Disney, syarikat AS lain menawarkan faedah perjalanan pengguguran selepas keputusan Roe

NEW YORK, 24 Jun (Reuters) – Syarikat AS termasuk Walt Disney Co (DIS.N) dan induk Facebook Meta Platforms Inc (META.O) berkata pada hari Jumaat mereka akan menampung perbelanjaan pekerja jika mereka terpaksa melakukan perjalanan untuk perkhidmatan pengguguran selepas Mahkamah Agung AS membatalkan Roe v Wade.

Mahkamah Agung AS pada hari Jumaat membatalkan keputusan penting 1973 yang mengiktiraf hak perlembagaan wanita untuk pengguguran, memberikan kemenangan besar kepada Republikan dan konservatif agama yang mahu mengehadkan atau mengharamkan dan, di beberapa negeri mengkriminalkan, prosedur itu. baca lagi

Banyak negeri dijangka terus menyekat atau mengharamkan pengguguran berikutan keputusan itu, menyukarkan pekerja wanita untuk menamatkan kehamilan melainkan mereka pergi ke negeri di mana prosedur itu dibenarkan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Sebagai contoh, di Oklahoma rang undang-undang yang akan berkuat kuasa pada bulan Ogos melarang pengguguran kecuali dalam kecemasan perubatan dan menghukum penyedia yang melanggar undang-undang dengan denda sehingga $100,000 dan penjara 10 tahun. Negeri yang menawarkan perlindungan pengguguran termasuk New York dan Maryland. baca lagi

Disney memberitahu pekerja pada hari Jumaat bahawa ia tetap komited untuk menyediakan akses komprehensif kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti, termasuk untuk pengguguran, menurut jurucakap Disney. baca lagi

Faedah syarikat itu akan menampung kos pekerja yang perlu pergi ke lokasi lain untuk mendapatkan penjagaan, termasuk untuk mendapatkan pengguguran, katanya.

Meta akan membayar balik perbelanjaan perjalanan untuk pekerja yang mencari penjagaan reproduktif di luar negeri, tetapi syarikat itu juga “menilai cara terbaik untuk berbuat demikian memandangkan kerumitan undang-undang yang terlibat,” menurut seorang jurucakap.

Barangan Sukan Dick (DKS.N) Ketua Eksekutif Lauren Hobart berkata di LinkedIn bahawa syarikat itu akan membayar sehingga $4,000 dalam perjalanan untuk pekerja atau ahli keluarga mereka dan orang sokongan jika pengguguran tidak tersedia berdekatan.

Syarikat yang menawarkan bayaran balik untuk perjalanan berkaitan pengguguran mungkin terdedah kepada tindakan undang-undang oleh kumpulan anti-pengguguran dan negara pimpinan Republikan, dan juga potensi penalti jenayah.

Peguam dan pakar lain berkata majikan boleh menghadapi dakwaan bahawa dasar mereka melanggar undang-undang negeri yang mengharamkan, memudahkan atau membantu dan bersubahat dengan pengguguran.

Syarikat panggilan tunggangan Lyft (LYFT.O) berkata ia akan melindungi pemandu secara sah dalam kes pengguguran, berkata ia akan mengembangkan dasar baru-baru ini apabila undang-undang negeri baharu diluluskan. “Tiada pemandu perlu bertanya kepada penunggang ke mana mereka pergi dan mengapa,” kata seorang jurucakap.

Draf keputusan Mahkamah Agung mengenai pengguguran dibocorkan pada bulan Mei. Pada masa itu, banyak syarikat lain, termasuk laman semakan dalam talian Yelp (YELP.N)Microsoft Corp (MSFT.O)dan Tesla (TSLA.O), berkata mereka akan membantu menampung kos perjalanan untuk pekerja yang mencari perkhidmatan reproduktif. epal (AAPL.O) mengulangi bahawa ia menyokong pekerja membuat keputusan mereka sendiri tentang kesihatan reproduktif dan bahawa penjagaan kesihatannya meliputi perjalanan untuk perkhidmatan yang tidak tersedia berdekatan.

Pengasas bersama Yelp dan Ketua Eksekutif, Jeremy Stoppelman pada hari Jumaat berkata keputusan itu “meletakkan kesihatan wanita dalam bahaya, menafikan hak asasi manusia mereka, dan mengancam untuk merungkai kemajuan yang telah kami capai ke arah kesaksamaan jantina di tempat kerja sejak Roe.”

Kumpulan Alaska Air (ALK.N)ibu bapa Alaska Airlines, berkata pada hari Jumaat ia “membayar balik perjalanan untuk prosedur dan rawatan perubatan tertentu jika ia tidak tersedia di tempat anda tinggal. Keputusan Mahkamah Agung hari ini tidak mengubahnya.”

Syarikat lain yang menawarkan faedah itu termasuk Johnson & Johnson (JNJ.N)tapak temu janji dalam talian OkCupid dan Bumble Inc (BMBL.O)Netflix Inc (NFLX.O) dan JPMorgan Chase & Co (JPM.N), bank terbesar negara. baca lagi

OkCupid menghantar mesej dalam apl kepada pelanggan di 26 negeri yang berkemungkinan mengharamkan pengguguran, bersiap sedia untuk pergaduhan politik. “Bertindak sekarang dengan memanggil wakil anda dan menuntut kebebasan dan pilihan,” kata salinan mesej yang ditweet oleh Ketua Pegawai Pemasaran OkCupid Melissa Hobley.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Nivedita Balu dan Tiyashi Datta di Bengaluru, Dawn Chmielewski di Los Angeles, Doyinsola Oladipo dan Daniel Wiessner di New York dan David Shepardson di Washingon; Penulisan oleh Anna Driver; Penyuntingan oleh Bill Berkrot dan Rosalba O’Brien

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the writer of this short article for this outstanding material

Disney, syarikat AS lain menawarkan faedah perjalanan pengguguran selepas keputusan Roe


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/