Eksklusif: Nvidia menawarkan cip termaju baharu untuk China yang memenuhi kawalan eksport AS

OAKLAND, Calif., 7 Nov (Reuters) – Pembuat cip AS Nvidia Corp (NVDA.O) sedang menawarkan cip termaju baharu di China yang memenuhi peraturan kawalan eksport baru-baru ini yang bertujuan untuk mengekalkan teknologi canggih daripada tangan China, syarikat itu mengesahkan pada hari Isnin.

Nvidia menjawab laporan Reuters bahawa penjual komputer China mengiklankan produk dengan cip baharu itu.

Cip itu, yang dipanggil A800, mewakili usaha pertama yang dilaporkan oleh syarikat semikonduktor AS untuk mencipta pemproses termaju untuk China yang mengikut peraturan perdagangan AS baharu. Nvidia telah berkata had eksport boleh menelan kos ratusan juta dolar dalam hasil.

Peraturan AS yang ditetapkan pada awal Oktober secara berkesan mengharamkan eksport cip mikro dan peralatan canggih untuk menghasilkan cip termaju oleh pembuat cip China, sebahagian daripada usaha untuk menggoncang industri semikonduktor China dan seterusnya tentera.

Pada akhir Ogos, Nvidia dan Advanced Micro Devices Inc AMD.O kedua-duanya berkata bahawa cip termaju mereka, termasuk cip pusat data Nvidia A100, telah ditambahkan ke senarai kawalan eksport oleh Jabatan Perdagangan AS. Nvidia A800 boleh digunakan sebagai ganti A100 dan kedua-duanya adalah GPU, atau unit pemprosesan grafik.

Cip canggih sedemikian boleh menelan kos beribu-ribu dolar setiap satu.

“GPU Nvidia A800, yang mula dikeluarkan pada Q3, ialah satu lagi produk alternatif kepada GPU Nvidia A100 untuk pelanggan di China. A800 memenuhi ujian jelas Kerajaan AS untuk mengurangkan kawalan eksport dan tidak boleh diprogramkan untuk melebihinya,” Nvidia a kata jurucakap dalam satu kenyataan kepada Reuters.

Nvidia enggan mengulas sama ada ia berunding dengan Jabatan Perdagangan mengenai cip baharu itu. Jurucakap Jabatan Perdagangan enggan mengulas.

Sekurang-kurangnya dua laman web Cina oleh pembuat pelayan utama menawarkan cip A800 dalam produk mereka. Salah satu produk tersebut sebelum ini menggunakan Cip A100 dalam bahan promosi.

Sebuah laman web pengedar di China memperincikan spesifikasi A800. Perbandingan cip keupayaan dengan A100 menunjukkan bahawa kadar pemindahan data cip-ke-cip ialah 400 gigabait sesaat pada cip baharu, turun daripada 600 gigabait sesaat pada A100. Peraturan baharu mengehadkan kadar 600 gigabait sesaat dan ke atas.

“A800 kelihatan seperti GPU A100 yang dibungkus semula yang direka untuk mengelakkan sekatan perdagangan Jabatan Perdagangan baru-baru ini,” kata Wayne Lam, seorang penganalisis di CCS Insight, berdasarkan ulasannya pada spesifikasi yang dikongsi oleh Reuters, dan menyatakan bahawa lapan adalah nombor bertuah dalam China.

“China ialah pasaran yang penting untuk Nvidia dan ia masuk akal perniagaan yang mencukupi untuk mengkonfigurasi semula produk anda untuk mengelakkan sekatan perdagangan,” kata Lam.

Lam berkata kebolehan komunikasi cip-ke-cip A800 mewakili penurunan prestasi yang jelas untuk pusat data yang beribu-ribu cip digunakan bersama.

Pembuat pelayan Cina utama Inspur dan H3C yang menawarkan pelayan dengan cip baharu tidak menjawab permintaan untuk komen. Begitu juga pengedar cip OmniSky, yang menyiarkan spesifikasi A800 dalam talian.

Nvidia telah berkata bahawa jualan cip bernilai kira-kira $400 juta ke China boleh terjejas pada suku ketiga fiskalnya yang berakhir pada Oktober disebabkan oleh had pada cip mewah. Mempunyai cip gantian boleh membantu mengurangkan kesan kewangan. Syarikat itu akan melaporkan keputusan suku tahunan pada 16 Nov.

Pelaporan oleh Jane Lanhee Lee di Oakland, Calif. Laporan tambahan oleh Josh Horwitz di Shanghai dan Karen Freifeld di New York; Penyuntingan oleh Peter Henderson, Matthew Lewis dan Leslie Adler

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the author of this article for this outstanding content

Eksklusif: Nvidia menawarkan cip termaju baharu untuk China yang memenuhi kawalan eksport AS


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/