Drone Amazon akan datang ke bandar. Sesetengah penduduk tempatan mahu menembak mereka.

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

LOCKEFORD, Calif. — Enam bulan lalu, Amazon menghubungi pihak berkuasa tempatan di bandar luar bandar ini untuk memaklumkan mereka merancang untuk melancarkan perkhidmatan penghantaran dronnya yang telah lama ditunggu-tunggu di sini.

Tetapi pada minggu lepas – apabila Amazon membuat berita umum – ramai penduduk Lockeford yang tidak diperbadankan, dengan ladang anggur, gerai buah-buahan dan ladang, masih tidak tahu tentang rancangan itu.

Seorang wanita berusia 82 tahun yang tinggal betul-betul di seberang jalan dari kemudahan dron yang masih dalam pembinaan bersama anjing, kuda, dua ekor kuda, dan kumpulan kecil kambingnya berkata tiada siapa yang menyebut rancangan Amazon kepadanya. Perkara yang sama berlaku untuk dua beradik yang sibuk menukar kilang wain jiran yang mereka beli baru-baru ini menjadi ladang ganja.

Seorang lelaki di kedai memanah tempatan mengulas secara berseloroh, “Sasaran latihan!” apabila dia mendapat tahu.

Amazon membatalkan rancangan untuk membina ibu pejabat di New York City

Apabila Amazon mengumumkan minggu lepas bahawa ia akan mula menghantar pakej melalui dron buat kali pertama di Amerika Syarikat, berita itu mengejutkan ramai penduduk Lockeford. Amazon sering memulakan projeknya secara rahsia, menggunakan nama kod dan merundingkan subsidi cukai secara rahsia, sama ada membina pusat data, ibu pejabat korporat atau pusat pemenuhan baharu. Tetapi pendedahan besar itu kadangkala mengejutkan penduduk tempatan, mencetuskan pergaduhan antara gergasi teknologi dan komuniti yang disasarkan untuk dibicarakan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, a pinggir bandar Denveran komuniti pulau di sempadan Kanada New York dan a bandar kecil di Massachusetts semua telah berkumpul untuk menghentikan pembangunan oleh Amazon selepas berita itu diketahui umum. Pada 2018, selepas proses senyap-senyap untuk memilih New York City sebagai salah satu tapak ibu pejabat keduanya, ia telah membatalkan rancangan itu kerana tolak balik yang besar. (Amazon sedang dalam proses membinanya kononnya HQ2 dalam Arlington, VA)

Pasukan yang memilih Lockeford menyukainya kerana cuaca, topografi luar bandar, akses ke lebuh raya dan pangkalan pelanggan sedia ada, seorang bekas pekerja Amazon yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana bimbang akan tindakan balas kepada The Washington Post. Tetapi pasukan juga berpendapat ia adalah pilihan yang baik kerana tidak akan ada terlalu banyak kerenah.

Ia “berasa semacam koboi dan melakukan apa yang anda mahu di luar sana,” kata orang itu.

Syarikat itu berkata ia mula menghubungi penduduk tempatan minggu lepas dalam radius empat batu dari tapak untuk mengetahui siapa yang berminat untuk mencuba program itu. Mereka yang mendaftar akan dapat memilih daripada pilihan barangan di bawah lima paun yang disimpan di gudang kecil berhampiran. Drone, yang berukuran 6.5 kaki lebar dan hampir 4 kaki tinggi, sepatutnya menjatuhkan bungkusan di tempat yang telah ditetapkan dari ketinggian kira-kira empat kaki.

Terdapat beberapa kaveat: San Joaquin County, yang menempatkan Lockeford, masih memproses permitnya, dan syarikat itu masih perlu mendapatkan tandatangan daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan.

Google memperoleh berjuta-juta dalam pelepasan cukai kerana secara rahsia mengembangkan jejak hartanahnya di seluruh AS

Tetapi tidak semua penduduk bersedia untuk meletakkan tikar selamat datang.

“Mereka menceroboh privasi kami,” kata Tim Blighton, seorang kontraktor simen yang tinggal berhampiran Lockeford dan yang berkata dia pernah mengancam untuk menembak jatuh dron jiran yang terbang di atas rumahnya.

Dia bimbang tentang kamera Amazon melihat ke halaman belakang rumahnya. Tetapi Blighton menambah dia tidak akan berminat dengan apa-apa jenis penghantaran dari Amazon, yang katanya “akan memusnahkan kedai ibu dan pop kami.”

