Eksklusif: Tesla merancang permulaan pengeluaran besar-besaran untuk Cybertruck pada akhir 2023

1 Nov (Reuters) – Tesla (TSLA.O) bertujuan untuk memulakan pengeluaran besar-besaran Cybertrucknya pada penghujung 2023, dua tahun selepas sasaran awal untuk trak pikap yang ditunggu-tunggu Ketua Eksekutif Elon Musk diumumkan pada 2019, dua orang yang mengetahui rancangan itu memberitahu Reuters.

Tesla berkata bulan lalu bahawa ia sedang berusaha untuk menyediakan kilang Austin, Texasnya untuk membina model baharu dengan “pengeluaran awal” yang akan dimulakan pada pertengahan 2023. “Kami berada di pusingan terakhir untuk Cybertruck,” kata Musk pada persidangan hubungi penganalisis kewangan.

Peningkatan secara beransur-ansur pada separuh kedua tahun depan kepada pengeluaran penuh untuk trak elektrik bersudut tajam bermakna Tesla tidak akan merekodkan hasil sehingga awal 2024 untuk suku penuh pengeluaran pada model baharu yang dilihat sebagai kunci kepada pertumbuhannya.

Ini juga bermakna menunggu satu tahun lagi untuk anggaran ratusan ribu bakal pembeli yang telah membayar $100 untuk menempah Cybertruck dalam salah satu pelancaran kenderaan elektrik yang paling dinanti-nantikan dan dikesan dengan teliti.

Tesla tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas.

Ia belum mengumumkan harga akhir pada Cybertruck, menunjukkan versi pengeluaran kenderaan itu atau menyatakan bagaimana ia akan menguruskan bekalan bateri untuk model baharu itu.

Pada 2019, Tesla telah mengunjurkan harga awal di bawah $40,000, tetapi harga untuk kenderaan baharu telah meningkat lebih tinggi sejak itu dan Tesla telah menaikkan harga di seluruh barisannya.

WINDOWS PECAH

Cybertruck Tesla dipamerkan di Manhattan’s Meatpacking District di New York City, AS, 8 Mei 2021. REUTERS/Jeenah Moon

Musk memperkenalkan Cybertruck pada pendedahan 2019 di mana pereka kenderaan itu memecahkan tingkap “kaca perisai” kenderaan yang kononnya tidak boleh dipecahkan. Syarikat itu telah menolak masa pengeluaran tiga kali sejak: dari akhir 2021 hingga lewat 2022, kemudian ke awal 2023 dan terbaru ke sasaran pertengahan 2023 untuk pengeluaran awal.

Pelancaran Cybertruck akan memberi Tesla peserta EV dalam salah satu segmen pasaran AS yang paling menguntungkan dan pesaing kepada pikap elektrik daripada Ford Motor Co. (FN) dan Rivian Automotive (RIVN.O)kedua-duanya telah melancarkan model dalam bilangan yang masih terhad.

Pada bulan Januari, Musk telah menyebut kekurangan dalam sumber komponen sebagai sebab untuk mendorong pelancaran Cybertruck ke 2023.

Pada bulan Mei, Tesla berhenti menerima pesanan untuk Cybertruck di luar Amerika Utara. Musk berkata kemudian syarikat itu mempunyai “lebih banyak pesanan Cybertrucks pertama daripada yang mungkin dapat kami penuhi selama tiga tahun selepas permulaan pengeluaran.”

Pembuat kereta sering meningkatkan pengeluaran secara perlahan untuk model serba baharu seperti Cybertruck.

Penganalisis juga telah memberi amaran bahawa ekonomi global yang lemah akan mula membebankan jualan untuk Tesla, yang setakat ini mampu menjual setiap kereta yang dibuatnya. Musk berkata dia menjangkakan kemelesetan akan datang akan berlarutan “mungkin sehingga Musim Bunga ’24.”

IDRA Group, syarikat Itali yang membuat Giga Press yang akan digunakan untuk bahagian tuangan mati untuk Cybertruck, berkata dalam siaran LinkedIn minggu lalu bahawa mesin 9,000 tan untuk pengeluaran bahagian trak telah dibungkus dan sedia untuk dihantar.

Jawatan itu tidak menamakan Tesla. Tesla telah menggunakan Giga Press untuk mengurangkan kos dan kerumitan pengeluaran Model Ynya, satu inovasi yang telah dikaji oleh pembuat kereta lain, termasuk Toyota.

Laporan oleh Hyunjoo Jin di San Francisco, Zhang Yan di Shanghai; Penulisan oleh Kevin Krolicki; Suntingan oleh Muralikumar Anantharaman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Eksklusif: Tesla merancang permulaan pengeluaran besar-besaran untuk Cybertruck pada akhir 2023


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/