EKSKLUSIF Credit Suisse menimbang pilihan untuk mengukuhkan modal – sumber

Logo bank Switzerland Credit Suisse dilihat di ibu pejabatnya di dataran Paradeplatz di Zurich, Switzerland 1 Oktober 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

ZURICH, 30 Mei (Reuters) – Credit Suisse (CSGN.S) berada di peringkat awal menimbang pilihan untuk memperkukuh modalnya selepas beberapa kerugian telah menghakis penampan kewangannya, dua orang yang mengetahui perkara itu memberitahu Reuters.

Saiz kenaikan itu berkemungkinan melebihi 1 bilion Swiss franc ($1.04 bilion), tetapi ini masih belum ditentukan, kata salah seorang daripada mereka, yang enggan dinamakan kerana perbincangan masih bersifat dalaman.

Suntikan tunai itu akan membantu bank kedua terbesar Switzerland untuk pulih daripada berbilion-bilion kerugian pada 2021 dan satu siri sakit kepala undang-undang yang mahal.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Menjual saham kepada beberapa pelabur utamanya yang sedia ada adalah pilihan pilihan, tetapi Credit Suisse tidak menolak untuk menoreh semua pemegang saham, kata orang ini.

Penjualan perniagaan, seperti bahagian pengurusan aset Credit Suisse, juga berkemungkinan, kata orang lain. Bank itu belum memutuskan sebarang tindakan yang berpotensi, kata mereka. Sebarang transaksi dijangkakan untuk separuh kedua tahun ini.

“Credit Suisse pada masa ini tidak mempertimbangkan untuk meningkatkan modal ekuiti tambahan,” kata bank itu dalam satu kenyataan.

“Kumpulan ini dipermodalkan dengan kukuh dengan nisbah CET1 sebanyak 13.8% dan nisbah leverage CET1 sebanyak 4.3%. Pengurusan Aset merupakan bahagian penting dalam strategi kumpulan kami yang dibentangkan pada November lalu, dengan empat bahagian teras.”

Nisbah CET1 ialah pengukur utama kekuatan kewangan bank.

TURUN TARAF HUTANG

Credit Suisse mengalami kerugian berbilion-bilion yang dialami pada 2021 melalui pelaburan yang gagal, ditambah dengan kesan pelbagai kes undang-undang, termasuk kes mahkamah Bermuda yang boleh menelan belanja sekitar $600 juta. baca lagi

Bank itu telah cuba untuk memperbaharui budaya pengurusan risikonya dan juga membuka halaman pada satu siri skandal, yang telah mendorong beberapa gelombang perubahan pengurusan, penyingkiran mendadak dan penyiasatan dalaman dan luaran.

Saham bank itu telah jatuh lebih daripada satu perlima pada tahun lalu.

Fitch dan Standard & Poors kedua-duanya menurunkan penarafan hutang mereka untuk Credit Suisse bulan ini. baca lagi

Salah satu sumber berkata, penilaian tahunan pemantau kewangan Switzerland FINMA terhadap bank-bank besar Switzerland telah menandakan Credit Suisse pada 4, tidak berubah dari tahun lepas, gred paling rendah yang mungkin.

Salah satu kebimbangan utama badan pemerhati ialah permodalan di peringkat kumpulan, kata sumber ini.

FINMA enggan mengulas.

Perbincangan mengenai rangsangan modal datang hanya setahun selepas bank Switzerland itu memperoleh kira-kira 1.75 bilion franc Swiss daripada pelabur melalui nota boleh tukar mandatori. baca lagi

Pada bulan April, Credit Suisse telah mengecilkan keperluan untuk modal baru walaupun ia melaporkan kerugian suku pertama yang meningkatkan kesakitan kewangannya. baca lagi

Eksekutif Credit Suisse berkata pada masa itu modal boleh kekal terkekang dalam tempoh enam bulan akan datang kerana bank terus membuat perbelanjaan yang besar ke arah pematuhan dan risiko, tetapi sumber yang biasa dengan perkara itu berkata peningkatan modal tidak dalam pertimbangan pada masa itu.

Nisbah modal teras bank itu melemah kepada 13.8% pada akhir suku pertama 2022 daripada 14.4% pada akhir 2021.

Tetapi peningkatan modal baharu akan menguatkan kunci kira-kira Credit Suisse dan juga menghantar isyarat positif. Jika pelabur terkenal memberikan wang tunai baharu kepada bank, ini boleh dilihat sebagai tanda keyakinan, kata salah seorang sumber.

($1 = 0.9572 franc Swiss)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Oliver Hirt. Penyuntingan oleh Jane Merriman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the writer of this article for this outstanding material

EKSKLUSIF Credit Suisse menimbang pilihan untuk mengukuhkan modal – sumber


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/