Dua peluang berpotensi untuk penciptaan nilai muncul apabila Starboard mengambil bahagian dalam Salesforce

Gary Burchell | Imej Getty

Syarikat: Salesforce (CRM)

Aktivis: Nilai Starboard

Peratusan Pemilikan: n/a

Kos purata: n/a

Ulasan Aktivis: Starboard ialah pelabur aktivis yang sangat berjaya dan mempunyai pengalaman luas membantu syarikat menumpukan pada kecekapan operasi dan peningkatan margin. Starboard juga mempunyai rekod prestasi yang berjaya dalam sektor teknologi maklumat. Dalam 48 penglibatan sebelumnya, ia mempunyai pulangan sebanyak 34.33% berbanding 13.75% untuk S&P 500 dalam tempoh yang sama.

Apa yang sedang berlaku?

hidup 18 OktStarboard Value mengumumkan bahawa ia mengambil kedudukan dalam Salesforce.

Disebalik tabir

Starboard melihat Salesforce sebagai perniagaan yang berkualiti tinggi dan melekit pada penilaian yang menarik dengan potensi untuk penciptaan nilai yang ketara melalui keseimbangan pertumbuhan dan keuntungan yang lebih baik. Visi Salesforce dan kedudukan pasaran terkemuka telah membolehkannya meningkatkan hasil pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun kira-kira 38% sepanjang 20+ tahun yang lalu. Ia adalah peneraju pasaran dalam beberapa pasaran besar dan berkembang pesat (No. 1 atau No. 2 bahagian pasaran dalam tujuh pasaran dengan kadar pertumbuhan 8.5% hingga 18.7%). Walaupun begitu, mereka mempunyai rakan sebaya yang kurang berprestasi, sektor teknologi dan pasaran yang lebih luas sepanjang tiga tahun yang lalu dan dinilai dengan ketara di bawah gandaan median rakan sebaya pada hasil hadapan (3.8x berbanding 6.7x untuk rakan setara) dan jangkaan aliran tunai percuma (18.7x vs. . 22x untuk rakan sebaya).

Diskaun penilaian ini sebahagian besarnya boleh dikaitkan dengan gabungan pertumbuhan dan keuntungan di bawah tara mereka. Rakan setara Salesforce beroperasi pada “peraturan 50” – purata pertumbuhan hasil ditambah margin operasi larasan rakan sebaya adalah 49.4. Salesforce pada masa ini mempunyai kadar pertumbuhan hasil sebanyak 17.0% dan 20.4% margin operasi, yang membawanya kepada 37.4 digabungkan. Starboard mempunyai pengalaman yang luas dengan syarikat pertumbuhan yang mula melihat kadar pertumbuhan yang perlahan dan perlu sama ada mendapatkan semula pertumbuhan itu dan/atau memfokuskan pada margin.

Berita baik di sini ialah Salesforce mempunyai pasukan pengurusan yang diperbaharui yang menumpukan pada meningkatkan pertumbuhan dan keuntungan syarikat. Brian Millham dilantik sebagai presiden dan ketua pegawai operasi pada Ogos 2022. Bret Taylor dilantik sebagai CEO bersama pada November 2021, dan Amy Weaver dilantik sebagai presiden dan ketua pegawai kewangan pada Februari 2021. Pada Hari Pelabur September 2022 mereka, Salesforce mengumumkan hasil baharu sasaran, komitmen untuk memacu pertumbuhan yang menguntungkan dan peluang untuk margin operasi dan aliran tunai percuma. Pada Hari Pelabur ini, mereka juga membuat sasaran margin khusus pertama mereka dalam sejarah: 25%. Sejurus sebelum Hari Pelabur, semasa laporan pendapatan suku kedua pada bulan Ogos, Salesforce mengumumkan program pembelian semula sahamnya yang pertama. Walau bagaimanapun, sasaran margin ini berada di bawah sasarannya. Walaupun mereka mencapai sasaran itu, ini hanya akan membawa mereka kepada pertumbuhan + margin sebanyak 42. Starboard berpendapat mereka boleh melakukan yang lebih baik, dan kami bersetuju, terutamanya dengan bantuan Starboard.

Satu lagi peluang untuk mencipta nilai ialah peruntukan modal. Melalui TK2026, Salesforce akan mempunyai tambahan wang tunai $20 bilion hingga $25 bilion untuk digunakan sama ada pada M&A pertambahan nilai atau pulangan modal selanjutnya, melangkaui program pembelian semula saham $10 bilion. Starboard mempunyai pengalaman yang luas dalam membantu syarikat mengoptimumkan pertumbuhan, margin dan peruntukan modal, biasanya dari peringkat lembaga. Selalunya bentuk aktivisme terbaik ialah apabila seorang aktivis yang baik menjadi ahli lembaga pengarah syarikat yang baik dan bekerjasama dengan pihak pengurusan untuk mengoptimumkan operasi dan kunci kira-kira. Ini mengambil masa tidak lebih daripada satu atau dua pengarah, dan itulah yang kami fikir terbaik untuk pemegang saham di sini. Sekurang-kurangnya, Starboard akan menjadi pemegang saham aktif dalam pelaburan ini.

Menariknya, pada 18 Oktober, Inclusive Capital turut mendedahkan 1 juta saham (0.1%) kepentingan dalam Salesforce. Inklusif menyatakan bahawa mereka berminat dengan model pihak berkepentingan di syarikat itu dan menyatakan kepercayaan mereka bahawa Salesforce sangat mementingkan pelanggan – mereka mencipta pelanggan setia kerana mereka melatih mereka tentang cara menggunakan alat yang berbeza, meningkatkan dan meningkatkan modal insan. Inklusif ialah pelabur yang berorientasikan impak dan menunjukkan bahawa syarikat itu mempunyai produk baharu yang diumumkan baru-baru ini dipanggil Salesforce Net Zero Cloud, alat pengiraan karbon penjejakan pelepasan, yang membantu syarikat mengurus data kemampanan. Produk ini telah dilancarkan dengan kerjasama Arcadia, sebuah syarikat teknologi yang memberikan akses kepada data yang tertumpu pada memerangi krisis iklim. Inklusif menyatakan bahawa walaupun ia pastinya tidak berada dalam kumpulan dengan Starboard, ia bersetuju dengan analisis kewangan Starboard dan laluan kepada keuntungan.

Ken Squire ialah pengasas dan presiden 13D Monitor, perkhidmatan penyelidikan institusi mengenai aktivisme pemegang saham, dan beliau ialah pengasas dan pengurus portfolio 13D Activist Fund, sebuah dana bersama yang melabur dalam portfolio pelaburan 13D aktivis. Squire juga merupakan pencipta kategori pelaburan AESG™, gaya pelaburan aktivis yang memfokuskan pada penambahbaikan amalan ESG syarikat portfolio.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding material

Dua peluang berpotensi untuk penciptaan nilai muncul apabila Starboard mengambil bahagian dalam Salesforce


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/