Dow Ditutup Di Bawah 30000 apabila Perhimpunan Pasca Fed Berbalik

Saham AS jatuh Khamis, dengan Purata Perindustrian Dow Jones ditutup di bawah 30000 buat kali pertama sejak Januari 2021 sebagai turun naik terus menggegarkan pasaran.

Indeks utama telah mencatatkan penurunan besar pada 2022 kerana inflasi yang tinggi, kenaikan kadar faedah dan kebimbangan yang semakin meningkat tentang keuntungan korporat dan pertumbuhan ekonomi menjejaskan selera pelabur terhadap risiko. Saham mewah turun 18% tahun ini, manakala S&P 500 turun 23% dan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi telah jatuh 32%.

Stok berhimpun pada hari Rabu selepas Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell mencadangkan kenaikan kadar faedah 0.75 mata peratusan bank pusat minggu ini tidak akan menjadi perkara biasa. Pada Khamis keyakinan itu hilangdan saham merosot di seluruh pasaran.

S&P 500 jatuh 3.2%, manakala industri Dow turun 2.4%, atau 741 mata, kepada 29927. Kali terakhir Dow ditutup di bawah pencapaian itu ialah 29 Januari 2021. Nasdaq Composite merosot 4.1% sebagai saham syarikat teknologi besar berundur.

“Saya fikir pasaran sedang menilai semula persekitaran pasaran,” kata Michael Sheldon, ketua pegawai pelaburan di firma penasihat pelaburan RDM Financial Group. “Malangnya, prospek pertumbuhan dan keuntungan dan inflasi, sekurang-kurangnya dalam beberapa bulan akan datang, tidak begitu menggalakkan.”

Kenaikan kadar 0.75 mata peratusan oleh Fed adalah terbesar sejak 1994 tetapi sejajar dengan jangkaan pelabur apabila bank pusat berlumba-lumba untuk menjinakkan inflasi yang tinggi. Data terkini menunjukkan inflasi pengguna pada bulan Mei mencapai tahap tertinggi dalam lebih empat dekad.

Encik Powell berkata bahawa walaupun bank pusat tidak cuba menyebabkan kemelesetan, ia menjadi lebih sukar untuk dicapai pendaratan lembut yang dipanggil, di mana ekonomi cukup perlahan untuk melembapkan inflasi tanpa memasuki kemelesetan. Beberapa penganalisis berkata pelabur mula bersetuju meningkatkan risiko kepada pertumbuhan ekonomi.

“Saya fikir ini adalah kesedaran bahawa kita benar-benar boleh menuju kemelesetan. Saya tidak pasti ia telah benar-benar menapis ke minda pasaran sehingga kini,” kata Altaf Kassam, ketua strategi pelaburan untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di State Street Global Advisors.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata matlamat bank pusat adalah untuk mengurangkan inflasi kepada 2%. The Fed meluluskan kenaikan kadar 0.75 mata peratusan pada hari Rabu, kenaikan kadar faedah terbesar sejak 1994. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters

Jika industri Dow ditutup di bawah 30,000, ia boleh menjejaskan mood pelabur yang telah membiasakan diri dengan saham yang bergerak lebih tinggi.

“Nampaknya sesiapa yang bercadang untuk membeli penurunan, terutamanya jika kami menutup di bawah 30,000, boleh dengan mudah berkata ‘Anda tahu, saya hanya akan menunggu yang ini,'” kata Carol Schleif, timbalan ketua pegawai pelaburan di BMO Pejabat Keluarga.

Saham jatuh pada hari Khamis, dengan setiap satu daripada 11 sektor S&P 500 turun pada hari itu. Kumpulan tenaga, satu-satunya sektor dalam wilayah positif untuk 2022, ketinggalan di belakang pasaran dengan penurunan sebanyak 6.1%.

Saham teknologi besar juga berundur, dengan Microsoft saham jatuh 2.7%, Amazon saham merosot 3.7% dan Nvidia saham jatuh 5.6%.

Twitter saham kehilangan 1.7% selepas Tesla ketua eksekutif Elon Musk ditujukan kepada pekerja Twitter dalam mesyuarat syarikat pada Khamis mengenai topik termasuk sama ada akan berlaku pemberhentian jika dia menyelesaikan pengambilalihan yang dirancangnya.

