Eksklusif: Di dalam hangar di tengah-tengah pertikaian jet Airbus-Qatar bernilai $1 bilion

DOHA, 22 Jun (Reuters) – Dua jet Airbus A350 berteknologi tinggi terbiar dengan tingkapnya dirakam dan enjin ditutup dalam hangar lampu limpah di Teluk, terpincang-pincang akibat pertikaian undang-undang antarabangsa antara gergasi perindustrian Eropah Airbus (AIR.PA) dan syarikat penerbangan nasional Qatar.

Dari jauh, pesawat itu mungkin kelihatan seperti mana-mana pesawat jet jarak jauh lain yang memenuhi hab Doha yang sibuk. Tetapi lawatan jarang di lokasi oleh wartawan Reuters menunjukkan apa yang kelihatan sebagai bukti kerosakan pada permukaan bahagian sayap, ekor dan badan kapal.

Kedua-dua pesawat itu, bernilai kira-kira $300 juta digabungkan menurut penganalisis, adalah antara 23 A350 yang dibumikan di tengah-tengah pertempuran mahkamah London bernilai $1 bilion sama ada kerosakan itu mewakili potensi risiko keselamatan, sesuatu yang dinafikan sekeras-kerasnya oleh Airbus.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pesawat-pesawat itu dibumikan oleh pengawal selia Qatar selepas hakisan cat pramatang mendedahkan kerosakan pada sub-lapisan logam yang memberikan perlindungan kepada fiuslaj daripada dipanah petir.

Syarikat penerbangan lain terus menerbangkan A350 selepas pengawal selia Eropah mengisytiharkan pesawat itu selamat.

Wartawan Reuters diberikan akses langsung yang jarang ditemui selepas meminta lawatan itu di luar mesyuarat industri penerbangan di ibu negara Qatar, Doha, minggu ini.

Kecacatan permukaan sporadis pada A350 yang dilihat oleh Reuters termasuk regangan memanjang cat melepuh dan retak atau hilang di sepanjang bumbung atau mahkota jet.

Di sesetengah kawasan termasuk di hujung sayap melengkung, jaringan kilat pelindung yang terletak di antara badan kapal dan cat kelihatan terdedah dan berkarat.

Di bahagian lain ia kelihatan hilang, meninggalkan kawasan badan komposit terdedah.

Cat pada ekor salah satu pesawat A350 yang tertera lambang Qatar Airways berwarna merah maroon Arabian Oryx telah dicemari oleh cat retak dan hilang yang mendedahkan lapisan di bawahnya.

Reuters melihat kawasan-kawasan kecil yang kelihatan seperti benang karbon yang terkelupas pada badan kapal dan apa yang dipanggil ‘ruam rivet’ atau cat hilang dari kepala pengikat pada kawasan sayap utama.

Airbus dan Qatar Airways tidak mempunyai sebarang komen segera mengenai penemuan Reuters.

Saham dalam Airbus turun 3% pada pagi Rabu.

HAKISAN

Airbus mengakui kelemahan kualiti pada A350, tetapi menafikan ia menimbulkan sebarang risiko keselamatan kerana bilangan sistem sandaran dan toleransi yang terbina dalam reka bentuk.

Qatar Airways berhujah ini tidak dapat diketahui sehingga analisis lanjut, dan enggan mengambil lebih banyak pesawat.

Airbus telah berhujah bahawa beberapa hakisan cat adalah ciri teknologi komposit karbon yang digunakan untuk membina semua jet jarak jauh moden – pertukaran yang diperlukan untuk penjimatan berat.

Ia mengatakan keretakan itu disebabkan oleh cara cat, bahan anti-kilat yang dipanggil ECF dan struktur komposit berinteraksi. Ekornya tidak semuanya mengandungi kerajang ECF, mencetuskan perdebatan sama ada kerosakan datang daripada masalah yang sama.

Qatar Airways telah mempersoalkan penjelasan Airbus, memberitahu mahkamah UK Boeing 787 yang serupa tidak mempunyai masalah yang sama.

Di tengah-tengah ratusan halaman pemfailan mahkamah teknikal yang bercanggah yang dibentangkan oleh kedua-dua pihak, Reuters tidak dapat mengesahkan secara bebas punca kerosakan.

Ketua Eksekutif Qatar Airways Akbar Al Baker dan Ketua Eksekutif Airbus Guillaume Faury berpeluang untuk bergaul semasa perhimpunan industri selama tiga hari di Qatar minggu ini.

Ditanya sama ada hubungan itu bertambah baik selepas acara itu, termasuk dua lelaki yang duduk bersebelahan semasa makan malam, Al Baker mencadangkan kedua-dua pihak kekal berjauhan.

“Di peringkat peribadi saya berkawan dengan semua orang tetapi apabila ia melibatkan isu dengan syarikat saya, maka ia adalah cerita yang berbeza. Jika perkara itu diselesaikan, kami tidak akan menunggu untuk perbicaraan berlaku tahun depan,” katanya kepada a sidang akhbar.

Faury berkata minggu ini dia sedang berbincang dengan syarikat penerbangan itu dan melaporkan “kemajuan dalam erti kata yang kita sedang berkomunikasi”.

Salah seorang pegawai paling kanan industri penerbangan menyuarakan kebimbangan selepas mesyuarat Doha bahawa pertikaian itu boleh memberi kesan toksik terhadap hubungan kontrak di seluruh industri.

“Adalah lebih baik jika kita berurusan dengan rakan-rakan itu daripada berurusan di mahkamah,” kata Willie Walsh, ketua pengarah Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa, kepada pemberita.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Alexander Cornwell dan Tim Hepher Penyuntingan oleh Mark Potter dan Louise Heavens

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the author of this post for this remarkable content

Eksklusif: Di dalam hangar di tengah-tengah pertikaian jet Airbus-Qatar bernilai $1 bilion


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/