Eksklusif CNN: Selepas Ukraine, pentadbiran Biden beralih kepada internet satelit Musk untuk Iran | Politik CNN


Washington
CNN

Rumah Putih telah terlibat dalam perbincangan dengan Elon Musk mengenai kemungkinan menubuhkan perkhidmatan internet satelit SpaceX Starlink di dalam Iran, beberapa pegawai yang biasa dengan perbincangan memberitahu CNN.

Perbualan, yang tidak pernah dilaporkan sebelum ini, datang ketika pentadbiran Biden mencari cara untuk menyokong Gerakan protes Iran yang meletup lebih sebulan lalu selepas Mahsa Amini yang berusia 22 tahun meninggal dunia dalam keadaan mencurigakan selepas ditahan oleh polis moral negara.

Rumah Putih melihat teknologi Starlink yang padat dan mudah digunakan sebagai penyelesaian yang berpotensi kepada rejim Iran. usaha agresif untuk menyekat akses internet dan komunikasi aktivis.

“Kami mempunyai kaki di atas gas untuk melakukan segala yang kami mampu untuk menyokong aspirasi rakyat Iran,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran kepada CNN. “Itu dasar kita, tempoh. Pada masa yang sama, ia benar-benar gerakan Iran yang dipimpin oleh gadis-gadis muda dan merebak ke aspek masyarakat yang lain. Dan kami tidak mahu dengan apa cara sekalipun gerhana pergerakan mereka.”

Jika rancangan digubal, ia akan menjadi teater utama kedua tahun ini — bersama dengan Ukraine — di mana kerajaan AS telah beralih kepada Starlink untuk membantu menyediakan perkhidmatan telekomunikasi yang penting, walaupun soalan berkisar tentang kebolehpercayaan Musk dalam urusannya dengan kerajaan AS.

“Dia adalah meriam longgar yang tidak dapat kami jangkakan,” kata seorang pegawai kanan pertahanan AS yang biasa dengan perbincangan kerajaan dengan Musk dan SpaceX mengenai Ukraine.

Kebimbangan terhadap kecenderungan Musk yang tidak dapat diramalkan semakin meningkat selepas itu CNN pertama kali melaporkan minggu lepas bahawa syarikat Musk, SpaceX, secara senyap-senyap meminta Pentagon membayar berpuluh-puluh juta dolar setiap bulan untuk membiayai Starlink di Ukraine dan mengurangkan beban SpaceX. Sebagai tindak balas kepada laporan itu, Musk kemudian diumumkan secara tiba-tiba di Twitter bahawa dia telah menarik balik permintaan pembiayaan.

Pentagon telah berkata minggu ini bahawa perbincangan dengan SpaceX mengenai Ukraine sedang berjalan, selepas dokumen yang diperoleh CNN menunjukkan SpaceX memberi amaran kepada Pentagon bulan lepas ia tidak lagi boleh membiayai atau memberi perkhidmatan kepada Starlink di Ukraine “untuk tempoh masa yang tidak ditentukan.”

SpaceX mendakwa bahawa menyediakan perkhidmatan Starlink di Ukraine telah menelan belanja sebanyak $80 juta setakat ini dan menjelang akhir tahun kos akan melebihi $100 juta. SpaceX tidak menjawab permintaan CNN untuk komen.

Keperluan penunjuk perasaan Iran dan askar Ukraine, dan cara mereka menggunakan Starlink, adalah sangat berbeza. Dan pakar memberi amaran bahawa walaupun Starlink di Ukraine sangat penting untuk kejayaan medan perang, membawa Starlink ke Iran akan menjadi cabaran yang lebih besar dan berpotensi lebih berbahaya.

Gambar yang diperoleh AFP di luar Iran pada 21 September 2022, menunjukkan penunjuk perasaan Iran di jalan-jalan di Tehran semasa protes untuk Mahsa Amini, beberapa hari selepas dia meninggal dunia dalam tahanan polis.

Situasi dengan Starlink dan Ukraine nampaknya tidak menghalang Rumah Putih daripada mengejar Starlink, yang menggunakan satelit untuk memancarkan perkhidmatan internet ke terminal padat di lapangan. SpaceX mempunyai kira-kira 3,000 satelit sedemikian yang kini berada di orbit dan kira-kira 20,000 terminal di darat di Ukraine.

Presiden Joe Biden mahu menjadi lebih yakin dan menyokong secara terbuka penunjuk perasaan Iran berbanding bekas bosnya, Presiden Barack Obama, yang memilih untuk tidak menyertai gerakan protes Iran yang tercetus pada 2009. Biden berkata dalam satu kenyataan pada 3 Oktober bahawa pentadbirannya “berdiri bersama wanita Iran dan semua rakyat Iran yang memberi inspirasi kepada dunia dengan keberanian mereka” dan cuba memudahkan rakyat Iran mengakses internet.

