Elon Musk membuat lawatan hebat ke ibu pejabat Twitter yang membawa sinki

Elon Musk membuat lawatan ke ibu pejabat Twitter sebelum tarikh akhir akhir minggu untuk menutup perjanjiannya untuk membeli syarikat itu, menyiarkan video dirinya dalam syarikat itu. San Francisco lobi membawa singki.

“Memasuki Twitter HQ – biarkan ia tenggelam!” dia tweet pada hari Rabu.

Musk juga menukar profil Twitternya untuk merujuk dirinya sebagai “Chief Twit” dan lokasinya sebagai ibu pejabat Twitter.

Mahkamah telah memberi Musk sehingga Jumaat untuk menutup perjanjian untuk memperoleh syarikat itu, yang akan menamatkan kegawatan berbulan-bulan selepas jutawan itu bersetuju untuk membeli rangkaian sosial itu, kemudian cuba berundur.

Walaupun Musk masuk ke ibu pejabat, masih belum jelas sama ada pembelian Twitternya telah dimuktamadkan. Twitter mengesahkan kepada Associated Press bahawa tweet video Musk adalah benar tetapi tidak akan mengulas lanjut.

Reuters dilaporkan minggu ini bahawa Musk telah memberitahu pelabur yang terlibat dalam perjanjian itu bahawa dia merancang untuk memuktamadkan pembelian menjelang tarikh akhir hari Jumaat.

Salah satu halangan terbesar Musk untuk menutup perjanjian itu ialah mengekalkan pembiayaan yang dijanjikan kira-kira enam bulan lalu. Sekumpulan bank, termasuk Morgan Stanley dan Bank of America, menandatangani perjanjian awal tahun ini untuk meminjamkan $12.5bn wang yang diperlukan Musk untuk membeli Twitter dan menjadikannya peribadi.

Kontrak yang kukuh dengan Musk mengikat bank-bank kepada pembiayaan, walaupun perubahan dalam ekonomi dan pasaran hutang sejak April berkemungkinan menjadikan syarat tersebut kurang menarik. Musk juga berkata kumpulan pelaburannya akan membeli Twitter dengan harga lebih daripada yang sepatutnya.

Godaan Musk dengan membeli Twitter kelihatan bermula pada akhir Mac. Ketika itulah Twitter berkata dia menghubungi ahli lembaganya, termasuk pengasas bersama Jack Dorsey, dan memberitahu mereka dia membeli saham dan berminat untuk sama ada menyertai lembaga itu, mengambil Twitter secara peribadi atau memulakan pesaing.

Kemudian, pada 4 April, beliau mendedahkan dalam pemfailan peraturan bahawa beliau telah menjadi pemegang saham terbesar syarikat selepas memperoleh 9% kepentingan bernilai kira-kira $3bn.

Pada mulanya, Twitter menawarkan Musk tempat duduk di papannya. Tetapi enam hari kemudian, Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal menulis tweet bahawa Musk tidak akan menyertai lembaga itu. Tawarannya untuk membeli syarikat itu dengan cepat diikuti.

Apabila Musk bersetuju untuk membeli Twitter, dia memasukkan rujukan ganja “420” ke dalam harganya $54.20 sesaham. Dia menjual saham bernilai kira-kira $15 bilion dalam Tesla untuk membantu membiayai pembelian, kemudian mengumpulkan komitmen untuk berbilion-bilion lagi daripada kumpulan pelabur yang pelbagai termasuk pemukul tegar Silicon Valley seperti pengasas bersama Oracle Larry Ellison.

Di dalam Twitter, tawaran Musk disambut dengan kekeliruan dan kejatuhan semangat, terutamanya selepas Musk dikritik secara terbuka salah seorang peguam terkemuka Twitter yang terlibat dalam keputusan penyederhanaan kandungan.

Pada bulan Julai, Musk tiba-tiba berbalik arah, mengumumkan bahawa dia telah meninggalkan bidaannya, mendakwa syarikat itu tidak berterus terang tentang masalahnya dengan akaun palsu yang digelarnya sebagai “bot spam.” Twitter menyaman Musk di mahkamah chancery Delaware untuk memaksa perjanjian itu dibuat, menuduhnya mencipta alasan untuk menutup penyesalan pembeli.

Dua minggu sebelum percubaan lima hari dijadualkan bermula, Musk mengubah fikirannya sekali lagi, mengatakan bahawa dia mahu menyelesaikan perjanjian itu.

Sementara itu, semangat di syarikat itu nampaknya semakin merosot berita bahawa Musk merancang untuk mengurangkan 75% kakitangan Twitter jika dia mengambil alih. Didalam laporan disusun oleh Greg Larkin dan Elizabeth Gafford oleh rangkaian keahlian perniagaan jemputan sahaja Punks dan Pinstripes, kira-kira 530 pekerja telah meninggalkan syarikat itu dalam tempoh tiga bulan lalu. Angka tersebut mencerminkan peningkatan sebanyak 60% dalam bilangan pekerja yang meninggalkan syarikat pada suku terakhir.

Hampir 30% daripada mereka pergi bekerja untuk Google atau Meta, Business Insider laporan. Yang lain telah bekerja di syarikat lain seperti Pinterest, LinkedIn dan TikTok.

“Intinya di sini ialah ketidakpastian dijana oleh pergaduhan antara Elon Musk dan Twitter memacu banyak bakat terbaik mereka ke platform media sosial yang lain … Mereka ini mempunyai pilihan ke mana mereka boleh pergi dan mereka akan pergi,” kata Larkin kepada Business Insider.We would love to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Elon Musk membuat lawatan hebat ke ibu pejabat Twitter yang membawa sinki


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/