Eksklusif: Pengawal selia AS untuk memeriksa Alibaba, sumber audit firma China yang lain

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Alibaba diberitahu tentang pemeriksaan audit AS -sumber
  • Penapisan audit firma China yang tersenarai di AS bermula bulan depan
  • Mengikuti perjanjian audit AS-China yang terkenal
  • Saham Alibaba jatuh hampir 3%

HONG KONG, 31 Ogos (Reuters) – Pengawal selia AS telah memilih gergasi e-dagang Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK) dan syarikat China tersenarai AS lain untuk pemeriksaan audit mulai bulan depan, tiga sumber yang mengetahui perkara itu berkata.

Langkah itu berikutan perjanjian audit penting pada hari Jumaat antara Beijing dan Washington yang membenarkan pengawal selia AS memeriksa firma perakaunan di tanah besar China dan Hong Kong, yang berpotensi menamatkan pertikaian lama yang mengancam untuk mengeluarkan lebih 200 syarikat China daripada bursa saham AS. baca lagi

Alibaba telah dimaklumkan bahawa ia adalah antara kumpulan pertama syarikat China yang auditnya akan diperiksa oleh badan pemantau audit AS – Lembaga Pemantauan Perakaunan Syarikat Awam (PCAOB) – di Hong Kong, kata sumber kepada Reuters.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

PwC, firma perakaunan syarikat e-dagang terbesar China, juga telah dimaklumkan mengenai pemeriksaan kerja audit, kata sumber itu, yang enggan dikenal pasti kerana kekangan kerahsiaan.

Alibaba tidak menjawab permintaan untuk mengulas manakala jurucakap PwC berkata adalah menjadi dasar syarikat untuk tidak mengulas mengenai sebarang perkara pelanggan.

Jurucakap PCAOB berkata lembaga itu tidak mengulas mengenai pemeriksaan. Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC) tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Saham Alibaba AS yang tersenarai ditutup turun hampir 3% pada hari Selasa selepas laporan Reuters, setelah meningkat kira-kira 1% dalam perdagangan pra-pasaran. Saham Hong Kongnya merosot lebih daripada 3% dalam dagangan pagi Rabu manakala gergasi teknologi disenaraikan di bandar itu (.HSTECH) turun hampir 2%.

Pengawal selia AS selama lebih sedekad menuntut akses kepada kertas audit syarikat China yang tersenarai di AS, tetapi Beijing enggan membenarkan pengawal selia AS memeriksa firma perakaunannya, memetik kebimbangan keselamatan negara.

Alibaba, yang diumumkan di New York pada 2014 dalam penyenaraian terbesar pada masa itu, ialah firma China paling berharga yang disenaraikan di Amerika Syarikat dengan nilai pasaran $248 bilion pada hari Selasa.

TIADA RAWATAN KHAS

PCAOB berkata pada hari Jumaat bahawa badan pemerhati telah memaklumkan syarikat terpilih, tanpa menamakan mereka, dan pegawainya dijangka mendarat di Hong Kong, di mana pemeriksaan akan dilakukan, menjelang pertengahan September.

Pengawal selia, yang menyelia audit syarikat tersenarai AS, akan memilih syarikat berdasarkan faktor risiko, seperti saiz dan sektor, dan tiada syarikat boleh mengharapkan layanan istimewa, menurut PCAOB. baca lagi

Reuters tidak dapat menentukan dengan segera berapa banyak dan syarikat China lain yang berada dalam kumpulan pertama pemeriksaan AS.

Ditubuhkan pada 1999, Alibaba menganggap e-dagang sebagai perniagaan utamanya dan telah berkembang ke sektor yang berkembang pesat seperti perkhidmatan awan dan Internet of things sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia juga memiliki AutoNavi Holdings Ltd, sebuah firma pemetaan dan navigasi digital China yang besar.

Pada bulan Julai, ia telah ditambahkan pada senarai syarikat China Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) yang mungkin dinyahsenarai kerana tidak mematuhi keperluan audit. baca lagi

Senarai itu kini mempunyai lebih daripada 160 syarikat China termasuk rakan kumpulan e-dagang JD.com Inc (9618.HK) dan pembuat kenderaan elektrik Nio Inc.

Peraturan AS semasa menetapkan bahawa syarikat China yang tidak mematuhi permintaan kertas kerja audit akan digantung daripada berdagang di Amerika Syarikat pada awal 2024.

Beberapa hari sebelum dimasukkan ke dalam senarai pantau penyahsenaraian SEC, Alibaba berkata ia merancang untuk menambah penyenaraian utama di Hong Kong kepada kehadirannya di New York, menyasarkan pelabur di tanah besar China. baca lagi

Sudah hadir di bursa Hong Kong dengan penyenaraian sekunder sejak 2019, raksasa teknologi itu berkata ia menjangkakan penyenaraian utama akan disiapkan menjelang akhir 2022.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Julie Zhu di Hong Kong; Laporan tambahan oleh Katanga Johnson di Washington; Penyuntingan oleh Sumeet Chatterjee dan Christopher Cushing

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the author of this short article for this remarkable material

Eksklusif: Pengawal selia AS untuk memeriksa Alibaba, sumber audit firma China yang lain


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/