Elon Musk ingin tahu berapa banyak akaun palsu yang dimiliki Twitter, tetapi pakar mengatakan pendekatannya adalah salah

Tesla Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk menghantar Twitter saham jatuh pada hari Jumaat apabila dia berkata dia akan meletakkan sahamnya $44 bilion pemerolehan rangkaian sosial “ditangguh” semasa dia menyelidik bahagian akaun palsu dan spam pada platform.

Walaupun Musk kemudian menjelaskan bahawa dia tetap komited dengan perjanjian itu, dia terus mempertikaikan isu akaun palsu. Dia menulis, di Twitter, bahawa pasukannya akan melakukan analisis mereka sendiri dan menyatakan keraguan tentang ketepatan nombor yang dilaporkan Twitter dalam pemfailan kewangan terbarunya.

di dalamnya laporan pendapatan suku pertama tahun ini, Twitter mengakui terdapat beberapa “akaun palsu atau spam” pada platformnya, di samping penggunaan atau pengguna aktif harian boleh wang yang sah (mDAU). Syarikat itu melaporkan, “Kami telah melakukan semakan dalaman terhadap sampel akaun dan menganggarkan bahawa purata akaun palsu atau spam pada suku pertama 2022 mewakili kurang daripada 5% daripada mDAU kami pada suku tersebut.”

Twitter turut mengakui melebihkan bilangan pengguna sebanyak 1.4 juta kepada 1.9 juta pengguna sejak 3 tahun lalu. Syarikat itu menulis, “Pada Mac 2019, kami melancarkan ciri yang membolehkan orang ramai memautkan berbilang akaun berasingan bersama-sama untuk menukar akaun dengan mudah,” dedah Twitter. “Ralat telah dibuat pada masa itu, sehingga tindakan yang diambil melalui akaun utama menyebabkan semua akaun terpaut dikira sebagai mDAU.”

Walaupun Musk mungkin berasa ingin tahu, pakar dalam media sosial, disinformasi dan analisis statistik mengatakan bahawa pendekatan yang dicadangkannya untuk analisis lanjut adalah sangat kekurangan.

Inilah yang SpaceX dan Tesla Ketua Pegawai Eksekutif berkata beliau akan lakukan untuk menentukan bilangan spam, akaun palsu dan pendua wujud di Twitter:

“Untuk mengetahui, pasukan saya akan melakukan sampel rawak 100 pengikut @twitter. Saya menjemput orang lain untuk mengulangi proses yang sama dan melihat apa yang mereka temui.” Dia menjelaskan metodologinya dalam tweet berikutnya, sambil menambah: “Pilih mana-mana akaun yang mempunyai banyak pengikut,” dan “Abaikan 1000 pengikut pertama, kemudian pilih setiap 10. Saya terbuka kepada idea yang lebih baik.”

Musk juga berkata, tanpa memberikan bukti, dia memilih 100 sebagai nombor saiz sampel untuk kajiannya kerana itu nombor yang digunakan Twitter untuk mengira nombor dalam laporan pendapatan mereka.

“Mana-mana proses pensampelan rawak yang munasabah adalah baik. Jika ramai orang secara bebas mendapat hasil yang serupa untuk % akaun palsu/spam/pendua, itu akan memberitahu. Saya memilih 100 sebagai nombor saiz sampel, kerana itulah yang digunakan Twitter untuk mengira <5 % palsu/spam/pendua."

Twitter enggan mengulas apabila ditanya sama ada penerangannya mengenai metodologinya adalah tepat.

Facebook pengasas bersama Dustin Moskovitz menimbangkan isu itu melalui akaun Twitternya sendiri, menunjukkan bahawa pendekatan Musk sebenarnya tidak rawak, menggunakan sampel yang terlalu kecil, dan meninggalkan ruang untuk kesilapan besar.

Dia menulis, “Saya juga berasa seperti ‘tidak mempercayai pasukan Twitter untuk membantu menarik sampel’ kerana ia adalah bendera merah sendiri.”

BotSentinel pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Christopher Bouzy berkata dalam temu bual dengan CNBC bahawa analisis oleh syarikatnya menunjukkan bahawa 10% hingga 15% akaun di Twitter berkemungkinan “tidak sahih,” termasuk palsu, spammer, penipu, bot jahat, pendua, dan “tujuan tunggal akaun benci” yang biasanya menyasarkan dan mengganggu individu, bersama-sama dengan orang lain yang menyebarkan maklumat salah dengan sengaja.

BotSentinel, yang disokong terutamanya melalui crowdfunding, secara bebas menganalisis dan mengenal pasti aktiviti tidak sahih di Twitter menggunakan gabungan perisian pembelajaran mesin dan pasukan penyemak manusia. Syarikat itu memantau lebih daripada 2.5 juta akaun Twitter hari ini, terutamanya pengguna bahasa Inggeris.

“Saya fikir Twitter tidak mengklasifikasikan akaun ‘palsu dan spam’ secara realistik,” kata Bouzy.

Beliau juga memberi amaran bahawa bilangan akaun tidak sahih boleh muncul lebih tinggi atau lebih rendah di sudut berbeza Twitter bergantung pada topik yang dibincangkan. Sebagai contoh, lebih banyak akaun tidak sahih tweet tentang politik, mata wang kripto, perubahan iklim dan covid daripada yang membincangkan topik bukan kontroversi seperti anak kucing dan origami, BotSentinel telah ditemui.

“Saya tidak dapat memahami bahawa Musk melakukan apa-apa selain daripada menipu kami dengan skim persampelan bodoh ini.”

Carl T Bergstrom

Pengarang, “Memanggil Bulls—“

Carl T. Bergstrom, seorang profesor Universiti Washington yang menulis bersama buku untuk membantu orang ramai memahami data dan elakkan daripada terpengaruh oleh tuntutan palsu dalam talian, memberitahu CNBC bahawa sampel seratus pengikut mana-mana akaun Twitter tidak seharusnya berfungsi sebagai “usaha wajar” untuk membuat pemerolehan $44 bilion.

Beliau berkata bahawa saiz sampel 100 adalah pesanan magnitud yang lebih kecil daripada norma untuk penyelidik media sosial mengkaji perkara seperti ini. Isu terbesar Musk akan hadapi dengan pendekatan ini dikenali sebagai bias pemilihan.

Bergstrom menulis dalam mesej kepada CNBC, “Tiada sebab untuk mempercayai bahawa pengikut akaun Twitter rasmi adalah contoh wakil akaun di platform. Mungkin bot kurang berkemungkinan mengikuti akaun ini untuk mengelakkan pengesanan. Mungkin mereka lebih berkemungkinan untuk mengikuti seolah-olah sah. Siapa tahu? Tetapi saya tidak dapat memahami bahawa Musk melakukan apa-apa selain daripada menipu kami dengan skim persampelan bodoh ini.”

We want to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Elon Musk ingin tahu berapa banyak akaun palsu yang dimiliki Twitter, tetapi pakar mengatakan pendekatannya adalah salah


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/