Dow Meluncur Lebih Daripada 1,200 Mata apabila Pelabur Menilai Semula Komen Fed

Saham AS jatuh mendadak, diterajui oleh teknologi dan saham pertumbuhan lain, apabila pelabur menilai implikasi pengetatan dasar monetari Rizab Persekutuan yang paling agresif dalam lebih dua dekad.

S&P 500 turun 4.1% apabila kerugian meningkat pada tengah hari Khamis. Indeks Komposit Nasdaq yang memfokuskan teknologi jatuh 5.3%, dan Purata Perindustrian Dow Jones berundur 3.5%, atau 1,220 mata. Ketiga-tiga indeks berada di landasan untuk memadamkan keuntungan hari Rabu.

Dalam pasaran bon, hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun penanda aras meningkat kepada 3.084%, daripada 2.914% pada hari Rabu. Harga dan hasil bon bergerak ke arah yang bertentangan. Pada hari Rabu, bon mengalami lantunan semula bersama saham sebelum kehilangan wap.

“Fed sedang mengurangkan kecairan dalam pasaran dan itu mendorong turun naik, jadi ini boleh menjadi kebiasaan baharu kami di sini buat seketika sehingga Fed mengawal inflasi dan mengubah dasar,” kata John Ingram, ketua pegawai pelaburan dan rakan kongsi di Penasihat Crestwood.

Penarikan semula berlaku sehari selepas indeks saham utama AS melonjak, dengan Dow naik lebih 900 mata, kenaikan sehari terbesarnya sejak 2020. Pada hari Rabu, pegawai bank pusat meluluskan kenaikan kadar faedah separuh peratusan matamenaikkan kadar dana persekutuan kepada julat sasaran antara 0.75% dan 1%.

Tetapi Pengerusi Fed, Jerome Powell yang pada mulanya memberi tenaga kepada pasaran selepas beliau berkata pegawai tidak mempertimbangkan secara aktif untuk menaikkan kadar sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan. Beliau sebaliknya menyatakan bahawa penambahan setengah mata tambahan boleh dibenarkan pada mesyuarat akan datang.

Komen Encik Powell memberikan kelegaan kepada pelabur yang telah menjadi semakin takut bahawa Fed boleh menaikkan kadar faedah terlalu jauh, terlalu cepat dan akhirnya membawa ekonomi kepada kemelesetan.

“Pasaran semalam adalah rali yang melegakan,” kata Seema Shah, ketua strategi di Principal Global Investors. Menjelang Khamis, katanya, realiti persekitaran yang lebih mencabar untuk saham mula mereda. Walaupun dia percaya inflasi telah memuncak atau hampir memuncak, pertimbangan makroekonomi lain akan terus membebankan pelabur dan laluan kadar faedah , dia berkata.

Walaupun dengan kenaikan kadar faedah yang lebih besar di luar jadual dalam beberapa bulan akan datang, pelabur masih menghadapi pengetatan dasar monetari AS yang paling agresif sejak 2000—kali terakhir bank pusat menaikkan kadar sebanyak setengah mata.

Ramai pelabur kini mempersoalkan betapa tingginya Fed mungkin menaikkan kadar dalam tempoh dua tahun akan datang di tengah-tengah inflasi yang melambung tinggi dan bagaimana ia mungkin riak merentasi ekonomi dan keuntungan korporat.

“Ia seperti apabila kita semua mengambil ubat, ia mesti terkumpul dalam sistem anda dan kenaikan dana Fed ini sentiasa mempunyai masa ketinggalan. Sementara itu, penetapan harga pasaran dalam lebih banyak lagi adalah pengetatan keadaan kewangan yang mempunyai kesan ke atas pasaran hartanah, gadai janji,” kata Tim Horan, ketua pegawai pelaburan pendapatan tetap di Chilton Trust. “Itu menyelesaikan beberapa tugas Fed sehingga ubat itu cukup terkumpul sehingga ia benar-benar menjadi penentu ‘membunuh momen naga’.”

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata pada hari Rabu bank pusat meluluskan kenaikan kadar faedah separuh peratusan mata dalam usaha mengurangkan inflasi yang berada pada paras tertinggi empat dekad. Foto: Win McNamee/Getty Images

Pada hari Khamis, kegelisahan itu dilihat di seluruh pasaran. Saham pertumbuhan terjejas teruk. pembuat kerepek

Peranti Mikro Lanjutan,

Nvidia

dan

Semikonduktor NXP

kesemuanya merosot sekurang-kurangnya 4.3%. Saham teknologi Megacap juga ditarik balik, dengan

Platform Meta

jatuh 6.3% dan

Netflix

menurun 6.7%.

Kadar faedah yang lebih tinggi boleh mengurangkan daya tarikan saham teknologi dengan mengurangkan nilai yang pelabur meletakkan pada pendapatan masa depan mereka. Hasil yang lebih tinggi secara amnya juga meningkatkan daya tarikan produk pendapatan tetap berbanding aset berisiko seperti saham.

