Elon Musk berkata 3 isu perlu diselesaikan sebelum pembelian Twitternya boleh diteruskan

Dalam ilustrasi foto ini, akaun Twitter Elon Musk dilihat pada skrin telefon pintar dan logo Twitter di latar belakang.

Pavlo Gonchar | Roket Cahaya | Imej Getty

Elon Musk berkata terdapat tiga halangan utama yang perlu diatasi sebelum dia boleh menyelesaikan pembeliannya Twitter.

Musk sedang berusaha untuk membeli Twitter untuk $44 bilion, pemerolehan mega dengan implikasi besar untuk dunia media sosial – apatah lagi memandangkan Tesla dan CEO SpaceX pendirian yang dipertikaikan mengenai kesederhanaan kandungan dan kebebasan bersuara.

Tetapi nasib perjanjian itu menjadi lebih tidak menentu dalam beberapa minggu kebelakangan ini selepas Musk mengancam untuk pergi, memetik kebimbangan mengenai bilangan akaun palsu di platform. Jutawan itu boleh menghadapi a Yuran perpisahan $1 bilion dan mungkin juga tindakan undang-undang jika dia meninggalkan perjanjian itu.

Bercakap pada acara yang dianjurkan oleh Bloomberg pada hari Selasa, Musk berkata terdapat beberapa “perkara yang tidak dapat diselesaikan” yang perlu diselesaikan sebelum dia boleh bergerak ke hadapan dengan pengambilalihan.

1. Akaun palsu

Musk tidak merahsiakan kebimbangannya mengenai jumlah akaun palsu di Twitter. Percubaan untuk memanipulasi platform media sosial dengan akaun dan bot palsu bukanlah sesuatu yang baharu, tetapi Musk berkata dia mahukan lebih kejelasan daripada Twitter tentang bilangan penggunanya yang tulen.

Pendedahan awam daripada Twitter meletakkan bilangan akaun palsu atau spam kurang daripada 5% daripada pengguna aktif hariannya yang “boleh wang”. Musk diragui. Pada hari Selasa, dia berkata ia “mungkin bukan pengalaman kebanyakan orang apabila menggunakan Twitter.”

“Kami masih menunggu penyelesaian mengenai perkara itu, dan itu adalah perkara yang sangat penting,” katanya.

Minggu lalu, Bret Taylor, pengerusi lembaga bebas Twitter, berkata pengurusan syarikat kekal “komited terhadap transaksi di bawah terma yang dipersetujui.”

2. Pembiayaan hutang

Sekatan jalan utama kedua yang dihadapi oleh transaksi Twitter, menurut Musk, adalah bahagian hutang yang diperlukan untuk membiayainya.

Musk pada Mei komited untuk membayar $33.5 bilion tunai untuk syarikat itu. Beliau juga telah menerima komitmen pembiayaan ekuiti $7.1 bilion daripada pelabur termasuk Oracle pengasas bersama Larry Ellison dan pertukaran kripto Binance.

Musk berkata baki pembiayaan akan datang dalam bentuk pinjaman bank, tetapi bagaimana sebenarnya ini akan berlaku masih tidak pasti. Walaupun menjadi orang terkaya di dunia, kebanyakan kekayaan Musk terikat dalam saham Tesla. Dia telah menjual dan mencagarkan berbilion-bilion saham Tesla sebagai cagaran untuk pinjaman.

3. Kelulusan pemegang saham

Halangan terakhir bagi Musk untuk meraih pemerolehannya ialah kelulusan daripada pemegang saham Twitter. Pelabur dijangka mengundi perjanjian itu pada akhir Julai atau awal Ogos.

Sama ada Musk akan mendapat sokongan yang mencukupi untuk pembelian itu masih tidak jelas. Bulan lepas, beberapa pemegang saham Twitter menyaman Musk dan syarikat itu sendiri atas pengendalian proses yang huru-hara.

“Adakah bahagian hutang pusingan itu bersatu? Dan kemudian adakah pemegang saham akan mengundi menyokong?” Musk berkata Selasa.

Ini — bersama-sama isu akaun palsu — adalah “tiga perkara yang perlu diselesaikan sebelum urus niaga dapat diselesaikan,” katanya.

We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Elon Musk berkata 3 isu perlu diselesaikan sebelum pembelian Twitternya boleh diteruskan


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/