Elon Musk mempertaruhkan pergaduhan baharu dengan SEC atas laporan lewat mengenai kepentingan Twitter

Elon Musk mungkin baru sahaja memilih satu lagi pertempuran dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, menubuhkan potensi pertarungan mengenai cara dia mendedahkan pelaburannya dalam Twitter.

The Ketua eksekutif Tesla pada hari Isnin mendedahkan bahawa dia telah memperoleh 9.2% kepentingan dalam Twitter – menjadikannya pemegang saham terbesarnya – dalam SEC bentuk bahawa pelabur dikehendaki memfailkan apabila mereka memiliki lebih daripada 5% syarikat. Pemfailan itu, bertarikh 14 Mac, mendedahkan bahawa Musk membeli kira-kira 73.5 juta saham untuk kira-kira $2.9 bilion.

Tetapi pakar undang-undang keselamatan berkata pemfailan itu datang lewat beberapa hari daripada yang sepatutnya, kerana SEC memerlukan sesiapa sahaja yang memperoleh lebih daripada 5% saham biasa syarikat untuk mendedahkan pegangan mereka dengan 10 hari kalendar.

Musk nampaknya telah menunggu 21 hari selepas 14 Mac untuk memfailkan borang tersebut. Jurucakap Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, menghadiri pembukaan kilang Tesla Berlin Brandenburg di Gruenheide, Jerman, Selasa, 22 Mac 2022. (Patrick Pleul/Pool melalui Bilik Berita AP / AP)

“Ia membingungkan,” Marc Steinberg, seorang profesor undang-undang di Southern Methodist University School of Law, memberitahu FOX Business. “Beliau jelas mempunyai majlis perundangan yang sangat baik, terutamanya dalam hal memfailkan borang dengan SEC dan bila untuk memfailkannya.”

ELON MUSK MEMBELI PERTANDINGAN DALAM TWITTER SELEPAS MENENTANG PENDEKATANNYA KEPADA ‘UCAPAN PERCUMA’

Selain itu, dokumen yang didaftarkan Musk dengan SEC – borang 13G – menunjukkan bahawa dia merancang untuk menjadi pelabur pasif dan bahawa dia tidak berhasrat untuk mengambil peranan yang lebih besar dengan syarikat itu. Borang tersebut memerlukan pemegang saham untuk memasukkan pensijilan yang mengatakan mereka tidak memperoleh saham untuk mempengaruhi atau mengawal syarikat. Musk tidak memasukkan kenyataan itu pada borangnya; dia menulis “tidak berkenaan.”

Pengumuman Twitter pada hari Selasa bahawa Musk akan menyertai lembaga pengarah pengarah selepas “perbualan dalam beberapa minggu kebelakangan ini” boleh merumitkan lagi keadaan. Musk membayangkan bahawa dia berharap untuk membuat “peningkatan yang ketara” kepada syarikat itu dalam beberapa bulan akan datang; penggalnya tamat pada 2024.

Pemegang saham yang berharap untuk memegang jawatan lembaga pengarah atau menukar syarikat biasanya dikehendaki memfailkan borang yang lebih panjang dan lebih mendalam yang dikenali sebagai 13D dalam masa 10 hari selepas membeli sekurang-kurangnya 5% kepentingan.

“[Musk] menjadi penama untuk pengarah bukanlah pelabur yang pasif,” kata Steinberg, bekas peguam penguatkuasa di SEC. “Saya fikir ia adalah satu konsensus dalam pandangan bahawa pengarah mempunyai keupayaan untuk memberi kesan kepada dasar dan amalan organisasi , dan orang itu bukan pelabur pasif.”

“Kami juga tahu daripada Elon salah satu perkara kegemarannya untuk dilakukan ialah menjejaki SEC. Anggapan saya ialah dia mungkin sengaja kabur.”

Berkemungkinan SEC akan menyiasat Musk tentang bila tepatnya dia mencapai ambang saham 5% yang memerlukan pemegang saham melaporkan pegangan mereka, menurut Michael Dambra, seorang profesor perakaunan dan undang-undang bersekutu di Universiti di Buffalo.

Jika SEC menentukan bahawa Musk melanggar peraturan pendedahan, dia boleh dipukul dengan a penalti kewangan, yang secara sejarahnya agak kecil, sekitar $100,000. Denda sebesar itu akan menjadi satu tamparan di pergelangan tangan untuk Musk, yang merupakan orang terkaya di dunia dengan nilai bersih $288 bilion, menurut Indeks Billionaire Bloomberg.

“Kami juga tahu daripada Elon salah satu perkara kegemarannya untuk dilakukan ialah menjejaki SEC,” katanya. “Anggapan saya ialah dia mungkin kabur dengan sengaja.”

1649234881 524 Elon Musk mempertaruhkan pergaduhan baharu dengan SEC atas laporan lewat

Meterai Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS tergantung di dinding di ibu pejabat SEC (Reuters/Jonathan Ernst/Foto Reuters)

Dambra berkata dia berpendapat SEC juga akan berminat dengan niat Musk dengan pelaburan 9.2%, memandangkan pengumuman segera bahawa dia akan menyertai lembaga itu. Tidak jelas apakah niat Musk dengan pembelian atau kerusi lembaga itu.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Pengasas SpaceX telah dilancarkan kritikan yang bertubi-tubi ditujukan kepada Twitter, yang dituduhnya menyekat kebebasan bersuara. Dalam tweet pada hari Selasa, Musk membayangkan bahawa berharap untuk membuat “penambahbaikan yang ketara” pada Twitter dalam beberapa bulan akan datang selepas dia dinamakan sebagai lembaga pengarah syarikat, istilah yang akan tamat pada 2024.

“Akhirnya apa yang menarik di sini ialah, apakah akibatnya?” Dambra berkata. “Dari segi sejarah, seperti yang anda lihat, hukuman pendedahan, ia biasanya kecil, kira-kira $100,000. Ia agak kecil. Adakah itu penting bagi Elon berbanding keupayaannya untuk menaja? Mungkin tidak.”

Ini bukan pertemuan pertama Musk dengan SEC.

Pada September 2018, SEC mendakwa Musk membuat “palsu dan mengelirukan” kepada pelabur selepas dia secara tiba-tiba menulis tweet pada bulan Ogos bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk mengambil Tesla secara peribadi pada $420 sesaham dan telah memperoleh pembiayaan (saham Tesla melonjak pada tweet awal, meningkat lebih daripada 10%). Perjanjian yang dirujuk Musk tidak pernah menjadi kenyataan.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Musk dan Tesla akhirnya bersetuju dengan penyelesaian dengan kerajaan yang memerlukan kedua-duanya membayar denda $20 juta kepada SEC. Musk juga terpaksa melepaskan peranannya sebagai pengerusi lembaga syarikat, manakala Tesla dipaksa untuk melaksanakan kawalan untuk mengawasi komunikasi Musk dalam talian.

Bulan lalu, Musk meminta hakim persekutuan untuk membatalkan penyelesaian yang dicapainya, dengan alasan SEC menyalahgunakan dasar media sosialnya untuk terus menyiasat kenyataannya. SEC telah menafikan tuduhan itu.

We would love to thank the writer of this article for this awesome web content

Elon Musk mempertaruhkan pergaduhan baharu dengan SEC atas laporan lewat mengenai kepentingan Twitter


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/