“Kami berminat untuk mencari cara untuk memastikan bahawa rakyat Iran boleh mempunyai akses kepada internet pada telefon mereka dan di mana-mana sahaja,” kata pegawai kanan pentadbiran itu. “Jadi Starlink adalah satu pilihan, tetapi ia bukan satu-satunya pilihan.”

Tidak jelas sama ada pentadbiran telah menawarkan untuk membayar terminal Starlink untuk didirikan di Iran. Dalam suratnya kepada Pentagon pada bulan September, SpaceX berkata ia tidak boleh lagi mendermakan terminal Starlink kepada Ukraine atau membayar perkhidmatan berterusannya dan meminta Pentagon mengambil alih pembiayaan untuk penggunaan Starlink oleh kerajaan dan tentera Ukraine, yang didakwa SpaceX akan menelan belanja lebih daripada $120 juta untuk sepanjang tahun dan boleh menelan belanja hampir $400 juta untuk 12 bulan akan datang.

Beberapa pegawai AS berharap bahawa terminal Starlink di darat suatu hari nanti akan menjadi lazim di Iran seperti hidangan TV satelit. Teknologi itu juga secara teknikalnya diharamkan oleh rejim, namun begitu banyak terdapat di seluruh negara, kata sumber itu. Pada masa ini, terdapat “sangat sedikit” terminal Starlink yang sudah beroperasi di Iran, Musk berkata dalam tweet minggu lepas.

Tetapi terdapat beberapa isu yang ketara dengan rancangan itu. Antaranya ialah satelit Starlink memerlukan terminal fizikal di darat untuk disambungkan, dan isyaratnya mudah dikesan. Menyeludup unit merentasi sempadan ke Iran hanyalah cabaran pertama, sebelum mereka secara hipotesis akan digunakan oleh penunjuk perasaan yang tidak berdisiplin di bawah pandangan kasar perkhidmatan keselamatan Iran.

“Saya benar-benar bimbang bahawa terdapat kekurangan pengetahuan tentang keselamatan atau malah latihan bagaimana orang boleh menyembunyikan isyarat tersebut,” kata Amir Rashidi, pengarah keselamatan internet dan hak digital di Kumpulan Miaan, yang terpaksa meninggalkan Iran selepas protes 2009. “Ia akan menjadi sangat berisiko bagi orang di Iran untuk menggunakannya secara besar-besaran.”

Rashidi berkata lebih banyak bahan arahan diperlukan, dalam bahasa Farsi, untuk membantu penunjuk perasaan memahami cara untuk menutup jejak mereka dengan lebih baik dan menggunakan peralatan dengan selamat. Beliau berhujah lebih banyak pelaburan diperlukan untuk alat pemintasan dan kerja oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa PBB.

Usaha yang disokong AS, katanya, membawa risiko yang besar.

“Sebaik sahaja kami ditangkap, pertuduhan pertama ialah anda seorang pengintip, anda bekerja untuk CIA, anda bekerja untuk perkhidmatan perisikan British,” katanya. “Jika kerajaan AS terlibat dalam pengedaran maka itu akan menjadi satu lagi jenayah di mata Kerajaan Iran dan orang mungkin akan didakwa dengannya, tuduhan yang sangat sukar dan keras.”

Walaupun sokongan untuk alat komunikasi penunjuk perasaan adalah kawasan di mana pentadbiran merasakan ia boleh mengambil tindakan konkrit, kritikan terhadap pentadbiran ialah ia hanya ditangani secara serius sekarang.

“Mengapa kita tidak mengetahui perkara ini lebih awal?” seorang yang terlibat dalam perbincangan itu memberitahu CNN. “Kami meletakkan begitu banyak usaha ke dalam JCPOA [nuclear deal]. Ia adalah kepentingan keselamatan negara yang berterusan untuk menyingkirkan rejim ini. Begini caranya: memperkasakan golongan demokrat di Iran dan cara nombor satu untuk melakukannya ialah mencari cara untuk menyokong teknologi seperti itu di negara ini, dan kami tidak melakukannya, kami telah gagal.”

Pegawai kanan pentadbiran memberitahu CNN bahawa pada masa ini, JCPOA “tidak ada dalam agenda.” Penyelaras Majlis Keselamatan Negara untuk komunikasi strategik John Kirby mengulangi perkara itu pada hari Khamis, memberitahu pemberita bahawa “kami jauh berbeza dengan Iran dari segi kembali kepada perjanjian itu.”

“Apa yang kami fokus ialah memastikan kami bertanggungjawab terhadap rejim terhadap cara mereka melayan penunjuk perasaan di negara ini,” katanya.

Rumah Putih, ahli teknologi kerajaan dan Musk serta pasukannya masih berusaha untuk menangani cabaran terbesar dengan Starlink dan teknologi komunikasi lain, kata pegawai.

