Eksekutif Comcast menjangkakan Disney akan berpegang pada persetujuannya untuk memperoleh baki pegangan dalam Hulu

Hulu

Rafael Henrique | Imej SOPA | LightRocket | Imej Getty

Masa depan Hulu terus menjadi persoalan terbuka kerana Comcast dan Disney masih belum bersetuju dengan syarat yang akan menyelesaikan pemilikan masa depan syarikat.

Tetapi eksekutif Comcast merancang Disney membelinya — walaupun mereka lebih suka sebaliknya.

Disney memiliki dua pertiga daripada Hulu dan mempunyai pilihan untuk membeli baki 33% daripada Comcast seawal Januari 2024. Beberapa penganalisis dan pemerhati industri telah membuat spekulasi Comcast mungkin cuba membeli Hulu dari Disney dan bukannya sebaliknya. Ketua Eksekutif Comcast Brian Roberts telah lama percaya di Hulu dan secara historis mendorong untuk mengekalkan aset itu daripada menjual, termasuk pada 2013, apabila Roberts membatalkan perbincangan dengan DirecTVmenurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Comcast menyuarakan idea untuk membeli semua Hulu daripada Disney selepas Disney bersetuju untuk memperoleh sebahagian besar aset Fox sebagai sebahagian daripada perjanjian $71 bilion yang ditutup pada awal 2019, kata dua orang, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana perbincangan itu persendirian. Disney, bersenjatakan 66% pemilikan selepas memperoleh pegangan minoriti Fox di Hulu, menolak idea itu, kata orang ramai.

Disekat daripada membeli semua Hulu, kepercayaan berterusan Comcast dalam perniagaan membawa kepada perjanjian luar biasa yang dicapai oleh kedua-dua syarikat pada Mei 2019, dengan Comcast bersetuju untuk menjual pegangan minoritinya kepada Disney seawal 2024. Sebagai sebahagian daripada transaksi itu, Disney menjamin penjualan harga menilai Hulu pada minimum $27.5 bilion.

Jumlah itu meningkat lebih awal dalam wabak itu, memberikan Comcast sedikit harapan bahawa Disney mungkin memilih untuk memunggah Hulu daripada membayar Comcast cek besar untuk bakinya, kata dua orang. Memunggah Hulu akan membolehkan Disney meletakkan tumpuan dan wangnya terutamanya pada Disney+.

“Saya fikir jika Disney boleh mengubah masa hari ini, saya tidak begitu pasti mereka akan memasuki perjanjian itu,” kata Neil Begley, penganalisis untuk Perkhidmatan Pelabur Moody. “Disney mempunyai bil besar ini untuk dibayar pada 2024 pada masa mereka sudah melabur banyak wang ke dalam Disney+.”

Memperolehi Hulu daripada Disney juga akan meningkatkan usaha penstriman Comcast. Hulu serta-merta akan menjadi aset penstriman perdana Comcast, menggantikan NBCUniversal’s Peacock, yang telah menambah hanya 13 juta pelanggan berbayar dalam hampir dua tahun kewujudannya. Hulu mempunyai 46.2 juta pelanggan. Peacock boleh hidup sebagai pilihan yang disokong pengiklanan percuma NBCUniversal. Peacock sudah mempunyai peringkat percuma, dengan berjuta-juta pengguna.

Beberapa eksekutif tertinggi Comcast juga berpendapat Hulu tidak masuk akal jika dipasangkan dengan aset Disney seperti yang berlaku di NBCUniversal, terutamanya dengan pengumuman baru-baru ini bahawa Disney+ merancang untuk melancarkan peringkat yang disokong pengiklanan pada bulan Disember, menurut orang yang biasa dengan perkara itu. Hulu telah menjadi perkhidmatan yang disokong pengiklanan Disney selama bertahun-tahun. Disney boleh meletakkan Hulu sebagai permainan pengiklanannya pada masa hadapan, tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Bob Chapek telah memilih untuk membuat versi kedua-dua Disney+ dan Hulu dengan dan tanpa iklan.

Jurucakap Disney dan Comcast enggan mengulas.

Bob Chapek, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Walt Disney dan bekas ketua Walt Disney Parks and Experiences, bercakap semasa pratonton media Ekspo D23 2019 di Anaheim, California, 22 Ogos 2019.

Patrick T. Fallon | Bloomberg melalui Getty Images

Mengapa Disney mahukan Hulu

Pertumbuhan Netflix yang perlahan tahun ini telah menyebabkan penurunan nilai keseluruhan dalam sektor penstriman. Eksekutif Comcast menilai Hulu “jauh lebih tinggi” daripada $27.5 bilion, dan mungkin sehingga $50 bilion, kata salah seorang daripada mereka. Itu turun daripada sekitar $60 bilion semasa wabak, kata orang itu. Jika Disney berpegang pada rancangannya untuk membeli Comcast menjelang Januari 2024, masih ada masa untuk turun naik penilaian yang ketara.

