Ekonomi terkemuka berisiko terjerumus ke dalam perangkap inflasi tinggi, kata BIS

Ekonomi peneraju hampir “terhujung” ke dalam dunia inflasi tinggi di mana kenaikan harga pantas adalah perkara biasa, menguasai kehidupan harian dan sukar untuk dipadamkan, Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa memberi amaran pada hari Ahad.

Dalam laporan tahunannya, BIS, badan berpengaruh yang mengendalikan perkhidmatan perbankan untuk bank pusat dunia, berkata peralihan kepada persekitaran inflasi tinggi ini jarang berlaku, tetapi sangat sukar untuk dibalikkan.

Dengan mendiagnosis bahawa banyak ekonomi telah pun memulakan proses itu, BIS mengesyorkan bahawa bank pusat tidak perlu segan untuk menimbulkan kesakitan jangka pendek dan juga kemelesetan untuk menghalang sebarang langkah ke dunia inflasi yang berterusan tinggi.

Agustín Carstens, pengurus besar BIS, berkata: “Kunci bagi bank pusat adalah bertindak dengan cepat dan tegas sebelum inflasi menjadi berakar umbi.”

Bank pusat di seluruh dunia telah mula menaikkan kadar dengan cepat sebagai tindak balas kepada inflasi yang melambung tinggi, dengan Rizab Persekutuan AS mengetuai kumpulan itu, tetapi tindakan yang diambil setakat ini tidak memuaskan BIS.

Dalam laporannya, bank itu berkata bahawa terdapat kejutan yang mendalam, “secara semula jadi stagflasi” melanda dunia daripada harga komoditi yang lebih tinggi, kesesakan rantaian bekalan dan kekurangan yang berpunca daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Ini telah meningkatkan harga barangan dan perkhidmatan yang paling diperhatikan oleh isi rumah, mengukuhkan kepentingan kenaikan harga.

“Kita mungkin mencapai titik kritis, di mana psikologi inflasi merebak dan menjadi berakar umbi. Ini bermakna anjakan paradigma yang besar,” kata laporan itu.

Peralihan sedemikian bermakna meninggalkan dunia di mana harga pada umumnya stabil, dengan beberapa perkara menjadi lebih murah dan yang lain lebih mahal. Dalam dunia yang jinak ini, bank pusat telah dapat mengabaikan lonjakan sementara dalam harga minyak atau gas asli kerana “inflasi seluruh ekonomi [is] kurang ketara [and] juga kurang relevan”.

Selepas beralih kepada tempoh inflasi yang tinggi, “perubahan harga lebih segerak dan inflasi lebih menjadi titik fokus untuk tingkah laku ejen ekonomi, yang memberi pengaruh besar ke atasnya”.

Carta garis Bahagian bakul inflasi pengguna dengan kenaikan harga lebih 5 peratus menunjukkan Inflasi yang tinggi telah menjadi lebih luas

Inflasi berada pada paras tertinggi berbilang dekad dalam beberapa ekonomi, termasuk AS, zon euro dan UK. BIS bimbang ekonomi terkemuka di Amerika Utara, Eropah dan banyak pasaran baru muncul hampir mencapai titik kritikal. Pengguna telah menyedari kenaikan harga, kenaikan besar telah meluas di kebanyakan barangan dan kejatuhan gaji sebenar akan menjana percubaan untuk mendapatkan semula kerugian.

Mengabaikan kenaikan harga tidak lagi rasional bagi pengguna, kata BIS, yang memperkukuh bahaya peralihan kepada dunia inflasi tinggi.

“Memandangkan inflasi meningkat dan menjadi titik tumpuan bagi tingkah laku ejen, corak tingkah laku cenderung untuk mengukuhkan peralihan,” tambahnya, meramalkan syarikat akan berjuang untuk mengelakkan margin keuntungan dihimpit dan pekerja akan mempertahankan gaji mereka. Tempoh kebanyakan kontrak akan cenderung mengecil, tambahnya, kerana pihak di kedua-dua pihak tidak dapat menjamin tahap harga pada masa hadapan.

Untuk menurunkan inflasi, BIS berkata, “sesetengah kesakitan tidak dapat dielakkan”, tetapi ia berkata akhirnya kesukaran inflasi yang berakar umbi “jauh mengatasi masalah jangka pendek untuk mengawalnya”.

“Ini memberi premium pada tindak balas yang tepat pada masanya dan tegas,” katanya kepada bank pusat ahlinya, walaupun tidak ada yang pasti bahawa mereka telah berpindah ke persekitaran inflasi tinggi.

BIS menambah: “Keutamaan utama adalah untuk mengelak daripada ketinggalan, yang akhirnya akan memerlukan pelarasan yang lebih mendadak dan cergas. Ini akan meningkatkan kos ekonomi dan sosial untuk mengawal inflasi.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Ekonomi terkemuka berisiko terjerumus ke dalam perangkap inflasi tinggi, kata BIS


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/