Eksklusif: Kanada akan melabur C$2 bilion pada strategi mineral untuk rantaian bekalan bateri EV

OTTAWA, 4 April (Reuters) – Belanjawan persekutuan Kanada akan merangkumi pelaburan sekurang-kurangnya C$2 bilion ($1.6 bilion) untuk strategi mempercepatkan pengeluaran dan pemprosesan mineral kritikal yang diperlukan untuk rantaian bekalan bateri kenderaan elektrik (EV), dua sumber kanan kerajaan berkata.

Kerajaan Perdana Menteri Justin Trudeau, yang akan mengeluarkan bajetnya pada Khamis, akan membuat pelaburan untuk meningkatkan pengekstrakan pemprosesan mineral kritikal termasuk nikel, litium, kobalt dan magnesium, kata sumber yang biasa dengan perkara itu tetapi telah tidak diberi kuasa untuk bercakap dalam rekod.

Pelaburan itu boleh tersebar lebih daripada satu tahun, tetapi sumber enggan mengulas mengenai jangka masa.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kanada bulan lepas mengumumkan sokongan kewangan untuk membina dua kemudahan yang akan membuat bahan bateri untuk kenderaan elektrik, dan satu kilang bateri, tetapi belum ada perjanjian yang diumumkan untuk pengekstrakan atau penapisan mineral. baca lagi

“Terdapat beberapa projek tertentu yang kami sedang lihat dan usahakan pada masa ini,” kata Menteri Sumber Asli Jonathan Wilkinson dalam wawancara telefon baru-baru ini dengan Reuters.

Semua projek yang berpotensi, “sama ada pengekstrakan atau pemprosesan, perlu dipercepatkan dengan ketara, dan itulah yang akan menjadi strategi mineral kritikal,” tambahnya.

Kementerian kewangan Kanada enggan mengesahkan sama ada pelaburan itu akan berada dalam bajet yang akan dibentangkan oleh Menteri Kewangan Chrystia Freeland di Dewan Rakyat.

“Kanada mempunyai banyak deposit mineral kritikal yang berharga, dan dengan pelaburan yang betul, sektor ini boleh mencipta beribu-ribu pekerjaan baharu yang baik, mengembangkan ekonomi kita, dan menjadikan Kanada sebagai bahagian penting dalam industri mineral kritikal global yang semakin berkembang,” kata Adrienne Vaupshas, setiausaha akhbar untuk Freeland.

Terdapat “banyak perbualan aktif” antara kerajaan Kanada dan syarikat “tentang keperluan untuk mempercepat dan meningkatkan pengeluaran bahan mentah yang digunakan dalam bateri EV,” kata salah satu sumber.

Kanada, yang merupakan rumah kepada sektor perlombongan yang besar, mempunyai dana berbilion dolar yang ditubuhkan untuk melabur dalam teknologi hijau dan cuba menarik syarikat yang terlibat dalam semua peringkat rantaian bekalan EV untuk melindungi masa depan pusat pembuatannya di Ontario ketika dunia berusaha untuk mengurangkan pelepasan karbon.

Ontario secara geografinya hampir dengan pembuat kereta yang berpangkalan di AS di Michigan dan Ohio, dan General Motors Co (GM.N)Ford Motor Co (FN) dan Stellantis NV (STLA.MI) semuanya telah mengumumkan rancangan untuk membuat kenderaan elektrik di kilang-kilang di wilayah Kanada.

MINERAL DARIPADA SISA LOMBONG

Memandangkan ia boleh mengambil masa bertahun-tahun – malah satu dekad atau lebih – untuk membuka lombong baharu, Wilkinson berkata beberapa projek yang sedang dipertimbangkan melibatkan “tailing daripada lombong sedia ada yang boleh mengeluarkan mineral kritikal.”

“Kami sedang melihat air garam dan pasir minyak, kolam tailing, dan semua perkara itu,” katanya.

Brendan Marshall, naib presiden hal ehwal ekonomi dan utara untuk Persatuan Perlombongan Kanada, berkata projek seperti ini memerlukan penyelidikan.

“Perlu ada penyelidikan dan pembangunan” untuk membangunkan teknologi yang boleh mengenal pasti dan memisahkan mineral kritikal “dari aliran sisa umum, ” kata Marshall.

Strategi mineral kritikal Kanada akan memberi tumpuan, antara lain, memacu penyelidikan, inovasi dan penerokaan, kata salah satu sumber.

GM berkata pada hari Isnin bahawa ia melabur C$2 bilion pada dua loji, termasuk satu yang akan menghasilkan kenderaan elektrik untuk kegunaan komersial di Kanada. Bulan lepas, GM berkata ia telah bekerjasama dengan POSCO Chemical Korea Selatan (005490.KS) untuk membina kemudahan untuk membuat bahan bateri di Quebec. baca lagi

Scott Bell, presiden dan pengarah urusan GM Canada, berkata bulan lalu bahawa banyak nikel dan bahan mentah lain Kanada akan digunakan untuk membuat bahan aktif katod di wilayah Kanada, tanpa mengulas lanjut.

“Syarikat-syarikat ini akan memerlukan mineral kritikal yang negara kita miliki, jadi kita perlu mula agresif meningkatkan perlombongan dan pemprosesan yang diperlukan,” kata Menteri Industri Kanada Francois-Philippe Champagne di Vancouver minggu lalu.

Permintaan untuk mineral yang diperlukan untuk bateri, termasuk litium dan kobalt, boleh meningkat hampir 500% menjelang 2050, Bank Dunia menganggarkan. Pada masa ini Asia, dan khususnya China, menguasai pengeluaran dan pemprosesan global mineral kritikal, nadir bumi dan logam nadir yang digunakan untuk membuat EV.

Constantine Karayannopoulos, presiden dan ketua pegawai eksekutif Neo Performance Materials Inc(NEO.TO)sebuah syarikat pemprosesan nadir bumi dan logam nadir yang berpangkalan di Toronto, berkata Kanada dan Amerika Utara mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan.

“Kami berada di belakang lapan bola secara kolektif di Barat, di belakang China,” kata Karayannopoulos dalam temu bual telefon. “China mendominasi ruang ini… Kami memerlukan banyak wang (untuk membina rantaian bekalan) kerana kami bermain mengejar.”

($1 = 1.2517 dolar Kanada)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Steve Scherer Penyuntingan oleh Paul Simao

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this post for this incredible material

Eksklusif: Kanada akan melabur C$2 bilion pada strategi mineral untuk rantaian bekalan bateri EV


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/