Elon Musk menambah dakwaan pemberi maklumat Twitter kepada tuntutan balas yang dipinda

Pasukan undang-undang Elon Musk telah meminda saman balasnya terhadap Twitter pada hari Khamis untuk memasukkan dakwaan daripada gergasi media sosial bekas ketua keselamatan Peiter “Mudge” Zatko.

Saman balas Musk mendakwa bahawa Twitter melanggar kewajipannya di bawah perjanjian pemerolehannya yang bernilai $44 bilion dengan menyalahgambarkan jumlah bilangan spam dan akaun palsu pada platformnya. Twitter telah mengekalkan bahawa akaun spam dan palsu membentuk kurang daripada 5% penggunanya.

“Tidak perlu dikatakan, pendedahan terbaharu menjelaskan dengan jelas bahawa Pihak Musk mempunyai hak penuh untuk meninggalkan Perjanjian Penggabungan-atas banyak sebab yang mencukupi secara bebas,” kata pemfailan itu.

Pemberi maklumat Twitter Peiter Zatko memberi keterangan kepada perbicaraan Badan Kehakiman Senat yang memeriksa keselamatan data berisiko, Selasa, 13 Sept. 2022, di Washington, DC (Foto AP/Jacquelyn Martin / Bilik Berita AP)

Zatko memfailkan aduan pemberi maklumat setebal 84 muka surat dengan Kongres, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dan Jabatan Kehakiman pada Julai, menuduh Twitter “kekurangan yang melampau dan teruk” dalam keselamatan sibernya. Dia memberi keterangan sebelum ini Jawatankuasa Kehakiman Senat minggu ini bahawa kerajaan India meletakkan ejen di Twitter dan bahawa dia telah dimaklumkan tentang “sekurang-kurangnya seorang ejen” daripada perkhidmatan perisikan kerajaan China yang “dalam senarai gaji.”

Sebagai tambahan kepada kelemahan keselamatan Twitter, Zatko telah mendakwa dalam aduan itu bahawa eksekutif Twitter “tidak diberi insentif untuk ‘mengesan’ dengan tepat atau melaporkan jumlah bot spam pada platform.” Sebaliknya, mereka didakwa diberi insentif untuk meningkatkan kiraan pengguna aktif harian boleh wang (mDAU) syarikat dengan bonus yang boleh melebihi $10 juta. Dia juga mendakwa Twitter tidak mempunyai sumber untuk memahami sepenuhnya jumlah sebenar bot di platform.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
TWTR TWITTER INC. 41.40 -0.74 -1.76%

PEMEGANG SAHAM TWITTER UNDI UNTUK MELULUSKAN PEROLEHAN ELON MUSK $44B

“Berdepan dengan analisis Zatko yang dahsyat, Twitter melakukan apa yang dilakukannya kepada Elon Musk apabila dia mula menimbulkan soalan tentang akaun palsu dan spam dan mDAU: Mengabaikan dan menyembunyikan masalah dan menyerang utusan,” kata tindakan balas Musk yang dipinda..

“Bagi Musk, Twitter mematahkan permintaan maklumatnya, melanggar haknya di bawah Perjanjian Penggabungan, dan kemudian melancarkan tuntutan mahkamah tidak berbaloi ini selepas dia secara wajar menamatkan perjanjian itu. Kedua-dua episod mendedahkan panjang lebar dan menyalahi undang-undang yang Twitter akan pergi untuk mengelak daripada mendedahkan keadaan sebenar syarikat itu—metrik kewangan ‘utama’nya, infrastruktur keselamatan, pelanggaran harta intelek dan pematuhan undang-undang—kepada orang ramai.”

“Ringkasnya, Musk Parties dan ramai pelabur Twitter lain telah menjual syarikat yang berbeza daripada Twitter yang sebenarnya wujud-satu yang lebih berharga, lebih popular, lebih selamat dan lebih mematuhi undang-undang yang mentadbir,” tambah saman itu.

1663363779 489 Elon Musk menambah dakwaan pemberi maklumat Twitter kepada tuntutan balas

Musk berkata Twitter enggan menjelaskan cara mereka mengira bot dan menyebutnya ‘sangat mencurigakan (Imej Getty | istock)

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Saman balas yang dipinda itu dibuat ketika Twitter bersedia untuk membawa Musk ke mahkamah dalam perbicaraan undang-undang selama lima hari yang akan dimulakan pada 17 Oktober. Sebagai tambahan kepada saman balas, Musk telah memfailkan tiga notis penamatan berasingan dalam usaha untuk meninggalkan perjanjian itu. , yang disebut oleh Twitter sebagai “tidak sah dan salah.”

“Tuntutan Encik Musk sebenarnya tidak tepat, tidak mencukupi dari segi undang-undang dan tidak relevan secara komersial,” kata jurucakap Twitter kepada FOX Business pada hari Jumaat. “Kami menantikan perbicaraan di Mahkamah Chancery Delaware.”

Pada hari Rabu, pemegang saham Twitter mengundi untuk meluluskan pemerolehan Musk.

We would like to thank the author of this short article for this awesome content

Elon Musk menambah dakwaan pemberi maklumat Twitter kepada tuntutan balas yang dipinda


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/