Eksklusif: Tesla menghadapi siasatan jenayah AS berhubung tuntutan memandu sendiri

25 Okt – Tesla Inc (TSLA.O) sedang dalam siasatan jenayah di Amerika Syarikat berhubung dakwaan bahawa kenderaan elektrik syarikat itu boleh memandu sendiri, tiga orang yang mengetahui perkara itu berkata.

Jabatan Kehakiman AS melancarkan siasatan yang tidak didedahkan sebelum ini tahun lepas berikutan lebih daripada sedozen kemalangan, beberapa daripadanya membawa maut, melibatkan sistem bantuan pemandu Tesla Autopilot, yang diaktifkan semasa kemalangan, kata orang ramai.

Seawal 2016, bahan pemasaran Tesla telah menggembar-gemburkan keupayaan Autopilot. Pada panggilan persidangan tahun itu, Elon Musk, ketua eksekutif pembuat kereta Silicon Valley, menyifatkan ia sebagai “mungkin lebih baik” daripada pemandu manusia.

Minggu lalu, Musk berkata dalam panggilan lain Tesla akan mengeluarkan versi perisian “Full Self-Driving” yang dinaik taraf tidak lama lagi yang membolehkan pelanggan melakukan perjalanan “ke tempat kerja anda, ke rumah rakan anda, ke kedai runcit tanpa anda menyentuh roda.”

Sebuah video pada masa ini di laman web syarikat itu berkata: “Orang di tempat duduk pemandu berada di sana atas sebab undang-undang. Dia tidak melakukan apa-apa. Kereta itu memandu sendiri.”

Walau bagaimanapun, syarikat itu juga telah memberi amaran secara jelas kepada pemandu bahawa mereka mesti mengekalkan tangan mereka pada roda dan mengekalkan kawalan kenderaan mereka semasa menggunakan Autopilot.

Teknologi Tesla direka untuk membantu dengan perubahan stereng, brek, kelajuan dan lorong tetapi ciri-cirinya “tidak menjadikan kenderaan itu autonomi,” kata syarikat itu di laman webnya.

Amaran sedemikian boleh merumitkan sebarang kes yang mungkin ingin dibawa oleh Jabatan Kehakiman, kata sumber itu.

Tesla, yang membubarkan jabatan perhubungan medianya pada 2020, tidak menjawab soalan bertulis daripada Reuters pada hari Rabu. Musk juga tidak menjawab soalan bertulis untuk mendapatkan komen. Jurucakap Jabatan Kehakiman enggan mengulas.

Musk berkata dalam temu bual dengan Automotive News pada 2020 bahawa masalah Autopilot berpunca daripada pelanggan menggunakan sistem dengan cara yang bertentangan dengan arahan Tesla.

Pengawal selia keselamatan Persekutuan dan California sudah pun meneliti sama ada dakwaan tentang keupayaan Autopilot dan reka bentuk sistem menjiwai pelanggan dengan rasa keselamatan yang palsu, mendorong mereka untuk menganggap Teslas sebagai kereta yang benar-benar tanpa pemandu dan menjadi leka di belakang roda dengan akibat yang boleh membawa maut.

Siasatan Jabatan Kehakiman berpotensi mewakili tahap penelitian yang lebih serius kerana kemungkinan dakwaan jenayah terhadap syarikat atau eksekutif individu, kata orang yang biasa dengan siasatan itu.

Sebagai sebahagian daripada siasatan terbaharu, pendakwa Jabatan Kehakiman di Washington dan San Francisco sedang memeriksa sama ada Tesla mengelirukan pengguna, pelabur dan pengawal selia dengan membuat dakwaan tidak disokong tentang keupayaan teknologi bantuan pemandunya, kata sumber itu.

Pegawai yang menjalankan siasatan mereka akhirnya boleh meneruskan pertuduhan jenayah, mendapatkan sekatan sivil atau menutup siasatan tanpa mengambil sebarang tindakan, kata mereka.

Siasatan Autopilot Jabatan Kehakiman jauh daripada mengesyorkan sebarang tindakan sebahagiannya kerana ia bersaing dengan dua penyiasatan DOJ lain yang melibatkan Tesla, kata salah satu sumber. Penyiasat masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan dan tiada keputusan mengenai pertuduhan akan berlaku, kata sumber ini.

Jabatan Kehakiman juga mungkin menghadapi cabaran dalam membina kesnya, kata sumber itu, kerana amaran Tesla tentang terlalu bergantung pada Autopilot.

Sebagai contoh, selepas memberitahu panggilan pelabur minggu lepas bahawa Teslas tidak lama lagi akan melakukan perjalanan tanpa pelanggan menyentuh kawalan, Musk menambah bahawa kenderaan itu masih memerlukan seseorang di tempat duduk pemandu. “Seperti kita tidak mengatakan bahawa itu sudah cukup bersedia untuk tidak mempunyai sesiapa di belakang roda,” katanya.

Laman web Tesla juga memberi amaran bahawa, sebelum mendayakan Autopilot, pemandu terlebih dahulu perlu bersetuju untuk “memastikan tangan anda pada stereng pada setiap masa” dan sentiasa “mengekalkan kawalan dan tanggungjawab untuk kenderaan anda.”

Barbara McQuade, bekas peguam AS di Detroit yang mendakwa syarikat automotif dan pekerja dalam kes penipuan dan tidak terlibat dalam siasatan semasa, berkata penyiasat mungkin perlu mendedahkan bukti seperti e-mel atau komunikasi dalaman lain yang menunjukkan bahawa Tesla dan Musk membuat kenyataan yang mengelirukan tentang keupayaan Autopilot dengan sengaja.

BEBERAPA PROB

Penyiasatan Autopilot jenayah menambah kepada siasatan dan isu undang-undang lain yang melibatkan Musk, yang menjadi terkurung dalam pertempuran mahkamah awal tahun ini selepas meninggalkan pengambilalihan $44 bilion gergasi media sosial Twitter Inc, hanya untuk membalikkan haluan dan menyatakan keterujaan untuk pengambilalihan yang semakin hampir.

Pada Ogos 2021, Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan AS membuka penyiasatan ke atas beberapa siri kemalangan, salah satunya membawa maut, melibatkan Tesla yang dilengkapi Autopilot merempuh kenderaan kecemasan yang diletakkan.

Pegawai NHTSA pada bulan Jun memperhebat siasatan mereka, yang meliputi 830,000 Tesla dengan Autopilot, mengenal pasti 16 kemalangan yang melibatkan kereta elektrik syarikat dan kenderaan respons pertama dan penyelenggaraan jalan yang tidak bergerak. Langkah itu adalah langkah yang mesti diambil oleh pengawal selia sebelum meminta panggilan balik. Agensi itu tidak mempunyai komen segera.

Pada Julai tahun ini, Jabatan Kenderaan Bermotor California menuduh Tesla secara palsu mengiklankan Autopilot dan keupayaan Memandu Sendiri Penuh sebagai menyediakan kawalan kenderaan autonomi. Tesla memfailkan kertas kerja dengan agensi itu untuk mendengar dakwaan itu dan menyatakan ia berhasrat untuk membela terhadap mereka. DMV berkata dalam satu kenyataan ia kini dalam peringkat penemuan prosiding dan enggan mengulas lanjut.

Laporan tambahan oleh Hyunjoo Jin dan David Shepardson; Penyuntingan oleh Deepa Babington

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the author of this post for this incredible web content

Eksklusif: Tesla menghadapi siasatan jenayah AS berhubung tuntutan memandu sendiri


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/