Eksekutif Minyak Besar mempertahankan harga bahan api yang tinggi pada pendengaran Kongres AS

Petrol menitis daripada muncung yang dipegang oleh mekanik stesen minyak di Somerville, Massachusetts, AS, 7 Mac 2022. REUTERS/Brian Snyder/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

WASHINGTON, 6 April (Reuters) – Eksekutif minyak mempertahankan diri mereka di Kongres AS pada hari Rabu daripada tuduhan oleh penggubal undang-undang bahawa mereka mencungkil rakyat Amerika dengan harga bahan api yang tinggi, dengan mengatakan bahawa mereka meningkatkan pengeluaran tenaga dan tidak ada syarikat yang menetapkan harga petrol.

Penggubal undang-undang dalam Jawatankuasa Kecil Tenaga dan Perdagangan Dewan Perwakilan AS mengenai Pengawasan dan Penyiasatan mengadakan pendengaran untuk memanggang syarikat tentang sebab harga petrol kekal dinaikkan walaupun harga minyak mentah, bahan mentah untuk bahan api, telah menurun.

Harga petrol AS melonjak selepas Rusia menyerang Ukraine dan negara-negara Barat mengenakan sekatan ke atas eksport tenaga Moscow. Harga pam mencecah rekod sebelum pelarasan inflasi $4.33 segelen pada 11 Mac, dan sejak itu telah merosot kira-kira 4% kepada $4.17 segelen pada hari Rabu, menurut kumpulan pemandu AAA.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Harga minyak mentah antarabangsa telah jatuh jauh lebih curam, daripada paras tertinggi lebih daripada $139 setong pada awal Mac kepada kira-kira $107 pada hari Selasa, kejatuhan sebanyak 23%, dan niaga hadapan petrol yang belum selesai turun kira-kira 15%. (GRAFIK: Jurang runcit-borong)

“Harga ini mengekang belanjawan dan kesabaran pengundi kami,” kata Wakil AS Diana DeGette, seorang Demokrat dan pengerusi jawatankuasa kecil, pada permulaan perbicaraan.

Eksekutif daripada Exxon Mobil (XOM.N)Chevron (XOM.N)BP Amerika (BP.L)Shell USA, Devon Energy Corp (DVN.N) dan Pioneer Natural Resources Co (PXD.N)memberi keterangan.

DeGette mempersoalkan keuntungan berbilion dolar yang diperoleh oleh syarikat yang hadir pada pendengaran itu, dan menyebut subsidi pembayar cukai $30 bilion yang mereka terima sebagai sebab mereka harus membantu menurunkan harga petrol.

Wakil Republikan pada pendengaran itu, termasuk Wakil AS Morgan Griffith dari Virginia dan Wakil AS Cathy McMorris Rodgers dari Washington, menyalahkan dasar Presiden Joe Biden untuk harga pam yang tinggi, termasuk keputusan untuk membatalkan permit utama untuk saluran paip Keystone XL.

“Adalah mustahil untuk menjana keyakinan atau melabur dalam pengeluaran hari ini apabila pengeluaran masa depan jelas disekat oleh pentadbiran ini,” kata Griffith.

Ketua eksekutif Chevron, Mike Wirth, berkata harga bahan api ditetapkan oleh dinamik pasaran yang syarikat mempunyai sedikit kawalan.

“Perubahan dalam harga minyak mentah tidak selalu mengakibatkan perubahan serta-merta di pam,” kata Wirth, sambil menambah bahawa “ia kerap mengambil lebih banyak masa untuk persaingan di kalangan stesen runcit untuk menurunkan semula harga di pam.”

Biden, seorang Demokrat, minggu lalu menggesa syarikat minyak untuk meningkatkan pengeluaran dan perkhidmatan kepada keluarga Amerika dan bukannya pelabur, ketika dia mengumumkan pelepasan rekod minyak daripada rizab strategik. baca lagi

Wirth menyatakan semula rancangan Chevron untuk meningkatkan perbelanjaan modal tahun ini sebanyak 50%, dengan kira-kira separuh akan meningkatkan pengeluaran minyak dan gas dan separuh kepada bahan api boleh diperbaharui dan tenaga rendah karbon.

Exxon, syarikat minyak terkemuka AS, pada hari Isnin berkata keputusan suku pertama boleh mengatasi rekod suku tahunan tujuh tahun. Pendapatan syarikat minyak lain juga boleh melonjak selepas pencerobohan Rusia menaikkan harga tenaga. baca lagi

“Tiada satu syarikat pun menetapkan harga minyak atau petrol,” kata Darren Woods, pengerusi dan ketua eksekutif Exxon. “Pasaran menetapkan harga berdasarkan bekalan yang ada, dan permintaan untuk bekalan itu.”

Gretchen Watkins, presiden Shell USA, berkata syarikatnya tidak mengawal atau memiliki 13,000 stesen minyak yang membawa jenamanya. “Setiap perniagaan bebas ini bertanggungjawab untuk menetapkan harga runcit tempatan petrol.”

Scott Sheffield, ketua eksekutif Pioneer, berkata ia akan mengambil masa untuk meningkatkan pengeluaran syarikat di Permian Basin, memetik kekurangan pekerja dan rantaian bekalan serta penyahaktifan banyak pelantar dan armada keretakan hidraulik apabila harga rendah pada 2020.

Harga petrol runcit melebihi kos borong disebabkan oleh penapisan, pengangkutan, pemasaran dan cukai, dan jurang antara kedua-duanya cenderung turun naik – dengan harga runcit sering jatuh lebih perlahan.
Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Timothy Gardner, David Shepardson di Washington, Liz Hampton di Denver dan Sabrina Valle di Houston; penyuntingan oleh Richard Pullin, Jonathan Oatis dan David Gregorio

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Eksekutif Minyak Besar mempertahankan harga bahan api yang tinggi pada pendengaran Kongres AS


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/