Ekonomi terkemuka merosot ke dalam kemelesetan apabila perang Ukraine mengurangkan pertumbuhan, OECD mendapati

Ekonomi terkemuka dunia sedang merosot ke dalam kemelesetan apabila krisis tenaga dan inflasi global yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mengurangkan pertumbuhan lebih daripada ramalan sebelumnya, menurut Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).

Kebergantungan kepada gas mahal untuk industri berat dan pemanasan rumah akan menjerumuskan Jerman, Itali dan UK ke dalam tempoh kemelesetan yang panjang selepas pertumbuhan global diunjurkan oleh OECD untuk perlahan kepada 2.2% pada 2023 daripada ramalan pada bulan Jun sebanyak 2.8%.

Dengan ekonomi global yang perlu berkembang kira-kira 4% untuk seiring dengan peningkatan populasi, OECD berkata pendapatan setiap kepala akan lebih rendah di banyak negara.

Ketua ekonomi sementara OECD, Álvaro Pereira, berkata dunia membayar harga yang tinggi untuk Ukraine perang dan keputusan Rusia untuk menyekat akses kepada bekalan gas dengan lebih ketat daripada yang diramalkan pada bulan Jun.

Beliau berkata kerajaan perlu menggalakkan isi rumah dan perniagaan mengurangkan penggunaan gas dan minyak mereka untuk membantu mengharungi musim sejuk yang sukar.

Pereira juga menyokong keazaman bank pusat untuk mengurangkan inflasi dengan menaikkan kadar faedah. “Kita perlu mengurangkan permintaan, tidak ada keraguan tentang itu. Dan pihak berkuasa monetari dan fiskal perlu bekerjasama untuk mencapainya,” katanya.

Kadar pertumbuhan China dijangka menurun tahun ini kepada 3.2% – terendah sejak 1970-an – menyebabkan penurunan besar dalam perdagangan dengan negara jiran Korea Selatan, Vietnam dan Jepun, mengheret keupayaan mereka untuk berkembang.

Pemulihan di China tahun depan kepada 4.7% akan lebih lemah daripada jangkaan, kata OECD, ketika Beijing bergelut dengan pasaran hartanah dan sektor perbankan yang dibebani oleh hutang yang besar.

Bagaimanapun, forum dasar yang berpangkalan di Paris itu paling bimbang dengan pandangan di seluruh Eropah, yang paling terdedah secara langsung kepada kesan daripada perang Rusia di Ukraine.

OECD meramalkan bahawa pertumbuhan KDNK UK akan mendatar pada 2023. Walau bagaimanapun, unjuran ini tidak mengambil kira langkah-langkah yang diumumkan dalam belanjawan mini canselor Kwasi Kwarteng pada hari Jumaat.

OECD meramalkan penurunan pertumbuhan di zon euro daripada 3.1% tahun ini kepada hanya 0.3% pada 2023, bermakna banyak negara dalam blok mata wang 19 ahli akan menghabiskan sekurang-kurangnya sebahagian tahun dalam kemelesetan. Kemelesetan ditakrifkan sebagai dua suku lurus penguncupan.

Perancis boleh melarikan diri daripada kemelesetan jika ia berkembang sebanyak 0.8% tahun depan seperti yang diramalkan oleh OECD, tetapi akan menderita bersama-sama dengan negara Eropah lain selepas penurunan dalam pertumbuhan KDNK sejak Jun sebanyak 1.3 mata peratusan.

Rusia akan menyusut sekurang-kurangnya 5.5% tahun ini dan 4.5% pada 2023. Kebergantungan Berlin kepada gas Rusia sebelum pencerobohan bermakna ekonomi Jerman akan menyusut sebanyak 0.7% tahun depan, turun daripada anggaran pertumbuhan Jun sebanyak 1.7%.

OECD memberi amaran bahawa gangguan selanjutnya kepada bekalan tenaga akan mencecah pertumbuhan dan meningkatkan inflasi, terutamanya di Eropah, di mana mereka boleh mengetuk aktiviti kembali sebanyak 1.25 mata peratusan dan meningkatkan inflasi sebanyak 1.5 mata peratusan, mendorong banyak negara ke dalam kemelesetan untuk tahun penuh 2023.

Pengeluaran global tahun depan diunjurkan menjadi $2.8tn (£2.6tn) lebih rendah daripada ramalan OECD sebelum Rusia menyerang Ukraine – kehilangan pendapatan global yang setara dengan ekonomi UK.

“Ekonomi global telah kehilangan momentum berikutan perang pencerobohan Rusia yang tidak diprovokasi, tidak wajar dan tidak sah terhadap Ukraine. Pertumbuhan KDNK telah terhenti dalam banyak ekonomi dan penunjuk ekonomi menunjukkan kelembapan yang berlanjutan,” kata setiausaha agung organisasi itu, Mathias Cormann.

Tinjauan terhadap prospek AS mendapati walaupun ia berkemungkinan berkembang perlahan tahun ini dan berada dalam kemelesetan pada sebahagian tahun 2023, ia kurang bergantung berbanding negara lain pada tenaga dari Rusia atau sumber lain, membolehkan pemulihan yang kukuh pada 2024 .

OECD meramalkan bahawa ekonomi terbesar dunia itu akan perlahan daripada pertumbuhan 1.5% tahun ini kepada hanya 0.5% tahun depan, turun daripada ramalan Jun sebanyak 2.5% pada 2022 dan 1.2% pada 2023.

Pegawai Bank Dunia telah menyeru bank pusat untuk mengelak daripada kenaikan kadar yang kompetitif yang akan mendorong ekonomi global ke dalam kemelesetan dan menjejaskan ekonomi negara membangun.

Namun begitu, OECD berkata kenaikan kadar selanjutnya diperlukan untuk memerangi inflasi, meramalkan bahawa kebanyakan kadar dasar bank pusat utama akan mencapai sekurang-kurangnya 4% tahun depan.

We would love to thank the author of this post for this amazing content

Ekonomi terkemuka merosot ke dalam kemelesetan apabila perang Ukraine mengurangkan pertumbuhan, OECD mendapati


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/