Eksklusif: Kesatuan ECB berkata kakitangan hilang kepercayaan dalam kepimpinan berhubung inflasi, gaji

  • 40% kakitangan ECB mempunyai kepercayaan yang rendah atau tiada
  • Dua pertiga mengatakan keyakinan rosak
  • 63% bimbang tentang keupayaan ECB untuk melindungi kuasa beli

FRANKFURT, 18 Jan (Reuters) – (Kisah 17 Jan ini telah diperbetulkan untuk memulihkan perkataan yang tercicir dalam perenggan 11)

Kakitangan Bank Pusat Eropah hilang keyakinan terhadap kepimpinan institusi berikutan kegagalan ECB mengawal inflasi dan anugerah gaji yang ketinggalan dalam lonjakan harga, menurut tinjauan oleh kesatuan sekerja IPSO.

Maklum balas tersebut menggariskan bahawa walaupun bank pusat, yang tanggungjawab utamanya adalah memerangi inflasi, tidak terlepas daripada rasa tidak puas hati kakitangan dengan kos sara hidup yang meningkat secara mendadak.

Tinjauan itu dianjurkan dalam konteks pertikaian antara IPSO, yang memegang enam daripada sembilan kerusi dalam jawatankuasa kakitangan ECB, dan lembaga bank pusat berkenaan gaji dan pengaturan kerja jauh.

Jurucakap ECB tidak mengulas secara langsung mengenai penemuan IPSO apabila ditanya tetapi menunjukkan tinjauan kakitangan yang berasingan, yang dijalankan oleh ECB sendiri tahun lepas, menunjukkan bahawa 83% daripada hampir 3,000 responden bangga bekerja untuk ECB dan 72% akan mengesyorkannya.

Keputusan tinjauan IPSO, yang sebahagian besarnya tertumpu pada gaji dan pengaturan kerja jauh tetapi juga termasuk soalan mengenai kepercayaan dalam lembaga, dihantar kepada kakitangan ECB pada hari Selasa dalam e-mel, dilihat oleh Reuters.

Mereka menunjukkan dua pertiga daripada kira-kira 1,600 responden berkata kepercayaan mereka terhadap Lagarde dan enam ahli lembaga ECB yang lain telah rosak oleh perkembangan terkini seperti inflasi yang tinggi dan kenaikan gaji yang tidak sepadan dengan kenaikan harga.

Ditanya sejauh mana kepercayaan mereka terhadap Lagarde dan lembaga pengarah ketika memimpin dan mengurus ECB, bank pusat untuk 20 negara yang menggunakan euro, hanya di bawah separuh daripada responden berkata “sederhana” (34.3%) atau “tinggi” (14.6%).

Tetapi lebih 40% responden berkata mereka mempunyai kepercayaan “rendah” (28.6%) atau “tidak” (12%), manakala 10.5% tidak boleh mengatakan.

“Ini adalah kebimbangan serius bagi institusi kami, kerana tiada siapa yang boleh memimpin organisasi dengan betul tanpa kepercayaan tenaga kerjanya,” kata kesatuan itu dalam e-melnya.

LONJAKAN INFLASI, BAYAR BATTLE

Tinjauan itu adalah yang pertama oleh IPSO yang bertanya tentang kepercayaan terhadap pengurusan tertinggi sejak Christine Lagarde mengambil alih jawatan Presiden ECB pada akhir 2019.

Tinjauan IPSO yang serupa terhadap kakitangan ECB, yang diambil sejurus sebelum pendahulunya Mario Draghi meletakkan jawatan, menunjukkan 54.5% daripada 735 responden menilai jawatan presidennya “sangat baik” atau “cemerlang”, dengan sokongan untuk langkah dasarnya lebih tinggi.

Kemudian, bagaimanapun, inflasi di zon euro adalah rendah selama sedekad. Lonjakan baru-baru ini ke paras tertinggi berbilang dekad di negara-negara di seluruh dunia telah menyaksikan kebangkitan dalam pertempuran mengenai gaji antara pekerja dan syarikat serta institusi yang menggaji mereka.

Dan majoriti responden dalam tinjauan Oktober 2019 juga mengadu tentang kekurangan ketelusan dalam pengambilan dan persepsi pilih kasih di bawah Draghi.

Bank of England yang terbaharu tinjauan kakitanganyang juga dijalankan pada 2019, menunjukkan 64% responden mempunyai “kepercayaan dan keyakinan terhadap kepimpinan Bank”.

Kerajaan AS 2022 tinjauan pekerja di jabatan dan agensi persekutuan mendapati bahawa 61% responden mempunyai “tahap penghormatan yang tinggi” terhadap pemimpin kanan organisasi mereka – secara kasarnya stabil berbanding dua tahun sebelumnya.

Jurucakap ECB juga merujuk kepada tinjauan dalaman pada 2020-21 yang mendapati kira-kira 80% responden berpuas hati dengan langkah kesihatan dan keselamatan yang diambil oleh ECB sebagai tindak balas kepada wabak koronavirus.

Tinjauan IPSO terkini menunjukkan 63% kakitangan yang menjawab bimbang tentang keupayaan ECB untuk melindungi kuasa beli mereka selepas diberikan kenaikan gaji hanya 4% tahun lepas – atau kira-kira separuh kenaikan harga pengguna.

ECB telah dikritik oleh ahli politik, ahli bank dan ahli akademik kerana pada mulanya memandang rendah lonjakan kos sara hidup dan kemudian menebusnya dengan peningkatan yang besar dan menyakitkan dalam kos pinjaman.

Lagarde, yang bukan ahli ekonomi dan tidak pernah menjadi jurubank pusat sebelum menyertai ECB, mempertahankan lembaganya dengan penuh warna pada satu acara bersama kakitangan bulan lepas.

“Jika bukan kerana mereka, saya akan menjadi gadis koboi yang sedih dan kesepian yang hilang di suatu tempat dalam dasar kewangan Pampa,” kata Lagarde, menurut rakaman dewan bandaran 19 Disember yang dilihat oleh Reuters.

Beliau dan rakan-rakan ahli lembaga telah lama bimbang tentang risiko “lingkaran harga upah” yang berpotensi, di mana gaji yang lebih tinggi memberi makan kepada harga, yang mereka pertikaikan akan menyukarkan ECB untuk menurunkan semula inflasi kepada sasaran 2%.

Tetapi IPSO berkata bahawa kebimbangan tidak kena pada tempatnya dan pekerja tidak sepatutnya terpaksa menanggung beban semasa inflasi.

“ECB mungkin mengkhabarkan gaji sebenar yang lebih rendah, tetapi ini bukan pendirian kami sebagai kesatuan kakitangan anda,” ia menulis dalam mesejnya kepada pekerja ECB.

Penyuntingan oleh Catherine Evans

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Eksklusif: Kesatuan ECB berkata kakitangan hilang kepercayaan dalam kepimpinan berhubung inflasi, gaji


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/