Elon Musk berkata dia mungkin mati ‘dalam keadaan misteri’ dalam tweet rahsia

Elon Musk mencadangkan dia mungkin mati “dalam keadaan misteri” dalam tweet samar yang kelihatan merujuk kepada ancaman oleh ketua agensi angkasa lepas Rusia.

“Jika saya mati dalam keadaan misteri, senanglah saya tahu,” Musk berkata dalam tweet Malam Ahad.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX menyiarkan tweet firasat sejurus selepas dia berkongsi mesej daripada Dmitry Rogozin, yang menuduhnya “terlibat dalam membekalkan pasukan fasis di Ukraine dengan peralatan komunikasi ketenteraan.”

“Dan untuk ini, Elon, anda akan bertanggungjawab seperti orang dewasa – tidak kira betapa anda akan bermain bodoh,” tambah bekas timbalan perdana menteri Rusia yang kini mengetuai agensi angkasa lepas negara itu.

Pada bulan Februari, Musk menyediakan terminal SpaceX Starlink ke Ukraine atas permintaan pegawai tinggi kerajaan yang bimbang negara itu akan kehilangan akses internet akibat serangan Rusia.

Rogozin mengecam Starlink pada hari Ahad kerana membolehkan “Batalion Nazi Azov” mengakses internet, Fox News melaporkan.

Dmitry Rogozin menuduh Elon Musk “terlibat dalam membekalkan pasukan fasis di Ukraine dengan peralatan komunikasi ketenteraan.
Maxim Shemetov/REUTERS

“Daripada keterangan komander Briged Marin ke-35 Angkatan Bersenjata Ukraine yang ditangkap, Kolonel Dmitry Kormyankov, ternyata terminal internet syarikat satelit Starlink Elon Musk telah dihantar kepada militan Batalion Nazi Azov dan Ukraine. Marin di Mariupol dengan helikopter tentera,” tulis Rogozin, menurut terjemahan yang dikongsi Musk.

“Menurut maklumat kami, penghantaran peralatan Starlink telah dilakukan oleh Pentagon,” tulis Rogozin. “Elon Musk, oleh itu, terlibat dalam membekalkan pasukan fasis di Ukraine dengan peralatan komunikasi ketenteraan.”

Musk menulis bahawa “perkataan ‘Nazi’ tidak bermaksud apa yang dia fikirkan.”

Elon Musk.
Pada bulan Februari, Elon Musk menyediakan terminal SpaceX Starlink ke Ukraine.
Patrick T. Fallon/REUTERS

Rusia telah berulang kali menyebut Batalion Azov – unit Pengawal Kebangsaan yang berpangkalan di Mariupol – sebagai justifikasi untuk pencerobohannya ke atas Ukraine dalam usaha “denazifikasi”.

Pada 2015, jurucakap unit Andriy Diachenko memberitahu USA Today bahawa sehingga 20 peratus ahlinya adalah Nazi, tetapi ideologi itu “tiada kaitan dengan ideologi rasmi Azov.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, yang merupakan seorang Yahudi, telah menafikan sekeras-kerasnya dakwaan bahawa batalion itu memupuk Nazisme.

Elon Musk.
“Itu tidak lucu,” ibu Elon Musk menjawab tweetnya tentang kematian.
Aly Song/REUTERS

“Rejimen Azov bukan sukarelawan (formasi), tetapi sebahagian daripada Pengawal Kebangsaan,” katanya minggu lalu, lapor Fox News.

“Mereka adalah (sebahagian daripada) tentera rasmi negeri kita. Sesiapa yang ingin terlibat dalam politik, (meninggalkan Rejimen Azov). Mereka yang memutuskan untuk berkhidmat dalam Pengawal Kebangsaan Ukraine menjadi sebahagian daripada Pengawal Kebangsaan Ukraine,” tambah presiden itu.

Tweet Musk mendorong ibunya, Maye Musk, untuk menjawab: “Itu tidak lucu.”

“Maaf! Saya akan melakukan yang terbaik untuk terus hidup,” puteranya meyakinkannya.

Beberapa pengguna Twitter membuat perbandingan antara tweet Musk dan oleh usahawan perisian anti-virus John McAfee, yang meninggal dunia di penjara Sepanyol pada 2021.

Pihak berkuasa menentukan bahawa pencipta perisian antivirus sipi itu menggantung diri di lokap Barcelona – walaupun pada 2020, dia berkata dia tidak berniat untuk membunuh diri selepas dia ditangkap atas tuduhan mengelak cukai.

“Saya berpuas hati di sini. Saya ada kawan. Makanannya sedap. Semuanya baik. Ketahuilah bahawa jika saya menggantung diri, ala Epstein, itu bukan salah saya,” dia tweet.

Pada hari Ahad, Musk menyukai tweet oleh Pranay Pathole, seorang jurutera India yang kelihatan menyatakan kebimbangan terhadap keselamatannya.

“Elon & usahanya adalah sebab saya bangun setiap pagi dengan penuh harapan, keyakinan, kegembiraan & keseronokan bahawa manusia mempunyai masa depan yang lebih baik dengan Elon di sekelilingnya,” tulis Pathole. “Saya pasti bukan saya seorang sahaja yang bangun dengan keyakinan itu.

Dia menambah: “Jagalah, Elon. Kekal selamat. Dunia memerlukan awak.”

Musk bulan lalu memperoleh perjanjian untuk membeli Twitter dengan harga $44 bilion.We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Elon Musk berkata dia mungkin mati ‘dalam keadaan misteri’ dalam tweet rahsia


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/