Ekonomi AS melihat ‘mitigasi’ dalam pertumbuhan bukan kelembapan, kata CEO Bank of America

Ekonomi AS sedang mengalami “penurunan pertumbuhan” tetapi bukan kelembapan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Bank of America Brian Moynihan pada Jumaat.

Kenaikan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan mula dirasai di perumahan dan pasaran kereta, dan penyewa akan melihat belanjawan mereka dihimpit apabila tuan tanah menanggung kos yang lebih tinggi, katanya kepada CNBC “Squawk Box Eropah.” Tetapi beliau menegaskan bahawa perbelanjaan pengguna kekal kukuh.

“Jika anda menaikkan kadar dan memperlahankan ekonomi untuk melawan inflasi, jangkaan anda mempunyai kelembapan dalam perbelanjaan pengguna. Ia belum berlaku lagi. Jadi ia boleh berlaku, tetapi ia belum berlaku lagi,” kata Moynihan.

“Anda melihat pengurangan kadar pertumbuhan, bukan kelembapan. Bukan pertumbuhan negatif.”

Bank of America menjangkakan Fed akan menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas dan 50 mata asas pada dua baki mesyuaratnya tahun ini, diikuti oleh dua kenaikan 25 mata asas tahun depan. Satu mata asas bersamaan dengan 0.01%.

Itu akan menjadikan kadar dana kepada sekitar 5% dan Fed kemudian boleh “membiarkannya berfungsi,” kata Moynihan.

Kadar semasa 3%-3.25% adalah yang tertinggi sejak awal 2008 dan berikutan tiga kenaikan 75 mata asas dalam usaha untuk memerangi inflasi, iaitu berjalan pada 8.2% secara tahunan pada bulan September.

Ahli ekonomi, ahli politik dan pemimpin perniagaan berpecah sama ada ekonomi AS menuju kemelesetan atau sedang sudah dalam satu. keluaran dalam negara kasar AS berkembang buat kali pertama tahun ini pada suku ketiga, berkembang pada 2.6% lebih tinggi daripada jangkaan setiap tahun.

Bos JPMorgan Jamie Dimon memberitahu CNBC beliau menjangkakan kemelesetan dalam tempoh enam hingga sembilan bulan memandangkan pengetatan kuantitatif dan kesan yang tidak diketahui daripada Perang Rusia di Ukraine.

Tonton temu bual penuh CNBC dengan Ketua Pegawai Eksekutif Bank of America Brian Moynihan

Tetapi buat masa ini, pengguna masih mempunyai kredit yang kukuh, pengangguran rendah, pertumbuhan gaji kukuh dan syarikat berada dalam keadaan baik dengan kredit asas yang kukuh — walaupun pertumbuhan dan pendapatan perlahan, kata Moynihan. Bagaimanapun, dia mengakui terdapat risiko daripada kejadian yang tidak dijangka dengan “kebarangkalian rendah dan impak tinggi.”

“Anda masih belum nampak risiko tersebut dalam perubahan tingkah laku syarikat dan pengguna. Orang ramai tidak memberhentikan sejumlah besar orang, mereka tidak mengupah seramai itu,” katanya.

Ditanya sama ada pasaran kredit korporat menunjukkan sebarang tanda amaran, Moynihan berkata, “Saya tidak akan mengelirukan risiko kredit dengan risiko harga.”

“Pertumbuhan dan pendapatan mungkin perlahan, sekali lagi kerana ekonomi pulih dengan cepat dan mempunyai pertumbuhan besar yang mendatar sedikit. Jika anda melihat cetakan KDNK negatif, sudah tentu pendapatan korporat mungkin perlahan,” tambahnya.

“Tetapi sebaliknya mereka masih menjana wang, margin masih memegang … kredit asas, struktur asas kredit, kualiti kredit asas sangat kukuh.”

Eksport tenaga

Moynihan berkata Eropah boleh menyaksikan kemelesetan awal hingga pertengahan tahun depan sebelum “kembali keluar dari seberang,” dengan perang di Ukraine dan risiko krisis tenaga semakin hampir.

“Tetapi sekarang anda tidak nampak keadaannya kerana pekerjaan kukuh, aktiviti asasnya kukuh, jumlah rangsangan yang dimasukkan masih dalam pasaran yang orang tidak melihatnya sebagai kemelesetan yang mendalam.”

Beliau menambah: “Persoalan tenaga jauh berbeza daripada AS Berita baiknya ialah AS adalah ekonomi yang besar, jika kita boleh mendapatkan tenaga ke Eropah, untuk orang ramai memanaskan rumah dan industri mereka untuk menjalankan, itu akan menjadi baik. Dan saya tahu semua syarikat sedang mengusahakannya, kerana saya bercakap dengan mereka mengenainya.”

Eropah akan 'baik' tahun ini, kata pakar mengenai krisis tenaga

We would like to thank the author of this write-up for this incredible content

Ekonomi AS melihat ‘mitigasi’ dalam pertumbuhan bukan kelembapan, kata CEO Bank of America


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/