Tesla,

iaitu menaikkan harga beberapa keretanya di tengah-tengah peningkatan kos, turun 8.5%.

Walaupun Encik Powell mencadangkan pada hari Rabu bahawa kenaikan kadar “luar biasa besar” tidak akan menjadi biasa, beliau membiarkan pintu terbuka kepada peningkatan 0.75 mata peratusan sejurus bulan depan.

Kenaikan kadar faedah sebesar itu boleh meresahkan pelabur jika mereka merasakan Fed sedang berlumba terlalu cepat untuk mendahului inflasi, kata Aoifinn Devitt, ketua pegawai pelaburan di Moneta. “Itu boleh menyebabkan lebih banyak kebimbangan dalam pasaran,” katanya.

Bank pusat Switzerland mengejutkan pelabur dengan menaikkan kadar faedah buat kali pertama dalam 15 tahun. Bank Negara Swiss menaikkan kadar polisinya sebanyak 0.5 mata peratusan kepada negatif 0.25%, meninggalkan hanya

Bank Jepun

antara bank pusat ekonomi maju utama yang tidak menaikkan kadar untuk menjinakkan inflasi. Pakar ekonomi telah menjangkakan SNB akan membiarkan kadar tidak berubah.

“Ini adalah halangan terakhir untuk jatuh,” kata Seema Shah, ketua strategi di Principal Global Investors. “Sekiranya kita mendapat bank pusat yang telah dianggap secara kekal menaikkan kadar dovish maka tidak dapat dinafikan bahawa terdapat masalah inflasi yang besar dalam ekonomi global.”

Bank of England pada hari Khamis menaikkan kadar faedah utamanya seperti yang dijangkakan kepada 1.25% daripada 1%, menandakan langkah kelimanya dalam banyak mesyuarat, dan berkata pergerakan yang lebih besar mungkin diperlukan untuk menjinakkan inflasi.

Setiap minggu data tuntutan pengangguran menunjukkan 229,000 rakyat Amerika memohon faedah pengangguran pada minggu berakhir 11 Jun. Pasaran pekerjaan telah menjadi kawasan kekuatan ekonomi, tetapi pegawai Fed telah memberi isyarat bahawa angka pekerjaan yang lebih lemah mungkin merupakan akibat yang perlu usaha bank pusat untuk mengawal inflasi.

Hasil pada penanda aras 10 tahun Perbendaharaan AS nota jatuh kepada 3.303% daripada 3.389% pada hari Rabu. Hasil perbendaharaan, yang bergerak ke arah yang bertentangan daripada harga, membantu menetapkan kadar pada pelbagai produk pengguna termasuk gadai janji dan pinjaman kereta.

Bitcoin merosot 3% daripada paras ET 5 petang pada hari Rabu kepada $21,041, menurut CoinDesk, meletakkannya di landasan untuk jatuh untuk hari ke-10 berturut-turut. Mata wang kripto telah dilanda kebimbangan ekonomi yang meluas yang menjejaskan perdagangan berisiko dan kebimbangan mengenai projek terpilih dan syarikat dalam ekosistem kripto. Pelabur dalam pemberi pinjaman mata wang kripto Celsius Network tidak mungkin menyediakan syarikat dengan lebih banyak pembiayaan yang mungkin menyelamatkan syarikat itu, The Wall Street Journal melaporkan Khamis.

Dalam pasaran komoditi, minyak mentah Brent, penanda aras minyak antarabangsa, meningkat 1.1% kepada $119.81 setong. Harga emas naik 1.7%.

Stok jatuh di luar negara. Indeks Stoxx Europe 600 pan-benua turun 2.5%. Di Asia, yang Hang Seng di Hong Kong jatuh 2.2%, manakala Nikkei 225 Jepun menambah 0.4%.

Saham di Wall Street berundur selepas rali Rabu berikutan keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan.


Foto:

justin lane/Shutterstock

Tulis kepada Karen Langley di karen.langley@wsj.com dan Will Horner di william.horner@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Dow Ditutup Di Bawah 30000 apabila Perhimpunan Pasca Fed Berbalik


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/