EKSKLUSIF Biden mengenepikan rakan kongsi tenaga global dengan rekod pelepasan minyak kecemasan

LONDON, 9 Mei (Reuters) – Amerika Syarikat mengumumkan pengeluaran rizab minyak mentah kecemasan bersaiz rekod pada Mac tanpa berunding dengan rakan kongsi dalam Agensi Tenaga Antarabangsa, menyebabkan mereka berebut untuk memadankan pengeluaran mereka sendiri, menurut dua sumber yang biasa perkara itu.

Tindakan unilateral oleh Washington untuk menangani isu bekalan atau harga global berisiko menjejaskan hubungan AS dengan IEA, badan pemerhati tenaga dunia yang biasanya mengawasi pengeluaran antarabangsa daripada simpanan kecemasan, dan boleh menimbulkan persoalan tentang kerelevanan berterusan kumpulan itu.

IEA yang berpangkalan di Paris, yang mengumpulkan 31 kebanyakan negara perindustrian, ditubuhkan selepas kejutan harga minyak 1973 untuk memastikan bekalan tenaga berterusan kepada ahlinya sekiranya berlaku sekatan, peperangan atau ribut yang dahsyat.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Ahli kumpulan itu bimbang Presiden AS Joe Biden menggunakan Rizab Petroleum Strategik (SPR) untuk mengurangkan inflasi domestik yang berleluasa atas sebab politik, dan bukannya melindungi negara pengguna daripada gangguan bekalan global, menurut sumber yang enggan dikenali. kerana sensitiviti topik.

“IEA berasa malu dengan pelepasan (AS) yang pada mulanya dilakukan secara unilateral oleh AS,” kata sumber yang biasa dengan diplomasi mengenai pelepasan itu.

“Adalah pemahaman bersama ahli IEA bahawa kita mesti bekerjasama secara keseluruhan,” kata sumber lain, yang satu ini dari negara anggota IEA, yang berkata pengumuman AS itu mengejutkan.

IEA memberitahu Reuters bahawa ia telah berhubung rapat dengan semua negara anggota termasuk Amerika Syarikat menjelang dua pengumuman pelepasan sahamnya tahun ini: “Perundingan ini serta keputusan untuk mengambil tindakan kolektif telah dijalankan selaras dengan IEA prosedur.”

Jabatan Tenaga AS berkata Amerika Syarikat telah “kerap berhubung” dengan IEA dan negara anggotanya mengenai keselamatan tenaga yang membawa kepada pengumuman itu, tetapi mengesahkan keputusannya untuk mengeluarkan minyak itu adalah “bebas” daripada IEA.

Ia tidak mengulas sama ada Amerika Syarikat berkongsi terlebih dahulu masa dan jumlah pengeluarannya.

“Amerika Syarikat dan negara anggota IEA lain boleh dan mempunyai, secara bebas, mengeluarkan minyak daripada rizab strategik mereka secara berasingan daripada sebarang tindakan kolektif IEA,” kata jabatan itu dalam satu kenyataan kepada Reuters.

Rumah Putih tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Yang menjadi isu ialah pengumuman AS pada 31 Mac bahawa ia akan mengeluarkan 180 juta tong daripada SPR pada kadar 1 juta tong sehari untuk menurunkan harga tenaga global yang melambung tinggi dan menangani pemotongan bekalan minyak Rusia sejak pencerobohannya ke atas Ukraine pada Februari. baca lagi

Sumber itu memberitahu Reuters bahawa Washington tidak memaklumkan kepada IEA atau ahlinya bahawa pengumuman itu akan datang – pemecahan dengan preseden lepas – dan bahawa volum bersaiz rekod, lebih tiga kali lebih besar daripada mana-mana keluaran SPR sebelum ini, adalah satu kejutan.

