Eksodus AI Meta: Bakat teratas berhenti apabila makmal cuba bersaing dengan pesaing

Mark Zuckerberg memberitahu dunia Oktober lalu bahawa dia menjenamakan semula Facebook kepada Meta ketika syarikat itu bergerak ke arah metaverse.

Facebook | melalui Reuters

ibu bapa Facebook Meta telah kehilangan beberapa saintis kecerdasan buatan terkemuka tahun ini kerana syarikat itu meneruskan pivotnya ke arah metaverse.

Sekurang-kurangnya empat ahli terkemuka Meta AI telah berlepas diri dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut orang yang biasa dengan perkara itu dan analisis LinkedIn. Di antara mereka, para saintis telah menerbitkan berpuluh-puluh kertas akademik dalam jurnal terkenal dunia dan membuat pelbagai penemuan yang Meta telah gunakan untuk meningkatkan Facebook dan Instagram.

Karl Hermann, seorang usahawan AI yang pernah bekerja di makmal saingan DeepMind, memberitahu CNBC pada hari Isnin angka sebenar mungkin lebih seperti setengah dozen, sambil menambah bahawa makmal AI London syarikat itu telah melihat jumlah yang membimbangkan. “Pejabat Meta di London baru sahaja runtuh dan mereka kehilangan sebahagian besar daripada mereka [top] penyelidik dalam tempoh enam minggu,” katanya.

Neil Lawrence, profesor pembelajaran mesin di Universiti Cambridge, memberitahu CNBC bahawa dia tidak terkejut. “Mark [Zuckerberg] hilang semua Meta sekarang … dan mereka tidak pernah melabur dengan betul dalam apa-apa di London pada mulanya,” katanya.

Mereka yang telah meninggalkan syarikat itu termasuk Edward Grefenstette, seorang saintis penyelidikan yang mengetuai usaha Meta pada cabang AI yang dikenali sebagai pembelajaran pengukuhan, yang berlepas pada Februari. Beliau enggan mengulas ketika dihubungi CNBC.

Heinrich Kuttler, salah seorang pengurus kejuruteraan penyelidikan Meta AI, meninggalkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk menyertai Inflection AI, sebuah syarikat permulaan yang ditubuhkan oleh pengasas bersama DeepMind Mustafa Suleyman dan jutawan LinkedIn Reid Hoffman. Kuttler menyertai Meta pada Jan. 2019 selepas menghabiskan lebih dua tahun di DeepMind.

Satu lagi pemergian baru-baru ini ialah Ahmad Beirami yang meninggalkan jawatan saintis penyelidikannya di Meta pada bulan Januari dan menyertai Google dalam peranan yang sama.

Dan tahun lepas, pada bulan Disember, Douwe Kiela meninggalkan peranan saintis penyelidikannya di Meta selepas menghabiskan lima tahun di syarikat itu. Dia kini ketua penyelidikan di muka Pelukan AI permulaan.

Kuttler, Beirami dan Kiela tidak segera menjawab permintaan CNBC untuk mendapatkan komen.

Sebilangan kakitangan Meta AI lain sama ada telah meninggalkan atau dijangka akan pergi dalam beberapa minggu akan datang, seseorang yang biasa dengan perkara itu memberitahu CNBC, meminta untuk kekal tanpa nama kerana sifat sensitif isu itu. Mereka menambah bahawa tiada satu sebab mengapa orang ramai pergi.

“Sesetengah orang melompat ke makmal besar lain kerana mereka merasakan ia akan memajukan kerjaya atau agenda penyelidikan mereka dengan lebih baik,” kata sumber itu.

“Yang lain pergi kerana potensi pengambilalihan atau pengambilan pekerja untuk pasukan mereka lebih baik di tempat lain,” tambah sumber itu. “Yang lain hanya mahu melakukan permulaan atau terlibat dengan syarikat yang lebih kecil. Bagi sesetengah orang ia mungkin terikat dengan penyimpanan stok Meta, tetapi saya tidak akan mengatakan itu semestinya sebab utama.”

Ketua Saintis AI Meta Yann LeCun, yang mengasaskan bersama makmal AI firma itu pada 2013 selepas makan malam di rumah Zuckerberg, memberitahu CNBC melalui e-mel bahawa “orang ramai mempunyai minat yang berubah-ubah.[s] dan teruskan.”

Dia menambah: “Ed [Grefenstette] sedang menyertai syarikat permulaan yang tidak dinamakan. Saya sedih dia telah pergi. Tetapi saya faham bahawa minat rakyat beralih. Saya tidak pasti apa rancangan Heinrich. Tiada punca biasa yang saya ketahui. Tiada penghijrahan yang dapat dikesan dari FAIR (Facebook AI Research) London mahupun dari tapak lain.”

Perlu diingat bahawa beberapa orang dari DeepMind dan makmal AI lain juga telah menyertai Meta sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Ketua Saintis Meta AI Yann LeCun berkata orang ramai terus maju.

Imej Getty

Didorong oleh kepercayaan bahawa AI akan mengubah dunia, gergasi teknologi AS telah melabur banyak di kawasan itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan sebahagian besar wang akan digunakan untuk mengupah bakat terbaik daripada kolej terkemuka seperti Oxford dan Cambridge di UK, dan MIT, Stanford dan NYU di AS

Pelepasan terbaharu di Meta AI datang selepas beberapa pintu keluar besar lain dalam tempoh dua tahun lepas. Rob Fergus, pengasas bersama makmal AI Meta, meninggalkan Meta pada 2020 untuk menyertai DeepMind dan membina pasukan DeepMind di New York.

Di tempat lain, Marc’Aurelio Ranzato meninggalkan peranan pengurus saintis penyelidikannya di Meta AI Ogos lalu dan menyertai DeepMind.

Di luar makmal AI Meta, terdapat beberapa jalan keluar utama yang lain seluruh syarikat pada tahun 2021.

We would like to thank the author of this article for this remarkable web content

Eksodus AI Meta: Bakat teratas berhenti apabila makmal cuba bersaing dengan pesaing


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/