Eksklusif: Penapis negara China mengelak perdagangan minyak Rusia baharu

Asap keluar dari cerobong kilang penapisan minyak di Nanjing, wilayah Jiangsu di timur China, 28 Disember 2006. REUTERS/Sean Yong

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Sinopec, CNOOC, PetroChina, Sinochem menahan diri daripada pembelian baharu
  • Kebimbangan tentang sekatan menghalang firma negeri
  • Beberapa penapis bebas meneruskan import minyak mentah ESPO

SINGAPURA, 6 April (Reuters) – Penapis negara China menghormati kontrak minyak Rusia sedia ada tetapi mengelak kontrak baharu walaupun terdapat diskaun yang tinggi, menyahut seruan Beijing supaya berhati-hati ketika sekatan barat meningkat terhadap Rusia berhubung pencerobohannya ke atas Ukraine, enam orang memberitahu Reuters.

Sinopec yang dikendalikan kerajaan (600028.SS)penapisan terbesar di Asia, CNOOC, PetroChina (601857.SS) dan Sinochem telah tinggal di luar dalam perdagangan kargo Rusia segar untuk muatan Mei, kata orang ramai, yang semua mempunyai pengetahuan tentang perkara itu tetapi bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan memandangkan sensitiviti subjek itu.

Firma milik kerajaan China tidak mahu dilihat secara terbuka menyokong Moscow dengan membeli jumlah tambahan minyak, kata dua orang, selepas Washington mengharamkan minyak Rusia bulan lalu dan Kesatuan Eropah mengenakan sekatan ke atas pengeksport utama Rusia Rosneft (ROSN.MM) dan Gazprom Neft (SIBN.MM). baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“SOE berhati-hati kerana tindakan mereka boleh dilihat sebagai mewakili kerajaan China dan tiada seorang pun daripada mereka mahu dipilih sebagai pembeli minyak Rusia,” kata salah seorang rakyat.

Sinopec dan Petrochina enggan mengulas. CNOOC dan Sinochem tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

China dan Rusia telah membina hubungan yang semakin rapat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan baru-baru ini Februari mengumumkan perkongsian “tiada had”, dan China telah menolak untuk mengutuk tindakan Rusia di Ukraine atau memanggilnya sebagai pencerobohan. baca lagi

China telah berulang kali mengkritik sekatan barat terhadap Rusia, walaupun seorang diplomat kanan berkata pada hari Sabtu bahawa Beijing tidak sengaja memintas sekatan ke atas Rusia.

China, pengimport minyak terbesar dunia, adalah pembeli utama minyak mentah Rusia pada 1.6 juta tong sehari, separuh daripadanya dibekalkan melalui saluran paip di bawah kontrak kerajaan-ke-kerajaan.

Sumber menjangkakan firma negara China akan menghormati kontrak jangka panjang dan kontrak sedia ada untuk minyak Rusia tetapi mengelak daripada perjanjian baru.

Penurunan dalam import minyak Rusia China boleh mendorong syarikat penapisan gergasi negaranya beralih kepada sumber alternatif, menambah kebimbangan bekalan global yang telah mendorong penanda aras harga minyak Brent ke paras tertinggi 14 tahun hampir $140 setong pada awal Mac selepas Rusia menyerang Ukraine pada Feb 24. baca lagi

Niaga hadapan Brent telah susut, kepada di bawah $110, selepas Amerika Syarikat dan sekutu mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan saham daripada rizab strategik. baca lagi

‘KAWALAN RISIKO DAN PEMATUHAN DIDAHULUKAN’

Sebelum krisis Ukraine, Rusia membekalkan 15% daripada import minyak China – separuh daripada itu melalui saluran paip Siberia Timur dan Atasu-Alashankou dan selebihnya dengan kapal tangki dari pelabuhan Laut Hitam, Laut Baltik dan Timur Jauhnya.

Unipec, cabang dagangan Sinopec dan pembeli minyak terkemuka Rusia, telah memberi amaran kepada pasukan globalnya pada mesyuarat dalaman tetap dalam beberapa minggu kebelakangan ini terhadap risiko berurusan dengan minyak Rusia.

“Mesej dan nadanya jelas – kawalan risiko dan pematuhan diutamakan sebelum keuntungan,” kata salah seorang sumber yang diberi taklimat mengenai mesyuarat itu.

“Walaupun minyak Rusia banyak mendapat diskaun, terdapat banyak isu seperti mendapatkan insurans perkapalan dan masalah pembayaran.”

Satu lagi sumber, dengan kilang penapisan yang kerap memproses minyak mentah Rusia, berkata kilangnya diberitahu oleh Unipec untuk mencari pengganti bagi mengekalkan operasi biasa.

“Selain penghantaran yang telah tiba pada Mac dan dijangka tiba pada April, tidak akan ada lagi minyak Rusia pada masa hadapan,” kata sumber ini.

Unipec memuatkan 500,000 tan Ural dari pelabuhan Baltik Rusia pada bulan Mac, jumlah tertinggi dalam beberapa bulan, dibekalkan oleh Surgutneftegaz di tempat dan di bawah tender eksport Rosneft yang Unipec menang untuk pemuatan antara September 2021 dan Mac 2022, menurut data pedagang dan perkapalan.

Tawaran Ural terbarunya ialah dua penghantaran pemuatan April berjumlah 200,000 tan daripada pengeluar Rusia Surgutneftegaz (SNGS.MM)kata dua peniaga yang mempunyai pengetahuan tentang tawaran itu.

Sebaliknya, India setakat ini telah menempah sekurang-kurangnya 14 juta tong, atau kira-kira 2 juta tan, minyak Rusia sejak 24 Februari, berbanding hampir 16 juta tong pada semua 2021, menurut pengiraan Reuters. baca lagi

Pembeli negeri lain – PetroChina, CNOOC dan Sinochem – telah menolak campuran ESPO Rusia untuk pemuatan Mei, kata sumber.

Sinopec menghadapi masalah pembayaran walaupun untuk perjanjian yang dipersetujui lebih awal kerana bank negara yang mengelak risiko melihat untuk mengurangkan pembiayaan perjanjian berkaitan minyak Rusia, kata sumber kedua.

TEAPOTS MENYIMPAN TAWARAN ‘DIBAWAH BUNGKUS’

Kebimbangan sekatan telah mendorong beberapa penapis bebas yang dikenali sebagai teko, yang pernah menjadi kumpulan pelanggan dinamik yang menggunakan kira-kira satu pertiga daripada import minyak Rusia China, untuk terbang di bawah radar.

“Perdagangan ESPO benar-benar perlahan dan rahsia. Beberapa urus niaga sedang dilakukan, tetapi butirannya dirahsiakan. Tiada siapa yang mahu dilihat membeli minyak Rusia secara terbuka,” kata peniaga tetap ESPO.

Untuk memastikan minyak mengalir, penapis lincah ini menggunakan mekanisme pembayaran alternatif seperti pemindahan tunai, membayar selepas kargo dihantar dan menggunakan mata wang China.

Pembekal Rusia – Rosneft, Surgutneftegaz dan Gazprom Neft, dan pengeluar bebas yang diwakili oleh peniaga Switzerland Paramount Energy – dijangka menghantar rekod 3.3 juta tan ESPO dari pelabuhan Kozmino pada bulan Mei. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Reuters, Chen Aizhu dan Florence Tan di Singapura; Penyuntingan oleh Himani Sarkar

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible web content

Eksklusif: Penapis negara China mengelak perdagangan minyak Rusia baharu


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/