Elon Musk memberitahu kakitangan Tesla: kembali ke pejabat atau pergi

1 Jun (Reuters) – Tesla Inc (TSLA.O) Ketua Eksekutif Elon Musk telah meminta pekerja untuk kembali ke pejabat atau meninggalkan syarikat itu, menurut e-mel yang dihantar kepada pekerja dan dilihat oleh Reuters.

“Semua orang di Tesla dikehendaki menghabiskan sekurang-kurangnya 40 jam di pejabat setiap minggu,” tulis Musk dalam e-mel yang dihantar pada malam Selasa.

“Jika anda tidak muncul, kami akan menganggap anda telah meletak jawatan.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Semakin senior anda, semakin kelihatan kehadiran anda,” tulis Musk. “Itulah sebabnya saya tinggal di kilang begitu banyak – supaya mereka yang berada di talian dapat melihat saya bekerja bersama mereka. Jika saya tidak melakukannya , Tesla akan lama dahulu telah muflis.”

Dua sumber mengesahkan ketulenan e-mel yang disemak oleh Reuters. Tesla tidak menjawab permintaan untuk komen.

Firma teknologi utama di Silicon Valley tidak memerlukan pekerja untuk kembali ke pejabat sepenuh masa, dalam menghadapi tentangan daripada beberapa pekerja dan kebangkitan semula kes koronavirus di California.

Tesla telah memindahkan ibu pejabatnya ke Austin, Texas, tetapi mempunyai pangkalan kejuruteraan dan salah satu kilangnya di kawasan Teluk San Francisco.

“Sudah tentu ada syarikat yang tidak memerlukan ini, tetapi bila kali terakhir mereka menghantar produk baharu yang hebat? Sudah agak lama,” tulis Musk dalam e-mel.

“Tesla telah dan akan mencipta dan sebenarnya mengeluarkan produk yang paling menarik dan bermakna daripada mana-mana syarikat di Bumi. Ini tidak akan berlaku dengan menelefonnya.”

Salah seorang pengikut Twitter Musk menyiarkan satu lagi e-mel yang Musk nampaknya dihantar kepada eksekutif meminta mereka bekerja di pejabat selama sekurang-kurangnya 40 jam seminggu atau “berlepas dari Tesla.”

Sebagai tindak balas kepada tweet ini, jutawan itu, yang telah bersetuju untuk mengambil Twitter Inc (TWTR.N) swasta dalam perjanjian $44 bilion, berkata, “Mereka harus berpura-pura bekerja di tempat lain.”

Beberapa pekerja Tesla menyatakan rasa tidak senang terhadap komen terbaru Musk dalam siaran yang mereka letakkan pada aplikasi tanpa nama Blind, yang memerlukan pengguna mendaftar menggunakan e-mel syarikat sebagai bukti pekerjaan di firma.

“Jika terdapat penghijrahan besar-besaran, bagaimana Tesla akan menyelesaikan projek? Saya tidak fikir pelabur akan gembira mengenainya, ” tulis seorang pekerja Tesla.

“Menunggu dia berundur dengan cepat,” kata pekerja lain.

Kumpulan advokasi pekerja yang berpangkalan di California menyerang rancangan kembalinya Musk ke pejabat.

“Majikan termasuk kerajaan negeri mendapati bahawa mewajibkan pemulangan semua pekerja adalah resipi untuk wabak,” Stephen Knight, pengarah eksekutif di Worksafe, menulis dalam satu kenyataan melalui e-mel kepada Reuters.

“Malangnya pengabaian Tesla terhadap keselamatan pekerja didokumenkan dengan baik, termasuk penghinaan mereka terhadap jabatan kesihatan awam daerah pada permulaan wabak itu,” tulisnya.

Pada Mei 2020, Musk membuka semula kilang Tesla di Fremont, California, menentang langkah penutupan Alameda County untuk mengekang penyebaran coronavirus. Tesla melaporkan 440 kes di kilang dari Mei hingga Disember 2020, menurut data daerah yang diperoleh oleh laman maklumat undang-undang Plainsite.

Tahun lepas, syarikat roket Musk SpaceX melaporkan 132 kes COVID-19 di ibu pejabatnya di bandar Hawthorne di kawasan Los Angeles, menurut data daerah.

Musk sebelum ini mengecilkan risiko coronavirus, dengan mengatakan “panik coronavirus adalah bodoh” dan kanak-kanak “pada asasnya kebal” kepada coronavirus. Dia kemudiannya mendapat COVID-19 dua kali.

Musk berkata bulan lalu, “Rakyat Amerika cuba mengelak pergi bekerja sama sekali,” manakala pekerja China “tidak akan meninggalkan jenis kilang.”

“Mereka akan membakar minyak 3 pagi,” katanya pada satu persidangan.

Kilang Tesla di Shanghai telah berusaha sedaya upaya untuk meningkatkan pengeluaran berikutan penutupan hab ekonomi China yang memaksa kilang itu ditutup selama 22 hari.

Walaupun sesetengah majikan besar telah menerima polisi kerja dari rumah sukarela secara kekal, yang lain, termasuk Alphabet Inc. (GOOGL.O) Google, meminta pekerja untuk kembali ke pejabat secara beransur-ansur.

Alphabet telah menghendaki pekerja berada di pejabat sekurang-kurangnya tiga hari seminggu bermula pada awal April, tetapi ramai pekerja telah diluluskan untuk kerja jauh sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawal menulis tweet pada bulan Mac bahawa pejabat Twitter akan dibuka semula tetapi pekerja masih boleh bekerja dari rumah jika mereka mahu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Hyunjoo Jin di San Francisco dan Tiyashi Datta di Bengaluru; Pelaporan tambahan oleh Paresh Dave; Penyuntingan oleh Anil D’Silva, Jonathan Oatis dan Howard Goller

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the author of this write-up for this remarkable material

Elon Musk memberitahu kakitangan Tesla: kembali ke pejabat atau pergi


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/