Dunia berada dalam ‘krisis tenaga pertama yang benar-benar global’ – Birol IEA

SINGAPURA, 25 Okt (Reuters) – Mengetatkan pasaran bagi gas asli cecair (LNG) di seluruh dunia dan pengeluar minyak utama yang memotong bekalan telah meletakkan dunia di tengah-tengah “krisis tenaga global yang pertama”, ketua Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA). ) berkata pada hari Selasa.

Peningkatan import LNG ke Eropah di tengah-tengah krisis Ukraine dan potensi pemulihan selera China terhadap bahan api itu akan mengetatkan pasaran kerana hanya 20 bilion meter padu kapasiti LNG baharu akan datang ke pasaran tahun depan, kata Pengarah Eksekutif IEA Fatih Birol semasa Singapura. Minggu Tenaga Antarabangsa.

Pada masa yang sama keputusan baru-baru ini oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, dikenali sebagai OPEC+, untuk mengurangkan 2 juta tong sehari (bpd) pengeluaran adalah keputusan “berisiko” kerana IEA melihat minyak global pertumbuhan permintaan hampir 2 juta bpd tahun ini, kata Birol.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“(Ia) amat berisiko kerana beberapa ekonomi di seluruh dunia berada di ambang kemelesetan, jika itu kita bercakap tentang kemelesetan global…saya mendapati keputusan ini benar-benar malang,” katanya.

Kenaikan harga global merentasi beberapa sumber tenaga, termasuk minyak, gas asli dan arang batu, membelenggu pengguna pada masa yang sama mereka sudah berhadapan dengan peningkatan inflasi makanan dan perkhidmatan. Harga tinggi dan kemungkinan catuan berpotensi berbahaya kepada pengguna Eropah ketika mereka bersiap untuk memasuki musim sejuk Hemisfera Utara.

Eropah mungkin berjaya melalui musim sejuk ini, walaupun agak teruk, jika cuaca kekal sederhana, kata Birol.

“Melainkan kita akan mengalami musim sejuk yang sangat sejuk dan panjang, melainkan akan ada sebarang kejutan dari segi apa yang telah kita lihat, contohnya letupan saluran paip Nordstream, Eropah harus melalui musim sejuk ini dengan sedikit lebam ekonomi dan sosial,” tambahnya.

Untuk minyak, penggunaan dijangka berkembang sebanyak 1.7 juta tong sehari pada 2023 jadi dunia masih memerlukan minyak Rusia untuk memenuhi permintaan, kata Birol.

Negara-negara G7 telah mencadangkan satu mekanisme yang membolehkan negara-negara baru muncul membeli minyak Rusia tetapi pada harga yang lebih rendah untuk menghadkan pendapatan Moscow selepas perang Ukraine.

Birol berkata skim itu masih mempunyai banyak butiran yang perlu diselesaikan dan akan memerlukan pembelian masuk negara pengimport minyak utama.

Seorang pegawai Perbendaharaan AS memberitahu Reuters minggu lalu bahawa adalah tidak munasabah untuk mempercayai bahawa sehingga 80% hingga 90% minyak Rusia akan terus mengalir di luar mekanisme had harga jika Moscow berusaha untuk mengabaikannya.

“Saya fikir ini bagus kerana dunia masih memerlukan minyak Rusia untuk mengalir ke pasaran buat masa ini. Tahap 80%-90% adalah baik dan menggalakkan untuk memenuhi permintaan,” kata Birol.

Walaupun masih terdapat sejumlah besar rizab minyak strategik yang boleh digunakan semasa gangguan bekalan, satu lagi pengeluaran tidak ada dalam agenda pada masa ini, tambahnya.

KESELAMATAN TENAGA MEMACU PERTUMBUHAN BOLEH DIPERBAHARUI

Krisis tenaga boleh menjadi titik perubahan untuk mempercepatkan sumber bersih dan untuk membentuk sistem tenaga yang mampan dan terjamin, kata Birol.

“Keselamatan tenaga adalah pemacu nombor satu (peralihan tenaga),” kata Birol, kerana negara melihat teknologi tenaga dan tenaga boleh diperbaharui sebagai penyelesaian.

IEA telah menyemak semula ramalan pertumbuhan kapasiti kuasa boleh diperbaharui pada 2022 kepada peningkatan 20% tahun ke tahun daripada 8% sebelumnya, dengan hampir 400 gigawatt kapasiti boleh diperbaharui ditambah tahun ini.

Banyak negara di Eropah dan tempat lain sedang mempercepatkan pemasangan kapasiti boleh diperbaharui dengan memotong proses membenarkan dan pelesenan untuk menggantikan gas Rusia, kata Birol.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Florence Tan, Muyu Xu dan Emily Chow; Penyuntingan oleh Jacqueline Wong dan Christian Schmollinger

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Dunia berada dalam ‘krisis tenaga pertama yang benar-benar global’ – Birol IEA


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/