Elizabeth Warren kepada Pengerusi Fed Jerome Powell: Jangan ‘halau ekonomi ini dari jurang’ | Perniagaan CNNCNN

Pengerusi Fed Jerome Powell mengakui bahawa kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Federal Reserve tidak akan menyelesaikan dua masalah terbesar yang dihadapi keluarga: harga tinggi untuk gas dan barangan runcit.

Semasa pendengaran Jawatankuasa Perbankan Senat pada hari Rabu, Senator Demokrat Elizabeth Warren menggesa Powell untuk meneruskan kenaikan kadar dengan berhati-hati dan mengelak daripada mencetuskan kemelesetan yang mengakibatkan berjuta-juta pekerjaan.

Warren bertanya kepada Powell jika kenaikan kadar Fed akan menurunkan harga gas, yang telah mencapai rekod tertinggi bulan ini.

“Saya tidak fikir begitu,” kata Powell.

Warren bertanya sama ada harga barangan runcit akan turun kerana perang Fed terhadap inflasi.

“Saya tidak akan berkata begitu, tidak,” kata Powell.

Warren menyatakan kebimbangan mengenai kesan kenaikan kadar Fed terhadap keluarga dan risiko kemelesetan.

“Kenaikan kadar tidak akan membuatkan Vladimir Putin berpaling tadah dan meninggalkan Ukraine,” kata Warren, sambil menambah bahawa mereka tidak akan memecahkan monopoli korporat atau menghentikan Covid-19.

Warren berkata bahawa kenaikan kadar akan, bagaimanapun, meningkatkan kos pinjaman kepada keluarga dan boleh menyebabkan kehilangan pekerjaan.

“Inflasi adalah seperti penyakit dan ubat itu perlu disesuaikan dengan masalah tertentu, jika tidak, anda boleh memburukkan lagi keadaan,” kata Warren. “Pada masa ini, Fed tidak mempunyai kawalan ke atas pemacu utama kenaikan harga tetapi Fed boleh memperlahankan permintaan dengan membuat ramai orang dipecat dan menjadikan keluarga lebih miskin.”

Demokrat Massachusetts menggesa Powell untuk meneruskan dengan berhati-hati dengan kenaikan kadar selanjutnya.

“Anda tahu apa yang lebih teruk daripada inflasi yang tinggi dan pengangguran yang rendah? Ia adalah inflasi yang tinggi dengan kemelesetan dan berjuta-juta orang kehilangan pekerjaan,” kata Warren. “Saya harap anda mempertimbangkan perkara itu sebelum anda memacu ekonomi ini dari jurang.”

Senator dari kedua-dua belah lorong cuba menyalahkan kenaikan inflasi atas pelbagai faktor, termasuk rangsangan pandemik, pertumbuhan gaji dan kenaikan harga korporat. Bagaimanapun, Powell enggan mengambil kira mana-mana isu hangat politik itu.

“Saya benar-benar memberi tumpuan kepada apa yang boleh kami lakukan, iaitu mengecilkan kunci kira-kira kami dan menaikkan kadar faedah dan mendapatkan bekalan dan permintaan kembali sejajar dan menurunkan semula inflasi kepada 2%,” katanya.

Powell mengakui bahawa kos sara hidup yang tinggi menyebabkan kesakitan kewangan di Jalan Utama dan menyatakan keyakinan ekonomi AS dapat mengatasi tempoh sukar ini.

“Di Fed, kami memahami kesusahan yang disebabkan oleh inflasi yang tinggi,” kata Powell dalam ucapan yang disediakan semasa pendengaran Jawatankuasa Perbankan Senat pada hari Rabu. “Kami sangat komited untuk menurunkan semula inflasi, dan kami bergerak dengan pantas untuk berbuat demikian.”

Powell, yang mana kenyataannya bergema yang dibuatnya minggu lalu pada mesyuarat Fed, berkata pegawai merancang untuk terus menaikkan kadar faedah bagi mengawal inflasi. Kenaikan kadar Fed minggu lalu adalah yang terbesar sejak 1994.

