Dolar merosot berbanding yen, campur tangan BOJ disyaki menjelang hujung minggu

NEW YORK, 21 Okt (Reuters) – Dolar AS jatuh berbanding yen pada Jumaat, mencatatkan kejatuhan harian terbesarnya berbanding mata wang Jepun dalam tempoh lebih dua bulan apabila peniaga dan pakar strategi berkata pihak berkuasa Jepun mungkin berada dalam pasaran untuk membendung kejatuhan dalam mata wang mereka yang didera.

Yen meningkat setinggi 144.5 setiap dolar pada hari Jumaat, sebelum mengurangkan keuntungan untuk didagangkan naik kira-kira 1.4% pada 148.195, lonjakan harian terbesar sejak 10 Ogos.

“Saya fikir ia adalah campur tangan,” kata Karl Schamotta, ketua strategi pasaran, di Corpay di Toronto.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kami melihat banyak jualan dolar dan yen bergerak hampir menegak apabila seluar pendek dihimpit,” katanya.

Kerajaan Jepun dan Bank of Japan menjalankan campur tangan pembelian yen, penjualan dolar dalam pasaran pertukaran asing, kata akhbar Nikkei awal pada hari Sabtu, memetik sumber.

Kementerian Kewangan Jepun enggan mengulas mengenai perkara itu.

“Ia jelas sekali Kementerian Kewangan melangkah masuk untuk menjual dolar-yen,” kata Mazen Issa, pakar strategi kanan FX di TD Securities di New York.

“Mereka cuba mempertahankan dasar mereka yang sangat mudah,” katanya.

“Ramai orang telah melihat 150 sebagai tahap utama bahawa mereka akan melihat beberapa jenis campur tangan, dan mereka membiarkannya berjalan hingga pada dasarnya 152 dan kemudian masa campur tangan mereka berlaku pada masa yang sangat tidak cair, pada asasnya, seperti London akan pulang ke rumah untuk hujung minggu, dan nampaknya ia direka untuk menimbulkan kesakitan yang mungkin, mereka suka menggunakan istilah itu, spekulator,” kata Issa.

Terdahulu pada hari Jumaat, menteri kewangan Jepun Shunichi Suzuki berkata pihak berkuasa sedang berurusan dengan spekulator mata wang “secara ketat”, manakala gabenor Bank of Japan Haruhiko Kuroda berkata bank pusat akan memantau dengan teliti kesan pergerakan mata wang.

Dengan kenaikan pada hari Jumaat, yen berada di landasan untuk menamatkan sembilan minggu berturut-turut kerugian mingguan berbanding dolar AS.

Indeks dolar, yang mengukur kekuatan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang, adalah 0.7% lebih rendah pada 112.17, turun daripada paras tertinggi tiga minggu pada 113.95, yang dilanda semasa sesi.

Dolar AS berada di bawah tekanan selepas laporan mengatakan beberapa pegawai Fed telah memberi isyarat lebih banyak kegelisahan dengan kenaikan kadar faedah yang besar untuk melawan inflasi, walaupun mereka menyusun satu lagi kenaikan kadar yang besar untuk November.

The Wall Street Journal melaporkan bahawa pegawai Fed sedang bergerak ke arah satu lagi kenaikan kadar faedah sebanyak 0.75 mata peratusan pada mesyuarat November mereka, manakala beberapa penggubal dasar telah mula memberi isyarat keinginan mereka untuk memperlahankan kadar kenaikan tidak lama lagi.

Pegawai Fed mungkin akan membahaskan sama ada dan bagaimana untuk memberi isyarat rancangan untuk meluluskan kenaikan yang lebih kecil pada bulan Disember, kata laporan itu.

Dolar telah meningkat dengan kukuh tahun ini dibantu oleh pendirian hawkish Rizab Persekutuan dan permintaan kukuh untuk tempat selamat di tengah-tengah ketidaktentuan yang berterusan tentang prospek ekonomi global yang dicengkam oleh inflasi.

Walaupun berundur pada tajuk utama Fed, indeks dolar kekal menghampiri paras tertinggi dua dekad.

“Sangat sukar untuk bertaruh menentang hakikat bahawa Fed perlu terus bersikap agak agresif dalam pendekatannya pada masa hadapan,” kata Bipan Rai, ketua strategi FX Amerika Utara di CIBC Capital Markets.

“Ini bermakna kita masih melihat dolar meningkat,” kata Rai.

Kelemahan dalam dolar membantu menaikkan sterling 0.2% kepada $1.1261, walaupun unjuran untuk paun kekal samar apabila parti Konservatif yang memerintah Britain bersedia untuk memilih perdana menteri ketiga negara itu dalam masa dua bulan selepas Liz Truss berhenti pada hari Khamis.

Mata wang itu telah melonjak sebanyak 1% pada hari sebelumnya selepas Truss mengumumkan pemergiannya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Saqib Iqbal Ahmed; Laporan tambahan oleh John McCrank dan Dhara Ranasinghe; Penyuntingan oleh David Gregorio, Kirsten Donovan

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Dolar merosot berbanding yen, campur tangan BOJ disyaki menjelang hujung minggu


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/