Ekonomi mungkin berada dalam keadaan yang lebih baik daripada yang anda fikirkan — buat masa ini | Perniagaan CNN

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini.


New York
Perniagaan CNN

The pasaran perumahan cepat kehilangan wap. Kadar faedah terus meningkat. The pasaran saham kekal tidak menentu. Dan inflasi terus menjadi masalah utama bagi orang yang cuba membayar bil mereka.

Memandangkan semua itu, seseorang mungkin menganggap kad laporan ekonomi de-facto untuk suku ketiga – keluaran dalam negara kasar, atau KDNK – yang dijadualkan pada Khamis akan menjadi suram.

Tetapi inilah perkaranya.

Ahli ekonomi sebenarnya meramalkan pertumbuhan yang baik, jika tidak hebat. Ramalan konsensus daripada ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters ialah KDNK berkembang pada kadar tahunan sebanyak 2.1% pada suku ketiga. (Ini akan menjadi anggaran pertama untuk KDNK suku ketiga, dan akan terdapat beberapa semakan dalam beberapa minggu akan datang.)

Terdapat unjuran yang lebih cerah daripada Federal Reserve Bank of Atlanta, yang ditonton secara meluas dan dihormati GDPNow model menjejaki semua data ekonomi terkini dan menghasilkan unjuran untuk KDNK. Pembacaan GDPNow terkini memerlukan pertumbuhan tahunan sebanyak 2.9%.

Mengapa begitu cerah walaupun semua berita suram? Untuk satu, sebahagian besar KDNK terdiri daripada perbelanjaan pengguna — dan walaupun kita semua merungut tentang inflasi, kenaikan harga sebenarnya tidak menghalang pengguna daripada berbelanja secara berfoya-foya. Menurut angka daripada kerajaan, jualan runcit meningkat 8.2% pada bulan September berbanding setahun lalu.

Ia juga membantu pasaran buruh masih sihat. Syarikat-syarikat Amerika menambah ratusan ribu pekerjaan sebulan, kadar pengangguran hampir separuh abad rendah sebanyak 3.5% dan gaji meningkat (walaupun tidak secepat harga.)

Jika KDNK meningkat di antara 2% dan 3% — bukannya menguncup seperti yang berlaku pada suku pertama dan kedua — ini bermakna kemungkinan besar kita berada dalam kemelesetan. Itu akan menjadi berita yang dialu-alukan untuk pengguna, pelabur dan Rizab Persekutuan.

Itu juga bermakna Fed berkemungkinan akan terus menaikkan kadar faedah secara mendadak untuk akhirnya menyekat inflasi sekali dan untuk semua. Ya, itu meningkatkan kemungkinan berlakunya kemelesetan yang akan datang kerana kenaikan kadar mengambil masa untuk memberi kesan kepada kebanyakan bahagian ekonomi sebenar, dengan kadar gadai janji dan perumahan menjadi pengecualian yang ketara.

“Fed berisiko mencetuskan kemelesetan AS dengan kadarnya kenaikan harga, tetapi risiko yang lebih besar adalah ekonomi yang disebabkan oleh kenaikan harga,” kata ketua ekonomi ADP Nela Richardson dalam satu laporan. Beliau berhujah bahawa inflasi boleh meningkatkan pertumbuhan secara nominal apabila pengguna berbelanja lebih…tetapi ia datang dengan kos. Ia memakan gaji pekerja.

Di sebalik laporan suku ketiga yang kukuh, walaupun, sesetengah ahli ekonomi bimbang tentang kesan pertumbuhan masa depan.

“KDNK yang menjulang melanda daripada kadar yang lebih tinggi dan dolar yang lebih kukuh adalah sangat besar,” kata ahli ekonomi Jeffries Aneta Markowska dan Thomas Simons dalam satu laporan. Mereka membandingkan pengetatan Fed semasa dan kesannya apabila Fed secara agresif menaikkan kadar untuk melawan inflasi pada awal 1980-an di bawah pengerusi Fed Paul Volcker ketika itu.

Kenaikan kadar tersebut membantu menyebabkan apa yang dipanggil kemelesetan dua kali ganda, di mana ekonomi mengalami dua kemelesetan antara 1980 dan 1982.

Markowska dan Simons juga bimbang bahawa Fed sangat menumpukan pada inflasi sehingga ia tidak akan bertindak cukup cepat untuk menurunkan kadar semula apabila ekonomi menunjukkan tanda-tanda kelembutan yang lebih berpanjangan.

“Kami juga menjangkakan Fed akan lambat bertindak balas terhadap kelemahan ekonomi, yang berkemungkinan akan memanjangkan kemelesetan seterusnya dan memburukkan lagi keterukannya, kata mereka, sambil menambah bahawa mereka tidak percaya Fed akan mengurangkan kadar sehingga awal 2024…walaupun berlaku kemelesetan. boleh bermula pada suku ketiga 2023.