Pengumuman AS dibuat sehari sebelum ahli IEA dijadualkan bertemu untuk membincangkan pelepasan yang diselaraskan. Berikutan mesyuarat itu, yang dipengerusikan oleh Setiausaha Tenaga AS Jennifer Granholm, IEA mengumumkan pelepasan terselaras telah dipersetujui tetapi tidak memberikan butiran mengenai jumlah.

Pada ketika itu, kepimpinan IEA memulakan mesyuarat dua hala dengan ahli lain untuk mengumpulkan sumbangan, menurut dua sumber itu. Selepas seminggu berdiplomasi, ia memperoleh komitmen daripada ahli bukan AS untuk mengeluarkan 60 juta tong lagi digabungkan. [nL2N2W41DP]

Angka 60 juta tong itu agak kecil, bagaimanapun. Mengikut peraturan IEA, sumbangan negara anggota kepada keluaran kecemasan yang diselaraskan sepatutnya sepadan dengan kadar penggunaan minyaknya dalam kumpulan itu.

Dengan Amerika Syarikat menyumbang kira-kira separuh daripada penggunaan di kalangan ahli, sumbangan IEA sepatutnya sepadan secara kasar dengan cabutan AS.

“Itu tidak boleh dilakukan,” kata sumber yang biasa dengan diplomasi itu. “Ia adalah mustahil kerana tiada siapa yang mempunyai saham sedemikian.”

“Optik keluaran yang dilakukan 75% di AS dan 25% di seluruh dunia adalah pelik,” tambah sumber itu.

Pengumuman IEA menjelaskan ketidakpadanan itu, memperincikan keluaran 120 juta tong, dengan 60 juta daripadanya datang dari Amerika Syarikat dalam dua bulan pertama – dengan berkesan mengabaikan fakta AS bertujuan untuk mengekalkan aliran minyak selama empat bulan tambahan.

Pembebasan pentadbiran Biden menandakan kali kedua dalam tempoh enam bulan ia telah menandatangani pengeluaran besar daripada SPR tanpa restu IEA.

Pada bulan November, Amerika Syarikat berjanji mengeluarkan 50 juta tong untuk menjinakkan kenaikan harga berikutan pemulihan mendadak dalam permintaan daripada hari-hari paling gelap pandemik COVID-19.

Walaupun beberapa ahli IEA seperti Korea Selatan, Britain dan Jepun membuat sumbangan untuk keluaran itu, agensi itu sendiri mengetepikan kerana ia tidak melihat gangguan bekalan besar untuk ditangani pada masa itu.

Selepas pencerobohan Rusia, bagaimanapun, negara-negara anggota IEA melihat wajar untuk menganjurkan pelepasan yang diselaraskan. Pada 1 Mac, mereka mengumumkan pengeluaran 60 juta tong – separuh daripada Amerika Syarikat – untuk mengatasi kemungkinan gangguan kepada bekalan dari Rusia, pengeluar minyak dan gas global terkemuka.

Lawan Republikan Biden telah menyelarnya kerana tindakannya mengeluarkan 180 juta tong daripada simpanan AS, dengan alasan bahawa keputusan itu adalah politik dan sebaliknya dia harus menggalakkan pengeluaran minyak dalam negeri.

Harga tertinggi bagi petrol di Amerika Syarikat dilihat sebagai kelemahan utama kepada parti Demokrat pimpinan Biden yang membawa kepada pilihan raya penggal pertengahan pada bulan November.

Biden berjanji untuk menghapuskan bahan api fosil secara berperingkat untuk membantu memerangi perubahan iklim, tetapi pentadbirannya tidak berjaya mengenakan sebarang sekatan ke atas industri dan sejak beberapa bulan kebelakangan ini menggesa penggerudi mempercepatkan pengeluaran untuk menurunkan harga.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh biro Reuters; Penyuntingan oleh Richard Valdmanis dan Marguerita Choy

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this article for this incredible content

EKSKLUSIF Biden mengenepikan rakan kongsi tenaga global dengan rekod pelepasan minyak kecemasan


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/