Melawan trend, saham daripada

Twitter

melonjak 3.5% kepada $50.85 selepas Ketua Eksekutif Tesla

Elon Musk

berkata beliau telah menerima surat daripada pelabur melakukan lebih daripada $7 bilion dalam pembiayaan baru untuk meningkatkan bahagian ekuiti tawarannya untuk membeli syarikat media sosial itu. Bulan lalu, Twitter bersetuju dengan perjanjian dengan Encik Musk untuk mengambil syarikat itu secara peribadi dengan harga $54.20 sesaham.

Pegangan Tempahan

melonjak 5% selepas pendapatannya melebihi jangkaan dan ia berkata ia telah menyaksikan pengukuhan trend perjalanan global pada suku semasa.

Etsy

jatuh 16% selepas pasaran dalam talian mengeluarkan panduan di bawah jangkaan untuk suku semasa.

eBay

kehilangan 10% selepas memotong panduan mengenai kesan daripada perang di Ukraine.

Saham daripada

Wayfair

juga merosot, kehilangan 21%, selepas peruncit barangan rumah dalam talian mencatatkan kerugian suku tahunan yang lebih besar daripada jangkaan.

Shopify‘s

pendapatan suku pertama melepasi jangkaan penganalisis, menyebabkan saham menjunam 17%.

“Kami bergelut untuk melihat siapa yang akan menjadi pembeli besar-besaran ekuiti dalam beberapa minggu akan datang,” kata Viraj Patel, ahli strategi makro global di Vanda Research. “Ia adalah satu permainan menunggu untuk pemangkin itu…Anda memerlukan lebih keyakinan daripada data, sama ada untuk menunjukkan bahawa inflasi telah mendahului atau ekonomi semakin perlahan dan bahawa Fed tidak perlu bersikap agresif.”

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York pada hari Rabu.


Foto:

justin lane/Shutterstock

Aset yang pelabur anggap lebih selamat adalah antara yang meningkat pada Khamis kerana pengurus wang mencari tempat berlindung apabila saham dan bon jatuh seiring. Walaupun selepas rali pada hari Rabu, beberapa pakar strategi dan pelabur berkata mereka teragak-agak tentang prospek pasaran saham dalam beberapa minggu dan bulan akan datang.

“Sekiranya mereka cuba melakukan terlalu banyak dan pasaran menjadi tidak terpengaruh, maka mereka telah melakukannya [Fed] jenis menembak diri mereka sendiri kerana ia akan menyukarkan untuk melakukan kenaikan kadar pada masa hadapan,” kata Jordan Kahn, ketua pegawai pelaburan di ACM Funds. “Itulah garis halus yang Fed cuba lakukan—untuk melakukan banyak perkara [rate increases] kerana mereka fikir pasaran boleh mencerna tanpa mengganggunya terlalu banyak.”

The Indeks Dolar WSJ, yang mengukur mata wang AS berbanding sekumpulan 16 yang lain, meningkat 1.3%. Pada hari Rabu, indeks itu jatuh 0.9%, penurunan terbesarnya sejak November 2020. Status dolar sebagai mata wang rizab dunia menjadikannya syurga yang sangat menarik bagi pelabur.

Harga emas, satu lagi syurga pilihan, juga meningkat, meningkat 0.6% kepada $1,879.70 satu troy auns.

Pound Britain turun 2% berbanding dolar kepada $1.2378 selepas Bank of England menaikkan kadar faedah, tetapi memberi isyarat bahawa ia adalah berkemungkinan bergerak berhati-hati dalam beberapa bulan akan datang apabila kebimbangan semakin meningkat mengenai kemelesetan.

Dalam pasaran minyak, minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa untuk minyak, meningkat 0.7% kepada $110.96 setong. Pada hari Rabu, Brent mencatatkan keuntungan sehari terbesarnya dalam tempoh lebih tiga minggu selepas Kesatuan Eropah mencadangkan pengharaman import minyak mentah Rusia dalam tempoh enam bulan dan ditapis. produk minyak dari negara menjelang akhir tahun. Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya, bersama-sama dipanggil OPEC+, dijangka bertemu Khamis untuk membincangkan sasaran pengeluaran.

Di luar negara, Stoxx Europe 600 pan-benua jatuh 0.7%. Bank, saham teknologi dan syarikat pengangkutan adalah antara yang meningkat. bank Itali

UniCredit

meningkat 4% selepas pendapatannya melebihi jangkaan penganalisis.

Airbus

melonjak 6.6% selepas pembuat kapal terbang melaporkan peningkatan dalam pendapatan bersih dan bergerak untuk meningkatkan pengeluaran daripada pesawat satu lorong tunggal A320 yang paling laris.

Shell

mendapat 3% selepas keuntungan suku pertamanya meningkatdirangsang oleh harga komoditi yang melambung tinggi.

Di Asia, Hang Seng Hong Kong jatuh 0.4% dan Shanghai Composite naik 0.7%. Pasaran di Jepun ditutup untuk bercuti.

Tulis kepada Caitlin McCabe di caitlin.mccabe@wsj.com dan Hardika Singh di hardika.singh@wsj.com

Bagaimana Prestasi Syarikat Terbesar

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We wish to thank the author of this write-up for this awesome web content

Dow Meluncur Lebih Daripada 1,200 Mata apabila Pelabur Menilai Semula Komen Fed


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/