Dolar melonjak ke paras tertinggi dua dekad apabila Putin menggegarkan pasaran FX mendahului Fed

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Indeks dolar pada paras tertinggi dua dekad
  • Euro merosot kembali ke paras terendah dua dekad
  • Putin mengumumkan pengerahan sebahagian tentera untuk Ukraine
  • Pasaran mengukur sikap hawkish Fed dalam taklimat Powell

LONDON/NEW YORK, 21 Sept (Reuters) – Dolar melonjak ke paras tertinggi baru dua dekad pada hari Rabu sebelum satu lagi kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan yang dijangka agresif, apabila pelabur melarikan diri untuk keselamatan selepas keputusan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk menggerakkan lebih banyak tentera untuk konflik di Ukraine.

Putin pada hari Rabu memanggil 300,000 anggota simpanan untuk berperang di Ukraine dan berkata Moscow akan bertindak balas dengan kekuatan semua senjatanya yang luas jika Barat meneruskan apa yang disebutnya “pemerasan nuklear” berhubung konflik di sana. baca lagi

Berita itu melonjakkan indeks dolar, yang mengukur nilai dolar AS berbanding enam mata wang utama, kepada 110.87 <=USD>, tahap paling kukuh sejak 2002.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Indeks dolar naik hampir 16% tahun ini dan ditetapkan untuk lonjakan tahunan terbesar sejak 1981. Ia terakhir didagangkan pada 110.71, naik kira-kira 0.5% pada hari itu.

“Kebanyakan pergerakan dolar hari ini adalah berkaitan dengan Putin,” kata Steven Englander, ketua penyelidikan G10 FX global dan strategi makro Amerika Utara di Standard Chartered di New York.

“Apabila saya melihat jadual saya, lima mata wang berprestasi paling teruk ialah mahkota Sweden, zloty Poland, koruna Czech, forint Hungary dan euro. Itu lebih membimbangkan Putin kerana petunjuk bahawa Rusia mungkin meningkatkan konflik di Ukraine dan had apa dia memakai senjata yang mereka gunakan.”

Indeks dolar pada paras tertinggi dua dekad mendahului Fed

Mata wang Eropah menanggung beban jualan dalam pasaran pertukaran asing apabila komen Putin memburukkan lagi kebimbangan mengenai prospek ekonomi bagi rantau yang sudah terjejas teruk oleh tekanan Rusia terhadap bekalan gas ke Eropah.

Euro jatuh ke paras terendah dua minggu pada $0.9885, dalam jangkaan paras terendah dua dekad yang disentuh awal bulan ini. Ia terakhir turun 0.7% pada $0.9901.

Sterling jatuh ke paras terendah baru 37 tahun $1.1304 dan terakhir turun 0.5% pada $1.1335

Kemudian pada hari Rabu, Fed dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan untuk kali ketiga berturut-turut dan menandakan berapa banyak lagi dan berapa cepat kos pinjaman mungkin perlu meningkat untuk mengurangkan inflasi. baca lagi

Keputusan dasar itu, yang dibuat pada 1800 GMT, akan menandakan langkah terbaharu dalam peralihan dasar yang disegerakkan oleh bank pusat global yang menguji daya tahan ekonomi dunia dan keupayaan negara untuk menguruskan kejutan kadar pertukaran apabila nilai dolar meningkat.

“Apa yang pasaran cari ialah sama ada (Pengerusi Fed Jerome) Powell berkata Fed tidak tahu sejauh mana mereka perlu pergi dan mereka akan pergi sejauh yang mereka perlu pergi,” kata Englander dari Standard Chartered.

“Jika seseorang bertanya kepadanya sama ada dia melihat kadar akan meningkat kepada 5% dan dia berkata dia tidak melihatnya, tetapi tidak menolak jika itu diperlukan untuk menurunkan inflasi, maka itu akan menjadi sangat hawkish dan bermakna mereka membuka menaikkan kadar kepada julat yang lebih tinggi daripada jangkaan pasaran.”

Dolar Australia dan New Zealand pula menjunam ke paras terendah berbilang tahun. Dolar Aussie mencecah palung AS$0.6655, terendah sejak Jun 2020, manakala mata wang New Zealand jatuh kepada AS$0.5873, terendah sejak April 2020.

Berbanding yen yang terjejas, dolar naik 0.2% pada 143.97, menahan kemuncak 24 tahun baru-baru ini

“Adalah menarik bagi saya bahawa dolar/yen merosot pada berita pengumuman itu, yang berpotensi menunjukkan kembalinya bukti kelayakan tempat selamat yen yang telah tiada untuk sebahagian besar tahun ini,” kata Colin Asher, ahli ekonomi kanan di Mizuho Corporate Bank.

=================================================== ======

Harga bida mata wang pada 10:42AM (1442 GMT)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Dhara Ranasinghe di London dan Gertrude Chavez-Dreyfuss di New York; Pelaporan tambahan oleh Lucy Raitano; Penyuntingan oleh Edwina Gibbs, Catherine Evans dan Mark Heinrich

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Dolar melonjak ke paras tertinggi dua dekad apabila Putin menggegarkan pasaran FX mendahului Fed


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/