“Saya bukan lelaki Amazon,” kata Blighton. “Saya fikir mereka akan merosakkan segala-galanya untuk kita.”

Amazon bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan di Lockeford, kata jurucakap syarikat Av Zammit, dan sedang berusaha untuk mendapatkan kebenaran. Drone syarikat “tidak menangkap imejan dari bawah apabila ia terbang ke destinasi penghantaran dan belakang” dan tidak menggunakan data tersebut untuk tujuan lain. Projek dron akan menambah pekerjaan baharu juga.

Suatu hari nanti, melihat dron Prime Air akan menjadi seperti biasa seperti trak penghantaran Prime, katanya. “Bagaimanapun,” tambahnya, “jika seseorang menembak jatuh dron mereka akan melanggar undang-undang.”

Pengasas Amazon Jeff Bezos, yang memiliki The Washington Post, membuat kejutan besar apabila dia mengumumkan penghantaran dron pada 60 Minit pada tahun 2013. Tetapi syarikat itu telah bergelut untuk menunaikan janjinya, setakat ini membuat adil satu penghantaran dron di Cambridge, England pada 2016 sebelum pasukan itu dibubarkan. Pada Mac 2020, Bloomberg melaporkan, Amazon mengupah David Carbon dari Boeing untuk mempercepatkan projek itu, dan beberapa pekerja bertelagah dengan pendekatannya. Bekas pembantu penerbangan Cheddi Skeete telah bercakap secara terbuka tentang kebimbangan keselamatannya mengenai Prime Air, yang telah mengalami beberapa kemalangan dron semasa penerbangan ujian, termasuk satu di Oregon yang memulakan 25 ekar. kebakaran.

Permulaan Jerman mencipta dron penghantaran yang mampu memuatkan tiga pakej berasingan

Amazon telah cuba mengetepikan peraturan dan mengelakkan pemeriksaan FAA berikutan kemalangan, Orang Dalam Perniagaan dilaporkan bulan lepas. Ditanya sama ada pertembungan antara agensi dan syarikat berkenaan tapak ujiannya di Oregon boleh menangguhkan pelancaran dron itu, jurucakap FAA Ian Gregor berkata agensi itu “tidak mengulas mengenai projek pensijilan atau perbincangan yang belum selesai dengan syarikat.”

Zammit dari Amazon berkata dron syarikat itu diuji dalam “kemudahan tertutup dan persendirian” dan “tiada sesiapa yang pernah cedera atau cedera akibat penerbangan ini.” Penghantaran Lockeford tidak akan bersifat eksperimen, tambahnya, dan akan ditawarkan di bawah sijil pengangkut udara FAA untuk memastikan program itu memenuhi “bar keselamatan tinggi” agensi itu. Syarikat itu bekerja rapat dengan pihak berkuasa tempatan juga.

Bekas pekerja Amazon yang biasa dengan Prime Air berkata pasukan itu berada di bawah tekanan untuk melaksanakan beberapa penghantaran tahun ini, atau masa depan projek itu mungkin terancam. Amazon menafikan ini.

Beberapa penduduk Lockeford berkata ia boleh masuk akal untuk mereka. “Saya ada banyak ruang, kenapa tidak?” kata Tracy Clarke, pelanggan Amazon tempatan yang mengatakan bahawa dia memesan hampir semua perkara dari tapak tersebut.

Pam Coleman, yang tinggal di kawasan seluas hampir 30 ekar tidak jauh dari Lockeford, berkata bandar terdekat hanya mempunyai beberapa kemudahan. “Mungkin lebih baik di tempat seperti itu,” katanya.

Yang lain bercampur. Greg Baroni ialah pelanggan Amazon yang tinggal cukup dekat untuk mendaftar untuk penghantaran dron. Tetapi dia berkata Amazon menghantar bungkusan ke rumahnya dengan cukup pantas.

“Saya tidak fikir dron diperlukan,” katanya kepada The Post. “Mereka mengambil pekerjaan daripada orang yang mencari.”

Seperti Blighton, idea dron membuatkan dia tidak selesa. “Saya tidak mahu dron terbang di sekitar rumah saya – kami tinggal di negara ini,” katanya.

Amazon membuat penghantaran dron pertamanya kepada pelanggan sebenar

Hartanah di mana Prime Air akan berpangkalan, yang dipajak oleh Amazon daripada pengeluar konkrit tempatan, telah pun dizonkan untuk pengedaran, menurut Stephanie Yoder, jurucakap daerah itu. Daerah itu berkata syarikat itu kini dalam proses mendapatkan permit bangunan dan perniagaan yang sesuai, sambil menambah bahawa ia juga akan menjalani semakan alam sekitar melalui FAA.