“Apabila melibatkan penglibatan USG yang lebih aktif, tanpa menggunakan teknologi tertentu, kami sentiasa mempertimbangkan sama ada sesuatu teknologi akan meletakkan mereka yang menggunakannya berisiko dikenal pasti dan dicederakan oleh kerajaan mereka dalam beberapa cara,” kata pegawai kanan pentadbiran itu. . “Semua elemen pentadbiran Biden berada dalam langkah terkunci untuk itu.”

Pegawai itu juga menggembar-gemburkan faedah perubahan dasar yang dibuat oleh pentadbiran Biden bulan lalu dalam usaha mengembangkan perkhidmatan internet kepada rakyat Iran. Lesen yang dikeluarkan oleh Jabatan Perbendaharaan akan memberi lebih banyak kebebasan kepada syarikat teknologi AS untuk beroperasi di Iran yang mendapat sekatan tinggi.

“Keindahan Lesen Am D-2 ialah ia membolehkan syarikat swasta memutuskan sendiri produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di dalam Iran,” kata pegawai itu.

Musk telah berkata bahawa jika terminal boleh masuk ke Iran, SpaceX telah pun mengaktifkan isyarat tersebut. Tetapi cara dia bertindak dalam perbincangan di sekitar Ukraine hanya menambah kebimbangan mengenai pengaruh besar yang mungkin dimiliki oleh lelaki terkaya dunia itu ke atas beberapa konflik terbesar dunia.

Terminal internet SpaceX Starlink dipasang di Odesa, selatan Ukraine, 15 Mac 2022.

Hujung minggu lalu, Musk tweeted: “Sial…walaupun Starlink masih kehilangan wang & syarikat lain mendapat berbilion $ pembayar cukai, kami hanya akan terus membiayai kerajaan Ukraine secara percuma,” tulisnya pada hari Sabtu. Kemudian pada hari Isnin dia dengan tegas menyatakan: “SpaceX telah menarik balik permintaannya untuk pembiayaan.”

Awal minggu ini, Setiausaha Akhbar Pentagon Brig. Jeneral Pat Ryder memberitahu wartawan bahawa jabatan itu “terus membincangkan pelbagai perkara dengan SpaceX, untuk memasukkan Starlink,” sambil menambah bahawa Pentagon belum membayar apa-apa untuk Starlink.

Pada masa yang sama, terdapat banyak laporan mengenai gangguan Starlink di sepanjang barisan hadapan apabila Ukraine telah memasuki kawasan yang diduduki Rusia. Seseorang yang biasa dengan perbincangan dengan SpaceX memberitahu CNN bahawa Ukraine perlu secara proaktif membuat permintaan untuk perkhidmatan dihidupkan apabila sesuatu kawasan diambil balik.

Pada hari Khamis, menteri pertahanan Ukraine Oleksiy Reznikov menyatakan keyakinan bahawa pembiayaan untuk Starlink akan diteruskan, memberitahu Politico: “Saya tahu kami tidak akan menghadapi masalah.” Jika pembiayaan tidak datang dari SpaceX, katanya, dia menjangkakan Pentagon, Eropah dan penderma swasta untuk meningkatkan.

Musk telah menunjukkan pujian awam pegawai Ukraine terhadap SpaceX dan Starlink—seorang pegawai kanan Ukraine, Mykhailo Fedorov, menggelar Musk “antara penderma swasta terkemuka dunia yang menyokong Ukraine”—sebagai bukti bahawa dia tidak cuba melemahkan perjuangan Ukraine.

Apabila seseorang tweet pada hari Selasa bahawa Musk “cuba untuk membawa kedua-dua belah konflik ke tahap yang sama yang mungkin, untuk mengelakkan situasi berat sebelah,” memanggilnya “Kedamaian pada kos yang paling rendah,” Musk menjawab: “Tepat sekali .”

Namun, masih terdapat kebimbangan tentang bagaimana Ukraine bergantung kepada Starlink.

“Ukraine memerlukan teknologi Musk, tetapi mereka tidak tahu sama ada dia akan terus menyokong mereka,” kata seseorang yang biasa dengan perbincangan antara Ukraine dan SpaceX.

John Scott-Railton, seorang penyelidik dan pakar dalam ketersambungan dalam konflik, menggelar kejayaan Starlink di Ukraine sebagai “pemasaran yang hebat”, tetapi persoalan bagaimana akhirnya menyokong cara komunikasi penunjuk perasaan Iran “adalah satu cabaran yang besar, dan ia sangat banyak. lebih sukar untuk melihat bagaimana ia boleh ditangani oleh peranti Starlink.”

“Usaha untuk membantu harus berasaskan pemahaman cara orang Iran berkomunikasi, risiko yang mereka hadapi, dan teknologi pemintasan penapisan yang mereka ada pengalaman menggunakan. Kami sepatutnya bertunang, tetapi berhati-hati dengan idea peluru perak.We wish to thank the author of this article for this awesome material

Eksklusif CNN: Selepas Ukraine, pentadbiran Biden beralih kepada internet satelit Musk untuk Iran | Politik CNN


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/