Dolar yang berleluasa berhenti seketika untuk bernafas kerana menanggung stok tangkai

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

HONG KONG, 27 Sept (Reuters) – Pasaran Asia cuba menstabilkan pada hari Selasa selepas beberapa hari liar di mana kebanyakan aset, kecuali dolar, jatuh, dengan dolar AS susut sedikit dan saham tidak berubah.

Sterling, yang jatuh ke paras terendah $1.0327 pada hari Isnin, pulih kepada $1.0772. Niaga hadapan S&P 500 meningkat 0.7% dan niaga hadapan Eropah meningkat 0.6%.

Indeks meluas MSCI saham Asia di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) jatuh 0.3%, kejatuhan terkecil dalam lima sesi berturut-turut kerugian, walaupun ia mencecah paras terendah dua tahun lagi. Nikkei Jepun meningkat sebanyak 0.5%.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Penganalisis ragu-ragu tentang prospek itu, bagaimanapun, kerana pasaran – sudah gelisah dengan prospek kadar faedah AS kekal lebih tinggi untuk lebih lama – telah terkejut dengan pergolakan dalam aset British sebagai tindak balas kepada rancangan perbelanjaan kerajaan.

Britain merancang pemotongan cukai sebagai tambahan kepada subsidi tenaga yang besar, dan kekurangan keyakinan terhadap strategi dan pembiayaannya telah menyebabkan kenaikan mata wang pound pada hari Jumaat dan sekali lagi pada hari Isnin.

Hasil pada sepuhan lima tahun meningkat 100 mata asas yang menakjubkan dalam dua hari dagangan.

“(Ia) pastinya sesuatu yang sedang berlaku…mungkin kita hanya pada peringkat awal tertentu untuk melihat bagaimana pasaran mencerna maklumat seperti itu,” kata Yuting Shao, ahli strategi makro di State Street Global Markets.

“Sudah tentu rancangan pemotongan cukai itu sendiri benar-benar bertujuan untuk merangsang pertumbuhan, mengurangkan beban isi rumah, tetapi ia menimbulkan persoalan tentang apakah implikasinya dari segi dasar monetari.”

Selepas kejatuhan pound, Bank of England berkata ia tidak akan teragak-agak untuk menukar kadar faedah dan memantau pasaran “sangat rapat”. baca lagi

Ketua Ekonomi Bank of England Huw Pill akan bercakap pada panel pada 1100 GMT dan kemungkinan akan ditekan untuk mendapatkan butiran lanjut.

WILAYAH BEAR

Tumpahan dari Britain menyebabkan aset lain diketepikan.

Penjualan bon di Jepun melonjakkan hasil sehingga ke siling Bank of Japan dan mendorong lebih banyak pembelian tidak berjadual daripada bank pusat sebagai tindak balas.

Wall Street jatuh lebih dalam ke dalam pasaran menurun pada hari Isnin, penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun meningkat lebih daripada 20 mata asas kepada paras tertinggi 12 tahun pada 3.933% dan dolar telah dibida.

“Mungkin terdapat satu lagi kelemahan kerana tanda-tanda klasik penyerahan pasaran, seperti Indeks VIX yang mencapai tahap 40 utama, tidak berlaku – walaupun kami semakin hampir,” kata ketua strategi Invesco Kristina Hooper.

VIX (.VIX)yang dikenali sebagai “pengukur ketakutan” Wall Street, mencecah paras tertinggi tiga bulan pada 32.88 pada hari Isnin.

Pelabur memerhatikan beberapa ucapan oleh pegawai bank pusat minggu ini, dengan Charles Evans dari Fed bercakap pada 0730 GMT pada hari Selasa.

Jangkaan adalah untuk peningkatan kecil kepada 104.5 daripada 103.2 dalam keyakinan pengguna Lembaga Persidangan AS kemudian hari.

Indeks dolar pada hari Selasa susut 0.2% kepada 113.71, selepas sebelumnya mencecah 114.58, paling kukuh sejak Mei 2002.

Mata wang tunggal Eropah naik 0.3% pada hari itu pada $0.9636 selepas mencecah paras terendah 20 tahun sehari yang lalu.

Minyak dan emas mengalami kerugian. Emas, yang mencecah paras terendah 2-1/2 tahun pada hari Isnin, meningkat 0.6% kepada $1,631 seauns. Minyak naik sedikit daripada paras terendah sejak Januari.

Minyak mentah AS meningkat 0.8% kepada $77.35 setong. Minyak mentah Brent meningkat kepada $84.8 setong.

Bitcoin mencecah melebihi $20,000 pada hari Selasa buat kali pertama dalam kira-kira seminggu, apabila mata wang kripto melantun, bersama-sama dengan aset sensitif risiko yang lain. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Xie Yu; Penyuntingan oleh Edmund Klamann dan Muralikumar Anantharaman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Dolar yang berleluasa berhenti seketika untuk bernafas kerana menanggung stok tangkai


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/