Amazon mempunyai pasukan yang berhubung dengan kerajaan tempatan untuk memastikan komuniti terbuka kepada kehadirannya, kata bekas pekerja itu. Ia juga boleh menjadi satu cabaran untuk meyakinkan pelanggan untuk mengambil bahagian dalam program yang mengehadkan apa yang mereka boleh pesan dan memerlukan penyelarasan dengan Amazon.

“Ia menyakitkan,” tambah pekerja itu. Jurucakap Amazon Zammit berkata pelanggan akan dapat memesan pakej untuk dihantar melalui dron dengan cara biasa.

Amazon juga telah mengumumkan rancangan untuk membawa penghantaran dron ke College Station, Texas, di mana majlis bandaran dijadualkan mengundi rancangan itu pada 14 Julai. Tetapi pada mesyuarat suruhanjaya zon minggu lalu, orang ramai menyuarakan kebimbangan tentang keselamatan dan bunyi bising, termasuk penduduk Amina Alikhan, yang berkata jika Lockeford terbuka untuk mencuba penghantaran dron terlebih dahulu, Stesen Kolej harus “membiarkan mereka menjadi tapak ujian.”

Tetapi di Lockeford, ramai penduduk terkejut mendengar bandar pertanian luar bandar mereka telah dipilih untuk program Amazon.

“Saya mempunyai sejumlah besar ternakan dan kuda, dan drone akan dengan mudah menakutkan haiwan itu,” kata Naydeene Koster. “Kuda akan berjalan terus melalui dawai berduri, atau benar-benar apa-apa jenis, pagar apabila mereka fikir mereka berada dalam bahaya. Saya pernah melihat kuda bunuh diri di atas belon terbang, saya tidak suka melihat kerosakan yang disebabkan oleh dron terbang masuk ke kawasan mereka.”

“Lockeford ialah sebuah bandar ladang sekolah lama yang kebanyakannya terdiri daripada ladang-ladang lama,” sambungnya. “Jadi idea teknologi yang lebih baharu ini yang menceroboh privasi anda sambil berpotensi menakutkan haiwan anda agak menakutkan ramai di sini.”

Zammit dari Amazon berkata bahawa syarikat itu telah berusaha untuk mengurangkan bunyi bising dan akan “bekerja keras untuk meminimumkan sebarang kemungkinan gangguan.”

Penduduk Lockeford, Joy Huffman berkata, anak perempuannya memesan terlalu banyak dari Amazon sehingga dia mendapat bungkusan yang dihantar hampir setiap hari. Namun, dia tidak pasti dia akan menjadi sukarelawan untuk program itu. “Saya tertanya-tanya bagaimana ia akan berfungsi,” katanya. “Mudah-mudahan, dron itu meletakkannya di halaman yang betul.”

“Saya tidak suka mengambil pekerjaan orang lain,” kata Jennifer Hoy, yang berpindah ke Lockeford dari Lodi berdekatan kira-kira setahun yang lalu. “Tetapi saya mahu menyemaknya – saya ingin melihat rupanya.”

Tetapi ada juga yang Amazon, sama ada dihantar oleh manusia atau melalui dron, adalah bukan permulaan.

Drone penghantaran pakej terbaru Amazon akan terbang sendiri

“Anak tiri saya bekerja untuk mereka, mereka tidak melayan pekerja mereka dengan betul,” kata Jay Jiminez, yang berhenti untuk mengambil sosej di Lockeford pada petang Rabu. “Jika saya pergi untuk memesan sesuatu dan saya melihatnya tertulis Amazon, saya akan lalukannya.”

Seorang lelaki yang menyiram tamannya di tepi jalan dari tapak pelancaran dron Amazon tidak lama lagi juga bimbang tentang reputasi buruk Amazon sebagai majikan.

Lelaki itu, yang enggan menyatakan namanya, berkata isterinya selalu memesan dari Amazon. Ditanya sama ada dia akan mendaftar untuk percubaan dron, dia menggelengkan kepalanya.

“Mereka sudah mempunyai terlalu banyak wang dan terlalu banyak kuasa,” tambahnya.

We would love to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Drone Amazon akan datang ke bandar. Sesetengah penduduk tempatan mahu menembak mereka.


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/