Elon Musk: Perjanjian Twitter ‘ditunda buat sementara waktu’

LONDON (AP) – Elon Musk berkata pada hari Jumaat bahawa rancangannya untuk membeli Twitter “ditangguh buat sementara waktu” kerana dia cuba menentukan jumlah sebenar spam dan akaun palsu di platform media sosial, satu lagi perubahan di tengah-tengah tanda-tanda kegawatan mengenai cadangan pemerolehan $44 bilion.

Musk telah bersuara tentang keinginannya untuk membersihkan masalah Twitter dengan “bot spam” yang meniru orang sebenar dan kelihatan mempersoalkan sama ada syarikat itu kurang melaporkan mereka.

Dalam satu tweet, jutawan Tesla itu memautkan kepada cerita Reuters dari 2 Mei tentang laporan suku tahunan daripada Twitter yang menganggarkan akaun palsu atau spam membentuk kurang daripada 5% daripada “pengguna aktif harian boleh wang” syarikat pada suku pertama.

“Twitter urusan ditangguhkan buat sementara waktu butiran belum selesai menyokong pengiraan bahawa akaun spam/palsu sememangnya mewakili kurang daripada 5% pengguna,” kata Musk, menunjukkan dia ragu-ragu bahawa bilangan akaun tidak sahih adalah begitu rendah.

Tidak jelas sama ada isu itu boleh menjejaskan perjanjian itu. Musk kemudiannya tweet bahawa dia “masih komited untuk pemerolehan.”

Baik Twitter mahupun Musk tidak menjawab awal hari Jumaat untuk permintaan untuk komen.

Isu akaun palsu di Twitter bukan rahsia.

Dalam pemfailan suku tahunannya dengan SEC, malah Twitter meragui bahawa kiraan akaun botnya adalah betul, mengakui bahawa anggaran itu mungkin rendah. “Dalam membuat penentuan ini, kami menggunakan pertimbangan yang penting, jadi anggaran kami tentang akaun palsu atau spam mungkin tidak tepat mewakili bilangan sebenar akaun tersebut dan bilangan sebenar akaun palsu atau spam mungkin lebih tinggi daripada yang kami jangkakan,” pemfailan itu. berkata.

Kajian semula pemfailan Twitter dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS menunjukkan bahawa anggaran akaun bot spam dan bahasa serupa yang menyatakan keraguan mengenainya telah berada dalam laporan suku tahunan dan tahunan Twitter selama sekurang-kurangnya dua tahun, jauh sebelum Musk membuat tawarannya dan ia akan telah diketahui olehnya dan para penasihatnya.

Saham dalam kedua-dua Twitter dan Tesla berayun mendadak ke arah bertentangan pada hari Jumaat, dengan saham Twitter jatuh hampir 6% dan saham Tesla, yang Musk telah cadangkan digunakan untuk membantu membiayai perjanjian Twitter, melonjak hampir 7% dalam dagangan sebelum loceng pembukaan.

Pelabur terpaksa menimbang masalah undang-undang untuk Musk, serta kemungkinan bahawa memperoleh Twitter boleh menjadi gangguan daripada menjalankan pembuat kereta paling berharga di dunia. Perjanjian yang dicadangkan itu terus menekan saham Tesla, yang telah jatuh 16% minggu ini.

Lonjakan mendadak dalam harga saham Tesla sebelum loceng pembukaan Jumaat menimbulkan keraguan yang semakin meningkat bahawa pengambilalihan Twitter akan berlaku.

Musk telah menjual lebih daripada $8 bilion bernilai saham Teslanya untuk membiayai pembelian itu.

Pada asalnya Musk telah komited untuk meminjam $12.5 bilion dengan saham Tesla sebagai cagaran untuk membeli Twitter. Dia juga akan meminjam $13 bilion daripada bank dan meletakkan $21 bilion dalam ekuiti Tesla.

Minggu lalu, Musk mengukuhkan pegangan ekuiti dalam tawarannya untuk Twitter dengan komitmen lebih daripada $7 bilion daripada kumpulan pelabur yang pelbagai termasuk pemukul tegar Silicon Valley seperti pengasas bersama Oracle Larry Ellison.

Wang daripada pelabur baharu mengurangkan jumlah yang dipinjam pada nilai saham Tesla kepada $6.25 bilion, menurut pemfailan itu. Bahagian ekuiti Tesla boleh pergi dari $21 bilion kepada $27.25 bilion.

Penganalisis Wedbush Dan Ives, yang mengikuti kedua-dua Tesla dan Twitter, berkata tweet “pelik” Musk akan menyebabkan Wall Street berfikir sama ada perjanjian itu berkemungkinan berantakan, Musk cuba merundingkan harga perjanjian yang lebih rendah, atau dia hanya meninggalkan berurusan dengan penalti $1 bilion.

“Ramai yang akan melihat ini sebagai Musk menggunakan akaun pemfailan/spam Twitter ini sebagai cara untuk keluar daripada perjanjian ini dalam pasaran yang sangat berubah,” tulis Ives.

Dia menambah bahawa penggunaan Twitter Musk dan bukannya pemfailan kewangan untuk membuat pengumuman itu merisaukan dan “menghantar keseluruhan perjanjian ini ke dalam pertunjukan sarkas dengan banyak soalan dan tiada jawapan konkrit mengenai laluan perjanjian ini ke hadapan.”

Tweet Musk dibuat sehari selepas syarikat media sosial itu memecat dua pengurus tertingginya. Twitter berkata syarikat itu menghentikan kebanyakan pengambilan pekerja, kecuali untuk peranan kritikal, dan “menarik balik kos bukan buruh untuk memastikan kami bertanggungjawab dan cekap.”

Dalam memo yang dihantar kepada pekerja dan disahkan oleh Twitter, Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal berkata syarikat itu tidak mencapai pencapaian pertumbuhan dan hasil selepas syarikat itu mula melabur “secara agresif” untuk mengembangkan pangkalan pengguna dan pendapatannya.

____

Penulis Perniagaan AP Michelle Chapman di New York menyumbang kepada laporan ini.We would love to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

Elon Musk: Perjanjian Twitter ‘ditunda buat sementara waktu’


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/