“Ekonomi Amerika sangat kukuh dan berada pada kedudukan yang baik untuk mengendalikan dasar monetari yang lebih ketat,” kata pengerusi Fed itu.

Powell menghadapi persoalan mengapa Fed menunggu sehingga Mac untuk menaikkan kadar faedah dan mengapa ia merasakan keperluan untuk mempercepatkan kadar kenaikan kadar.

Dalam ucapannya, Powell menyatakan bahawa dasar monetari memerlukan pengiktirafan bahawa ekonomi sering berkembang dalam cara yang “tidak dijangka”. Beliau berkata kekangan bekalan telah “lebih besar dan tahan lama” daripada yang dijangkakan dan perang di Ukraine telah meningkatkan harga tenaga.

“Inflasi jelas telah mengejutkan peningkatan sepanjang tahun lalu, dan kejutan selanjutnya mungkin ada,” kata Powell. “Oleh itu kami perlu lincah dalam bertindak balas kepada data masuk dan prospek yang berkembang.”

Ditanya sama ada kenaikan kadar boleh mencetuskan kemerosotan, Powell berkata itu “sudah tentu satu kemungkinan,” tetapi menegaskan itu bukan “niat” Fed.

Powell mengakui walaupun risiko semakin meningkat.

“Terus terang, peristiwa sejak beberapa bulan lalu telah menyukarkan kami untuk mencapai apa yang kami mahu, iaitu inflasi 2% dan masih pasaran buruh yang kukuh,” kata Powell.

Ketua Fed kemudiannya berkata beliau tidak fikir kemelesetan akan diperlukan untuk menjinakkan inflasi.

“Saya tidak fikir kita perlu mencetuskan kemelesetan, tetapi kita fikir ia amat penting untuk memulihkan kestabilan harga, benar-benar untuk faedah pasaran buruh seperti yang lain,” katanya.

Powell, yang polisinya telah membantu mencetuskan ledakan perumahan bersejarah, menjangkakan kenaikan harga rumah akan berkurangan kerana lonjakan kadar gadai janji.

Beliau memberitahu penggubal undang-undang bahawa kenaikan kadar faedah yang agresif Fed sudah melambatkan pasaran perumahan, memakan permintaan untuk rumah.

“Harga rumah sepatutnya berhenti naik pada kadar yang sangat pantas,” kata Powell. “Sejak awal wabak, kami mempunyai pasaran perumahan yang sangat, sangat panas di seluruh negara. Memandangkan permintaan untuk perumahan sederhana…anda sepatutnya melihat harga berhenti naik.”

Satu pemacu lonjakan harga rumah adalah kos pinjaman yang sangat rendah dan pembelian bon gadai janji oleh Fed yang berjumlah ratusan bilion dolar.

Walaupun beliau menjangkakan harga akan reda, Powell memberi amaran bahawa Fed tidak mengawal bekalan rumah dan berkata pembina rumah telah memberi amaran tentang kekangan bekalan. “Itu bukan sesuatu yang boleh dilakukan oleh Rizab Persekutuan,” katanya.

Komplikasi lain ialah kenaikan kadar gadai janji – yang meningkat pada kadar terpantas sejak 1987 – akan merugikan sesetengah orang yang ingin membeli rumah.

“Terdapat sedikit kesakitan yang terlibat dalam perkara itu untuk orang yang membayar kadar gadai janji yang lebih tinggi,” kata Powell. “Sesetengah orang akan diberi harga daripada pasaran gadai janji, tetapi itulah akhirnya yang perlu berlaku jika kita ingin kembali kepada kestabilan harga, ke tempat di mana gaji rakyat tidak dimakan oleh inflasi… Kesakitan yang paling teruk ialah jika kita membenarkan inflasi yang tinggi ini berterusan.”

Pelaporan tambahan oleh Alicia Wallace

We wish to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Elizabeth Warren kepada Pengerusi Fed Jerome Powell: Jangan ‘halau ekonomi ini dari jurang’ | Perniagaan CNN


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/