendapat korporat terhadap keputusan itu tertumpu di kalangan syarikat media dan teknologi. Tetapi dengan pengecualian Dick’s Sporting Goods, peruncit – yang membentuk beberapa tenaga kerja terbesar negara, menggaji hampir 18 juta rakyat Amerika, menurut IbisWorld – sebahagian besarnya diam.

Walmart, Target dan Kroger tidak menjawab permintaan daripada The Post mengenai sebarang perubahan pada pelan kesihatan pekerja berikutan keputusan itu.

United for Respect, sebuah organisasi bukan untung advokasi pekerja, menyeru Walmart untuk meningkatkan perlindungan bagi 1.6 juta pekerja AS. Kumpulan itu menekankan bahawa kehadiran Walmart di Selatan, di mana beberapa negeri mempunyai undang-undang pencetus pengguguran, memberikan syarikat “peluang dan kewajipan untuk meningkatkan dan memastikan rakan sekutunya disokong.”

“Sebagai majikan swasta terbesar di negara ini, eksekutif Walmart boleh menetapkan piawaian untuk syarikat lain dengan menyokong rakan sekutu mereka dan menyediakan cuti bersalin yang mencukupi, cuti sakit bergaji, dan menampung kos perbelanjaan untuk syarikat bersekutu yang perlu melakukan perjalanan merentasi laluan negeri untuk mengakses perkhidmatan pengguguran,” kata United for Respect pada Jumaat dalam satu kenyataan.

Ramai pemimpin sumber manusia korporat dan pegawai syarikat lain juga sibuk merancang tindakan yang perlu diambil, kata Jen Stark, pengarah di firma perunding pengurusan BSR.

Beberapa firma telah membuat pengumuman dalaman mengenai memperluaskan faedah kesihatan sedia ada untuk memasukkan perjalanan atau akses untuk perkhidmatan pengguguran, katanya.

“Saya menjangkakan untuk melihat dalam 24 hingga 48 jam akan datang lebih banyak kenyataan dan lebih banyak pengumuman dasar dalaman menjadi umum,” kata Stark.

Bagi syarikat-syarikat ini, pengguguran dirawat seperti pemindahan organ. Ia adalah penjagaan perubatan khusus yang mungkin tidak tersedia berdekatan atau dalam negeri, jadi insurans akan membantu menampung kos perjalanan dan cuti sakit berbayar.

“Ini adalah pengarusutamaan penjagaan jenis ini,” kata Stark.

Emily Dickens, ketua hal ehwal kerajaan di Persatuan Pengurusan Sumber Manusia, berkata bahawa majikan perlu terus mengikuti undang-undang dan peraturan tempatan, negeri dan persekutuan mengenai pengguguran.

“Penyelidikan SHRM baharu menunjukkan bahawa hampir satu perempat daripada organisasi bersetuju bahawa menawarkan akaun simpanan kesihatan untuk menampung perjalanan untuk penjagaan reproduktif di negeri lain akan meningkatkan keupayaan mereka untuk bersaing untuk mendapatkan bakat,” kata Dickens. “Tetapi bagaimana dasar ini berinteraksi dengan undang-undang negeri tidak jelas, dan majikan harus sedar tentang risiko undang-undang yang terlibat.”

Soalan liabiliti utama ialah sama ada majikan akan berada dalam bahaya undang-undang jika mereka menampung perbelanjaan perjalanan untuk pekerja di negeri di mana pengguguran diharamkan. Kembali pada bulan Mei, firma undang-undang kebangsaan Morgan Lewis mengeluarkan amaran tentang pertimbangan majikan jika Roe lwn Wade dibongkar. Terdapat risiko tertentu di negeri-negeri seperti Oklahoma dan Texas, di mana undang-undang membenarkan individu memfailkan tindakan sivil terhadap penyedia pengguguran dan orang yang dengan sengaja “membantu atau bersubahat dengan prestasi atau dorongan pengguguran, termasuk membayar atau membayar balik kos pengguguran melalui insurans atau sebaliknya.”

“Sebagai contoh, boleh dikatakan bahawa pelan faedah syarikat atau syarikat melanggar undang-undang Texas jika ia membayar balik pekerja yang berpangkalan di Texas untuk pengguguran yang diterima di negeri yang membenarkan pengguguran, atau untuk kos perjalanan yang berkaitan,” Morgan Lewis menyatakan. “Teks statut Texas dan Oklahoma tidak memberikan jawapan yang jelas kepada soalan itu, dan juga tidak jelas sama ada peruntukan sedemikian akan ditegakkan.”

Majikan yang membayar balik kos perubatan, pembedahan dan perjalanan yang berkaitan dengan pengguguran yang sah untuk pekerja melalui pelan kesihatan majikan atau pengaturan pembayaran balik kesihatan yang lain mempunyai beberapa perlindungan di bawah Akta Keselamatan Pendapatan Persaraan Pekerja 1974 (ERISA).

Tetapi menurut Kathryn Bakich, ketua amalan pematuhan kesihatan di Kumpulan Segal, prinsip preemption ERISA “kemungkinan akan dilemparkan kepada serigala apabila mahkamah cuba melepaskan perangkap yang ditetapkan Mahkamah Agung untuk majikan dengan membalikkan Roe lwn. Wade.”

“Faedah daripada perkhidmatan pengguguran kepada penjagaan obstetrik kepada rawatan kesuburan berkemungkinan akan dipengaruhi oleh keputusan baharu itu,” kata Bakich. “Majikan boleh mempunyai pekerja di negeri-negeri yang mengiktiraf hak pengguguran, pengharaman pengguguran atau bahkan menjenayahkan membantu dengan pengguguran. Soalan penting untuk ditanya ialah ‘Bagaimanakah majikan mengekalkan faedah yang konsisten untuk pekerja di negeri yang mempunyai undang-undang penjagaan perubatan yang pelbagai itu?’”

Dalam ucapan Jumaat mengenai keputusan itu, Presiden Biden berkata pentadbirannya akan melindungi hak untuk melakukan perjalanan untuk pengguguran yang sah.

“Sekiranya mana-mana pegawai negeri atau tempatan, tinggi atau rendah, cuba mengganggu seorang wanita yang menggunakan hak asasnya untuk mengembara, saya akan melakukan segala-galanya untuk melawan serangan yang sangat tidak Amerika itu,” kata Biden.

We want to say thanks to the writer of this short article for this awesome content

Disney berkata ia akan menampung kos perjalanan pekerja untuk pengguguran


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/