Keputusan Disney untuk menurunkan Panduan 2024 Disney+ dan langkah seterusnya untuk menaikkan harga memberi isyarat kepada Wall Street bahawa Chapek tidak lagi menumpukan pada menambah pelanggan pada semua kos.

Ia menghantar isyarat kepada Comcast bahawa Hulu berkemungkinan dalam rancangan jangka panjang Disney. Tidak termasuk Hulu dengan TV Langsung, purata hasil Hulu bagi setiap pengguna ialah $12.92 sebulan. Itu hampir tiga kali ganda ARPU global Disney+ sebanyak $4.35 dan lebih daripada dua kali ganda ARPU Disney+ di AS dan Kanada ($6.27).

Disney telah membina strategi penstriman sekitar penggabungan Disney+, Hulu dan ESPN+. Walaupun Disney menaikkan harga Disney+ sebanyak 38% dan Harga ESPN+ sebanyak 43%, ia hanya memperoleh tawaran gabungan Disney+, Hulu (dengan iklan) dan ESPN+ sebanyak $1, daripada $13.99 kepada $14.99. Itu menunjukkan pilihan Disney yang paling disukai ialah pelanggan membayar untuk keseluruhan pakej, termasuk Hulu.

Syarikat media dan hiburan telah mula memfokuskan untuk membina pelanggan yang menguntungkan, dan bukannya sekadar memperoleh pelanggan, dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana pertumbuhan penstriman seluruh industri semakin perlahan. Jika Disney tidak berdagang pada pertumbuhan Disney+, Hulu menjadi bahagian yang lebih penting dalam strategi jangka panjangnya.

“Orang ramai semakin bijak tentang perbelanjaan mereka,” kata Kevin Mayer, bekas ketua penstriman Disney di CNBC bulan lepas. “Terdapat penekanan yang diperbaharui daripada Wall Street bukan sahaja pada nombor pelanggan talian teratas tetapi pada garis bawah. Saya fikir itu sihat.”

Comcast lwn Disney

Terdapat juga isu dinamik persaingan. Sebab utama Disney memegang Hulu, dan memperoleh aset Fox lain, secara khusus untuk menghalangnya daripada Comcast, menurut orang yang biasa dengan perkara itu. Menyerahkan Hulu kepada Comcast akan mengubah keseimbangan kuasa dalam dunia media dan melemahkan Disney, kata CEO ketika itu Bob Iger, kata orang ramai.

Comcast telah mengambil langkah untuk melemahkan Hulu, dengan mengandaikan Disney akan mengekalkannya. Awal tahun ini, Comcast membuat keputusan untuk mengalih keluar kandungan seperti “Saturday Night Live” dan “The Voice” daripada perkhidmatan penstriman dan meletakkannya pada Peacock sebaliknya. Perubahan itu berlaku lewat bulan ini.

Comcast telah memperuntukkan sebahagian daripada hasil yang akan diterimanya untuk membayar hutang. Eksekutif Comcast berkata mereka tidak memerlukan wang tunai dan tidak secara bebas ingin mempercepatkan garis masa, kata dua orang.

Keinginan Dan Loeb

Daniel Loeb

Simon Dawson | Bloomberg | Imej Getty

Pelabur aktivis Dan Loeb’s Third Point Capital membeli pegangan baharu dalam Disney bulan lepas, dengan alasan Disney bukan sahaja harus menyelesaikan perjanjiannya untuk Hulu, ia sepatutnya mempercepatkan masanya.

“Kami menggesa syarikat untuk membuat setiap percubaan untuk memperoleh baki pegangan minoriti Comcast sebelum tarikh akhir kontrak pada awal 2024,” Loeb kata dalam surat yang ditujukan kepada Chapek. “Kami percaya bahawa adalah bijak untuk Disney membayar premium yang sederhana untuk mempercepatkan penyepaduan tetapi menyedari bahawa penjual mungkin mempunyai jangkaan harga yang tidak munasabah pada masa ini (sambil menyatakan penjual telah membuat keputusan untuk mengalih keluar harga mereka sendiri sebelum waktunya. kandungan daripada platform.) Kami tahu ini adalah keutamaan untuk anda dan berharap ada perjanjian yang perlu dibuat sebelum Comcast diwajibkan secara kontrak untuk berbuat demikian dalam masa kira-kira 18 bulan.”

Disney tidak membincangkan secara terbuka permintaan Loeb dan tidak membuat keputusan sama ada ia merancang untuk mempercepatkan garis masa untuk membeli pegangan Comcast di Hulu, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Pendedahan: Comcast ialah syarikat induk NBCUniversal, yang memiliki CNBC.

TONTON: Keahlian Disney dalam karya dan boleh menawarkan kandungan atau pengalaman eksklusif

We want to thank the writer of this post for this amazing material

Eksekutif Comcast menjangkakan Disney akan berpegang pada persetujuannya untuk memperoleh baki pegangan dalam Hulu


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/