Dow jatuh hampir 1,100 mata kerana pelabur mencerna kenaikan kadar faedah Fed

Saham menjunam di Wall Street pada Khamis, memadamkan rali dari hari sebelumnya, apabila pasaran menilai kesan daripada peningkatan Rizab Persekutuan melawan inflasi.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 1,063 mata, atau 3.1%, untuk ditutup pada 32,997. S&P 500 jatuh 3.6%, ditutup pada 4,146, dengan lebih daripada 95% syarikat tersenarai pada indeks penanda aras dalam warna merah. Nasdaq yang berteknologi tinggi jatuh lebih mendadak, ditutup hampir 5% lebih rendah.

Ia adalah hari kedua terburuk untuk S&P 500 sejak Jun 2020, dan hari terburuk untuk Nasdaq sejak bulan itu, menurut FactSet.

Pasaran berhimpun sehari sebelumnya selepas Fed pada hari Rabu berkata ia tidak akan bergerak secepat yang dikhuatiri oleh sesetengah pihak untuk menaikkan kadar faedah. Tetapi peniaga mula bimbang lebih lanjut tentang kesan langkah Fed untuk melembapkan permintaan untuk meminjam wang kerana ia cuba meredakan inflasi yang melonjak.

“The Fed berada di antara tempat yang sukar dan sukar, dan kerana maklumat segera pelabur mengalami ketakutan dan ketamakan pada saat yang sama,” kata Sam Stovall, ketua strategi pelaburan di CFRA.

Hasil bon meneruskan perarakan menaik mereka, yang akan menghantar kadar gadai janji lebih tinggi. Hasil pada Perbendaharaan 10 tahun meningkat dengan mendadak, kepada 3.1%, mencapai paras tertinggi sejak akhir 2018.

Syarikat teknologi mengalami beberapa kerugian terbesar dan membebankan pasaran yang lebih luas, dalam pembalikan daripada keuntungan kukuh yang mereka peroleh sehari sebelumnya. Gergasi peruncitan internet Amazon merosot 8.1% dan syarikat induk Google, Alphabet, jatuh 5.4%. Etsy jatuh 17.7% selepas memberikan ramalan yang lemah.

Twitter meningkat 3% selepas Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk berkata dia ada mendapat lebih banyak sokongan untuk tawarannya untuk mengambil alih syarikat itu.


Fed menaikkan kadar faedah utama sebanyak setengah mata peratusan

02:25

Peralihan agresif Fed untuk menaikkan kadar faedah menyebabkan pelabur bimbang sama ada ia boleh melakukan tindakan pengimbangan yang rumit — memperlahankan ekonomi cukup untuk menghentikan inflasi yang tinggi tetapi tidak sehingga menyebabkan kemerosotan. Baru-baru ini tinjauan daripada AllianzLife mendapati bahawa enam daripada 10 responden bimbang bahawa jurusan kemelesetan adalah “sekitar sudut.”

“Kebimbangan tertumpu pada sama ada Fed perlu menjadi lebih hawkish untuk menurunkan permintaan – dan itu akan melibatkan perlambatan ekonomi lebih daripada yang mereka unjurkan sekarang,” kata Quincy Krosby, ketua strategi ekuiti untuk LPL Financial, dalam e-mel.

Namun buat masa ini, kebanyakan ahli ekonomi Wall Street berpendapat AS akan mengelak daripada kemelesetan tahun ini, menunjukkan pertumbuhan pekerjaan yang kukuh, perbelanjaan pengguna yang sihat dan pendapatan korporat yang kukuh.

Pasaran stabil minggu ini menjelang kemas kini dasar, tetapi Wall Street bimbang Fed mungkin memilih untuk menaikkan kadar sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan pada bulan-bulan akan datang. Pengerusi Fed Jerome Powell meredakan kebimbangan itu, berkata bank pusat “tidak mempertimbangkan secara aktif” peningkatan sedemikian.

Bank pusat itu juga mengumumkan ia akan mula mengurangkan kunci kira-kira $9 trilion yang besar, yang terdiri terutamanya daripada bon Perbendaharaan dan gadai janji, mulai 1 Jun.


Inilah maksudnya untuk Twitter menjadi peribadi

00:52

Apabila Powell berkata Fed tidak mempertimbangkan kenaikan besar dalam kadar jangka pendek, itu menghantar isyarat kepada pelabur untuk menghantar harga saham melonjak dan hasil bon jatuh. Kadar kenaikan kadar faedah yang lebih perlahan akan bermakna kurang risiko ekonomi yang cenderung ke dalam kemelesetan, serta kurang tekanan ke bawah pada harga untuk semua jenis pelaburan.

Tetapi mengurangkan kemungkinan kenaikan 0.75% tidak bermakna Fed telah selesai menaikkan kadar secara berterusan dan mendadak kerana ia berjuang untuk menjinakkan inflasi. Ahli ekonomi di BNP Paribas masih menjangkakan Fed akan terus menaikkan kadar dana persekutuan sehingga ia mencapai julat 3% hingga 3.25%, meningkat daripada sifar kepada 0.25% awal tahun ini.

“Kami tidak fikir ini adalah hasrat Pengerusi Powell,” ahli ekonomi di BNP Paribas menulis dalam satu laporan, memetik kegembiraan pasaran pada hari Rabu, “dan kami menganggap kami dapat melihat ‘Fedspeak’ yang akan datang berusaha untuk mengetatkan semula keadaan kewangan.”

We want to say thanks to the author of this post for this outstanding content

Dow jatuh hampir 1,100 mata kerana pelabur mencerna kenaikan kadar faedah Fed


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/