Dalam erti kata lain, “pendaratan lembut” yang sangat diharapkan untuk ekonomi boleh berubah menjadi impian paip.

“Kegawatan ekonomi berkemungkinan berlaku pada 2023 disebabkan kesukaran untuk mencapai pendaratan lembut secara umum. Mencapai pendaratan lembut dengan inflasi melebihi 8 peratus akan terbukti lebih mencabar,” kata José Torres, pakar ekonomi kanan di Interactive Brokers, dalam satu laporan.

“Kemelesetan ini mungkin memerlukan Fed untuk menahan brek lebih lama,” tambahnya. “Melawan inflasi yang tinggi sambil mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang positif pada masa yang sama adalah ujian yang mencabar.”

Garisan bawah: Jadi berita baiknya ialah ekonomi tidak mungkin berada dalam kemelesetan…dan KDNK suku ketiga harus menyokong pandangan itu. Masalahnya ialah kemerosotan masih mungkin berlaku pada satu ketika pada tahun 2023.

Pendapatan telah membantu menyokong pasaran saham setakat bulan ini. Tetapi satu sektor yang biasanya melakukan yang terbaik, teknologi, tidak mungkin menggembirakan pelabur.

Hasil daripada syarikat media sosial Snapchat

(SNAP)
yang mengeluarkan a pandangan suram, tidak menggalakkan. Dan sebagai Perniagaan CNN’ Clare Duffy menunjukkan, pendapatan akan datang daripada orang-orang seperti Apple

(AAPL)
Amazon

(AMZN)
Alphabet pemilik Google

(GOOGL)
Microsoft

(MSFT)
dan ibu bapa Facebook Meta mungkin juga tidak terlalu menjanjikan.

Kelembapan dalam pengiklanan dalam talian akan menjejaskan beberapa syarikat ini, terutamanya Meta dan Alphabet, yang juga memiliki YouTube. Kekuatan dolar juga akan memakan semua jualan dan keuntungan antarabangsa mereka.

Masih terdapat harapan bahawa raksasa teknologi ini akan mempunyai prospek yang lebih baik untuk suku keempat. Lagipun, teknologi biasanya bersinar semasa cuti kerana pengguna berbelanja dengan gajet.

Tetapi dengan inflasi mengambil sedikit daripada belanjawan isi rumah, masih belum dapat dilihat berapa banyak set kepala iPhone, Pixel, Xbox dan Quest VR baharu yang akan datang dalam kotak Amazon yang tersenyum pada Disember ini.

Isnin: UK dan zon Euro berkelip PMI; Pendapatan daripada Hyundai, Philips

(PHG)
dan Discover

(DFS)

Selasa: keyakinan pengguna AS; pendapatan daripada GM

(GM)
PRU

(PRU)
UPS

(UPS)
Coca-Cola

(KO)
UBS

(UBS)
HSBC

(HSBC)
SAP

(SAP)
JetBlue

(JBLU)
Abjad, Microsoft, Visa

(V)
Texas Instruments

(TXN)
Spotify

(SPOT)
Chipotle

(CMG)
dan Mattel

(MAT)

Rabu: jualan rumah baharu AS; pendapatan daripada Boeing

(BA)
Bristol-Myers

(BMY)
Barclays

(BCS)
Heineken

(HEINY)
Deutsche Bank

(DB)
Dinamik Am

(GD)
Kraft Heinz

(KHC)
Norfolk Selatan

(NSC)
Hilton

(HLT)
Harley-Davidson

(BABI)
Ford

(F)
dan Meta

Khamis: KDNK AS; keputusan kadar ECB; pengeluaran perindustrian China; Tuntutan pengangguran mingguan AS; barangan tahan lama AS; pendapatan daripada Comcast

(CMCSA)
Samsung

(SSNLF)
Unilever

(UL)
Credit Suisse

(CS)
Anheuser-Busch InBev

(BUD)
Caterpillar

(KUCING)
Merck

(MRK)
Barat Daya

(LUV)
McDonald’s

(MCD)
Mastercard

(MA)
Amazon, Apple, Intel

(INTC)
T-Mobile

(TMUS)
dan Modal Satu

(COF)

Jumaat: pendapatan dan perbelanjaan peribadi AS; Inflasi PCE AS; Keputusan kadar Bank Jepun; KDNK Perancis dan Sepanyol; pendapatan daripada Exxon Mobil

(XOM)
Chevron

(CVX)
Volkswagen

(VLKAF)
AbbVie

(ABBV)
Komunikasi Piagam

(CHTR)
dan Colgate-Palmolive

(CL)

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Ekonomi mungkin berada dalam keadaan yang lebih baik daripada yang anda fikirkan — buat masa ini | Perniagaan CNN


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/