Ekonomi China merosot apabila sekatan melanda kilang, peruncit

  • Keluaran perindustrian April secara tidak dijangka jatuh y/y
  • Jualan runcit April jatuh lebih cepat daripada jangkaan
  • Kadar pengangguran di seluruh negara tertinggi sejak Feb 2020
  • Pertumbuhan pelaburan aset tetap lebih perlahan daripada f’cast

BEIJING, 16 Mei (Reuters) – Aktiviti peruncitan dan kilang China merosot secara mendadak pada April apabila sekatan yang meluas COVID-19 mengehadkan pekerja dan pengguna ke rumah mereka dan rantaian bekalan terganggu teruk, menimbulkan bayangan panjang terhadap prospek ekonomi kedua terbesar dunia itu. .

Sekatan penuh atau separa telah dikenakan di pusat-pusat utama di seluruh negara pada Mac dan April, termasuk bandar paling ramai penduduk Shanghai, menjejaskan pengeluaran dan penggunaan serta meningkatkan risiko bagi bahagian ekonomi global yang sangat bergantung kepada China.

Jualan runcit pada April menyusut 11.1% daripada tahun sebelumnya, penguncupan terbesar sejak Mac 2020, data daripada Biro Perangkaan Kebangsaan (NBS) menunjukkan pada hari Isnin, penurunan yang lebih curam daripada ramalan dalam tinjauan Reuters.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pengeluaran kilang jatuh 2.9% daripada tahun sebelumnya, menjejaskan jangkaan untuk kenaikan dan penurunan terbesar sejak Februari 2020, apabila langkah anti-virus menjejaskan rantaian bekalan dan pengedaran lumpuh.

Penganalisis kini memberi amaran bahawa kemerosotan semasa China mungkin lebih sukar untuk dihapuskan daripada yang dilihat semasa permulaan wabak coronavirus pada awal 2020, dengan eksport tidak mungkin meningkat lebih tinggi dan penggubal dasar terhad dalam pilihan rangsangan mereka.

“Hasilnya ialah walaupun yang terburuk diharapkan berakhir, kami fikir ekonomi China akan bergelut untuk kembali ke arah aliran pra-pandemi,” kata penganalisis Capital Economics.

Data yang lemah menghantar indeks saham mewah China (.CSI300) ke merah dalam pembalikan mendadak daripada kenaikan pagi dan juga menamatkan rali ringkas yang dilihat pasaran Asia lain pada hari Isnin. baca lagi

Keluaran perindustrian di sekitar Delta Sungai Yangtze, termasuk Shanghai, jatuh 14.1% pada April, manakala di timur laut China menyusut 16.9%. Kedua-dua wilayah menyaksikan peningkatan lebih daripada 30% dalam jualan runcit.

Selaras dengan penurunan pengeluaran perindustrian yang tidak dijangka, China memproses 11% kurang minyak mentah pada bulan April, dengan daya pengeluaran harian terendah sejak Mac 2020. Pada bulan yang sama, penjanaan kuasa jatuh 4.3%, terendah sejak Mei 2020. baca lebih lanjut

“Pada April, wabak itu mempunyai kesan yang agak besar terhadap operasi ekonomi, tetapi kesan ini adalah jangka pendek dan luaran,” kata Fu Linghui, jurucakap biro statistik China, pada sidang akhbar di Beijing pada hari Isnin.

Fu berkata beliau menjangkakan ekonomi akan bertambah baik pada Mei dengan wabak COVID-19 di Jilin, Shanghai dan tempat lain terkawal.

Pelaburan aset tetap, yang Beijing harapkan untuk menyokong ekonomi apabila eksport kehilangan momentum, meningkat 6.8% dalam empat bulan pertama, berbanding jangkaan kenaikan 7.0%.

PENGGUNAAN, PEKERJAAN HIT

Data menunjukkan penurunan 22.7% dalam hasil katering pada bulan April kerana perkhidmatan makan di luar digantung di beberapa wilayah. Jualan kereta menjunam 47.6% apabila pengeluar kereta mengurangkan pengeluaran di tengah-tengah bilik pameran yang kosong dan kekurangan alat ganti.

Jualan hartanah mengikut nilai merosot 46.6% daripada tahun sebelumnya, kadar terpantas sejak sekurang-kurangnya 2010, apabila penutupan COVID-19 meredakan permintaan. baca lagi

Bimbang dengan kelemahan itu, ahli ekonomi telah meminta pemberian wang tunai daripada kerajaan kepada penduduk.

Kejutan COVID juga menjejaskan pasaran kerja, dilihat kini sebagai keutamaan dasar utama bagi Beijing untuk mengekalkan kestabilan ekonomi dan sosial. Kadar pengangguran berasaskan tinjauan di seluruh negara meningkat kepada 6.1% pada April, tertinggi sejak Februari 2020 dan melebihi sasaran 2022 kerajaan di bawah 5.5%.

MATLAMAT JAUH

Penganalisis berkata sasaran pertumbuhan rasmi China pada 2022 sekitar 5.5% kelihatan lebih sukar dan sukar untuk dicapai apabila pegawai mengekalkan dasar sifar COVID yang zalim. Ekonomi berkembang 4.8% pada suku pertama.

Penutupan lanjutan di Shanghai dan ujian berpanjangan di Beijing menambah kebimbangan mengenai pertumbuhan sepanjang tahun ini, kata Nie Wen, ahli ekonomi yang berpangkalan di Shanghai di Hwabao Trust.

“Masih mungkin untuk mencapai pertumbuhan KDNK sekitar 5% tahun ini jika sekatan COVID hanya akan menjejaskan ekonomi pada April dan Mei. Tetapi virus itu sangat menular, dan saya tetap bimbang tentang pertumbuhan pada masa hadapan.”

Nie berkata pihak berkuasa akan berhati-hati dalam melaksanakan langkah kuantitatif seperti pemotongan berskala besar kepada kadar faedah atau keperluan rizab bank untuk merangsang ekonomi, memandangkan kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan AS dan penurunan nilai mata wang China. Langkah berstruktur dan disasarkan, untuk sektor yang bergelut seperti hartanah, akan digunakan sebaliknya.

Sebagai tanda sokongan berterusan, bank pusat China melancarkan pinjaman dasar jangka sederhana yang matang pada hari Isnin tetapi mengekalkan kadar pinjaman tersebut tidak berubah untuk bulan keempat berturut-turut.

Penganalisis di ANZ berkata kesan penutupan Shanghai adalah meluas.

“Dengan jumlah produktiviti kilang yang masih belum mengejar, pertumbuhan China berkemungkinan akan kekal pada hujung rendah dalam julat 4.0-5.0% dalam beberapa tahun akan datang,” kata ANZ.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Kevin Yao, Stella Qiu, Ellen Zhang dan Ryan Woo; Penyuntingan oleh Bernard Orr, Jacqueline Wong dan Sam Holmes

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Ekonomi China merosot apabila sekatan melanda kilang, peruncit


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/