Dow turun 300 mata, saham ditutup rendah apabila pasaran bersedia untuk kenaikan kadar Fed ‘jumbo’ seterusnya

Saham AS ditutup rendah pada hari Selasa apabila hasil Perbendaharaan meningkat dan peniaga kelihatan gelisah tentang membuka kedudukan beli baharu menjelang penutupan mesyuarat dasar Rizab Persekutuan September.

Apa yang berlaku
 • Purata Perindustrian Dow Jones DJIA
  turun 313.45 mata, atau 1%, untuk ditutup pada 30,706.23, selepas jatuh hampir 550 mata pada awal sesi.

 • S&P 500 SPX
  jatuh 43.96 mata, atau 1.1%, untuk berakhir pada 3,855.93.

 • Nasdaq Composite COMP
  susut 109.97 mata, atau 1%, berakhir pada 11,425.05.

Apa yang mendorong pasaran

Seterusnya Keputusan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan sedang menghampiri pasaran, kerana pelabur bergelut bukan sahaja dengan sama ada bank pusat akan membuat kenaikan kadar 75 mata asas atau kadar naik sebanyak 100 mata, tetapi juga sejauh mana Fed akan memberi isyarat kadar akan pergi pada masa hadapan. Mesyuarat bermula Selasa dan akan berakhir pada hari Rabu.

Lihat: Mengapa pelabur takut kenaikan kadar peratusan penuh kadar Fed akan ‘mengerikan’ Wall Street

Sementara itu, Callie Cox, penganalisis pelaburan AS di eToro, berkata peningkatan hasil bon dan kekurangan berita positif telah menyebabkan penanda aras ekuiti AS “berkembara di tanah tanpa manusia” di bawah purata pergerakan mereka.

“Tidak banyak yang perlu dipertahankan dan apabila penjualan bermula, ia cenderung untuk bertimbun,” kata Cox.

Baca: Kadar dana Fed boleh berakhir setinggi 5%, kata pengawas aset bernilai $1.3 trilion

Sementara itu, hasil Treasury, yang bergerak bertentangan dengan harga, terus meningkat lebih tinggi, dengan kadar pada nota 10 tahun BX:TMUBMUSD10Y
melonjak 5 mata asas kepada 3.538% ke paras tertinggi dalam tempoh lebih sedekad. Hasil pada nota 2 tahun BX:TMUBMUSD02Y
melepasi ambang 4% secara ringkas. Hasil yang meningkat boleh menjejaskan saham, menjadikan bon kerajaan kelihatan lebih menarik berbanding aset berisiko seperti ekuiti.

“Pasaran saham sentiasa melihat pasaran bon dan 10 tahun kini melebihi 3.5%,” tambah Cox.

Lihat juga: Mengapa peningkatan hasil Perbendaharaan adalah satu halangan di pasaran saham

Sudah tentu, Fed bukan satu-satunya bank pusat utama yang menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi yang tinggi. Riksbank Sweden pada hari Selasa telah memilih kenaikan 100 mata asasdan penganalisis menjangkakan sekurang-kurangnya kenaikan setengah mata apabila Bank of England bertemu Khamis.

Bank-bank pusat Eropah khususnya berada dalam kelebihan selepas harga pengeluar di Jerman meningkat lebih daripada 45% pada bulan Ogos berbanding tempoh yang sama tahun lalu, berita yang mungkin juga mempengaruhi pasaran AS.

Kesemua 11 sektor S&P 500 ditutup merah pada hari Selasa, dengan saham hartanah, bahan dan budi bicara pengguna mengalami kerugian terbesar. Hasilnya, SPDR S&P Retail ETF XRT,
Dana SPDR Sektor Pilih Bahan UK:XLBP
dan iShares US Real Estate ETF IYR
semuanya lebih rendah secara mendadak.

Sektor perkhidmatan komunikasi juga berada di landasan untuk ditutup pada paras terendah sejak Jun 2020, yang sebahagian besarnya mencerminkan kelemahan dalam saham teknologi megacap seperti Meta Platforms Inc. META
dan Alphabet Inc. GOOGL,
bersama gergasi telekomunikasi seperti AT&T Inc. T
dan Verizon Communications Inc. VZ

Perlu tahu: Hanya ada satu ‘aset sempurna’ untuk melawan semua berita buruk yang mungkin datang, kata pakar strategi ini

Data menunjukkan permulaan perumahan AS meningkat 12.2% pada bulan Ogos selepas kejatuhan 10.9% disemak pada bulan Julai, manakala permit bangunan turun 10% pada bulan Ogos.

Syarikat dalam tumpuan
 • Ford Motor Co.
  F
  lewat Isnin katanya inflasi dan kekurangan alat ganti akan meninggalkannya dengan lebih banyak kenderaan yang belum siap daripada yang dijangkakan dan bayaran kepada pembekal akan menjadi kira-kira $1 bilion lebih daripada yang dijangkakan. Ford bagaimanapun mengulangi tinjauan keuntungan operasi setahun penuhnya, tetapi berita itu masih membingungkan saham AS. Saham pembuat kereta itu jatuh lebih daripada 12.3%, kejatuhan terbesar sehari sejak 2011.

 • Apple Inc.
  AAPL
  diumumkan kenaikan harga untuk kedai aplikasi di beberapa negara Asia dan Eropah, mungkin tindak balas kepada lonjakan dalam dolar AS DXY.
  Saham meningkat 1.6%.

 • Nordstrom Inc.
  JWN
  saham turun 2% selepas rangkaian gedung membeli-belah berkata menerima pakai pelan hak pemegang sahamjuga dikenali sebagai “pil racun,” yang berkuat kuasa serta-merta dan bertahan selama satu tahun.

— Steve Goldstein menyumbang laporan

We want to thank the writer of this write-up for this awesome content

Dow turun 300 mata, saham ditutup rendah apabila pasaran bersedia untuk kenaikan kadar Fed ‘jumbo’ seterusnya


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/