Dolar menolak campur tangan yen yang disyaki, Eropah berpegang kepada harapan Fed

  • Dolar terjejas berbanding yen oleh campur tangan BOJ yang disyaki
  • Saham Eropah meningkat menjelang minggu yang penuh dengan pendapatan
  • KDNK China mengatasi ramalan tetapi jualan runcit mengecewakan
  • Pound bertambah apabila Sunak muncul sebagai pendahulu untuk PM

LONDON/SYDNEY, 24 Okt (Reuters) – Dolar mengharungi satu lagi serangan yang disyaki campur tangan Jepun untuk meningkat berbanding yen pada Isnin, manakala pasaran Eropah mendapat peningkatan daripada harapan bahawa kadar faedah AS boleh meningkat lebih perlahan daripada yang disangkakan sebelum ini.

Dolar meningkat kepada 149.70 yen pada awal dagangan sebelum tergesa-gesa berundur kepada 145.28 dalam beberapa minit dalam apa yang dikatakan peniaga dan penganalisis nampaknya berada di tangan Bank of Japan. Ia terakhir turun hampir 1% pada 149.24.

Financial Times melaporkan BOJ mungkin telah menjual sekurang-kurangnya $30 bilion pada hari Jumaat untuk cuba melindungi yen daripada lebih banyak kelemahan, yang telah menaikkan mendadak kos import Jepun, terutamanya untuk sumber.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pihak berkuasa Jepun sekali lagi enggan mengesahkan sama ada mereka telah campur tangan, tetapi tindakan harga mencadangkan mereka telah campur tangan.

Sebarang tindakan untuk menyokong yen bertentangan dengan komitmen BOJ untuk mengawal kos pinjaman kerajaan Jepun dan boleh meningkatkan tekanan ke atasnya untuk berundur pada kawalan keluk hasil pada mesyuarat dasarnya minggu ini.

Sterling, sementara itu, terkesan dalam perdagangan yang tidak menentu berikutan berita Boris Johnson telah terkeluar daripada pencalonan perdana menteri Britain.

Bekas menteri kewangan Rishi Sunak, yang merupakan calon pilihan pasaran, telah muncul sebagai pendahulu untuk tugas itu, yang boleh mengurangkan beberapa ketidaktentuan politik yang bergantung pada pound.

Berita itu pada mulanya menyaksikan sterling melonjak hampir satu sen kepada $1.1402, tetapi ia tidak dapat bertahan dan terakhir didagangkan pada $1.1328 kerana pelabur menunggu untuk lebih jelas mengenai peraduan. Kepimpinan berpotensi diselesaikan pada hari Isnin jika Sunak menjadi satu-satunya calon yang memperoleh jumlah minimum undi Ahli Parlimen yang diperlukan untuk maju.

“Sehari-hari adalah rumit. Ungkapan kegemaran saya pada semua itu pagi ini ialah ini adalah masa untuk menjadi pemain poker, bukan pemain catur. Ini semua tentang kedudukan dan sentimen dan memahami siapa yang anda lawan, ” Pakar strategi Societe Generale Kit Juckes berkata.

Ekuiti kebanyakannya memanjangkan lantunan yang bermula lewat di New York pada hari Jumaat atas perbincangan Rizab Persekutuan sedang membahaskan bila memperlahankan kadar kenaikan dan mungkin memberi isyarat langkah mundur pada mesyuarat Novembernya.

Pasaran masih diberi harga untuk kenaikan 75 mata asas bulan depan, tetapi telah mengurangkan pertaruhan pada langkah yang sepadan pada bulan Disember. Puncak untuk kadar juga telah menurun kepada sekitar 4.87%, daripada lebih daripada 5% pada awal minggu lepas.

ECB, BoC BERSETUJU UNTUK MENINGKAT

Saham di Eropah dibuka dengan ceria, dengan STOXX 600 naik 0.7% pada hari itu, lebih awal daripada pendapatan padat seminggu, kerana 118 syarikat, termasuk senjata besar seperti HSBC (HSBA.L)Unilever (ULVR.L) dan TotalEnergies (TTEF.PA) ditetapkan untuk melaporkan.

cip biru Cina (.CSI300) merosot hampir 3%, manakala yuan luar pesisir mencecah satu lagi rekod rendah berbanding dolar selepas Xi Jinping memperoleh penggal kepimpinan ketiga yang memecah duluan, memilih badan pentadbiran tertinggi yang disusun dengan penyokong setia. Xi berkemungkinan berpegang pada dasar sifar-COVIDnya yang merosakkan pertumbuhan, kata penganalisis.

Data kelewatan keluaran dalam negara kasar (KDNK) menunjukkan ekonomi China berkembang 3.9% pada suku ketiga, melebihi ramalan untuk 3.5%, tetapi jualan runcit mengecewakan, dengan kenaikan 2.5%.

Pasaran kini menunggu angka mengenai KDNK AS yang akan dikeluarkan pada hari Khamis dan inflasi teras mengukur keesokan harinya. Ekonomi diramalkan telah berkembang 2.1% secara tahunan pada suku ketiga, manakala penunjuk KDNK Sekarang Fed Atlanta meningkat kepada 2.9% pada minggu terkini, daripada 2.8%.

Sentimen juga akan diuji oleh beberapa pendapatan utama dengan Apple (AAPL.O)Microsoft (MSFT.O)Abjad ibu bapa Google (GOOGL.O) dan Amazon (AMZN.O) semua pelaporan.

Bank Pusat Eropah bermesyuarat minggu ini dan secara meluas dijangka menaikkan kadarnya sebanyak 75 mata asas, walaupun kurang jelas sama ada ia akan memberi isyarat langkah selanjutnya pada bulan Disember.

“Walaupun kami tidak menjangkakan sebarang isyarat dasar ‘dovish’, kami mengekalkan kecenderungan ke arah laluan kadar yang lebih rendah daripada harga semasa oleh pasaran,” kata penganalisis di NatWest Markets dalam satu nota.

“Kami meramalkan +50bp pada Disember dan +25bp pada awal 2023 kepada puncak 2.25%,” tambah mereka. “Terdapat lebih banyak ketidakpastian di sekitar QT (pengetan kuantitatif), di mana jualan permulaan pada Q1 2023 boleh diumumkan.”

Euro turun sedikit pada $0.9835 , dengan seketika setinggi $0.9899 pada awal sesi.

Bank of Canada juga dijangka mengetatkan sebanyak 75 mata asas pada mesyuaratnya minggu ini.

Kemungkinan kelembapan dalam kenaikan kadar AS membantu bon mengurangkan beberapa kerugian besar mereka baru-baru ini, dengan hasil Perbendaharaan 10 tahun AS berkurangan kepada 4.16% berbanding dengan puncak 15 tahun pada 4.337% pada hari Jumaat.

Dalam pasaran komoditi, emas diketepikan pada $1,654 seauns.

Harga minyak menyerahkan kenaikan awal berikutan data lemah permintaan China. Brent berundur 42 sen kepada AS$93.08 setong, manakala minyak mentah AS turun 41 sen kepada AS$84.64.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Wayne Cole; Penyuntingan oleh Jacqueline Wong, Christopher Cushing dan Susan Fenton

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible content

Dolar menolak campur tangan yen yang disyaki, Eropah berpegang kepada harapan Fed


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/