Elon Musk untuk menangani kakitangan Twitter selepas bantahan dalaman

Twitter merancang untuk menjadi hos Elon Musk untuk sesi soal jawab dengan pekerja selepas seminggu bantahan dalaman pelantikannya kepada lembaga pengarah rangkaian sosial itu, menurut mesej syarikat yang diperoleh oleh The Washington Post.

Pengumuman daripada ketua eksekutif Twitter Parag Agrawal mengenai sesi AMA dalaman yang sangat luar biasa – yang bermaksud “tanyakan saya apa-apa” – adalah satu usaha untuk meredakan pekerja yang cemas, yang dalam beberapa hari kebelakangan ini telah menyatakan kebimbangan bahawa jenama Musk boleh menyebabkan kerosakan kepada syarikat itu. budaya, serta menyukarkan orang ramai untuk melakukan pekerjaan mereka.

“Kami mengatakan bahawa Twitter adalah perkara yang sedang berlaku dan perkara yang diperkatakan orang sekarang. Selalunya, kita [at] Twitter adalah apa yang berlaku dan apa yang orang bercakap tentang. Itu sudah pasti berlaku minggu ini, “tulis Agrawal dalam e-mel seluruh syarikat Khamis, menjemput kakitangan ke AMA. “Berikutan pengumuman lembaga kami, ramai di antara anda mempunyai pelbagai jenis soalan tentang Elon Musk, dan saya ingin mengalu-alukan anda untuk bertanya soalan itu kepada dia.”

Dewan bandaran di mana pekerja boleh bertanya soalan langsung dan tajam kepada kepimpinan kanan adalah tradisi Lembah Silikon yang telah lama wujud dan diadakan secara kerap di Facebook, Google dan Twitter. Tetapi menjadi tuan rumah ahli lembaga di satu adalah jarang berlaku.

Elon Musk menangguhkan memfailkan borang dan memperoleh $156 juta

Jurucakap Twitter Brenden Lee mengesahkan AMA dan enggan mengulas lanjut. Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

“Tidak sabar untuk bekerja dengan lembaga Parag & Twitter untuk membuat penambahbaikan yang ketara pada Twitter dalam beberapa bulan akan datang,” Musk tweet Selasa, dalam jawapan kepada sambutan orang ramai dari Agrawal.

Beberapa jam sebelum itu, Musk telah meninjau 80 juta pengikut Twitternya sama ada mereka ingin melihat butang edit — yang membolehkan mereka mengedit tweet selepas menyiarkannya — mengangguk mengenyitkan mata kepada permintaan ciri yang sudah lama wujud daripada pengguna berkuasa platform itu. Syarikat itu kemudiannya mengesahkan bahawa butang itu sudah dalam kerja-kerja.

Peningkatan Musk – yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX – kepada lembaga Twitter selepas dia secara senyap-senyap membeli lebih daripada 9 peratus syarikat akan mendorong Twitter lebih jauh ke dalam peperangan politik dan budaya yang berlaku di seluruh AS

Twitter, yang berpangkalan di San Francisco liberal dan mempunyai lebih 5,000 pekerja yang boleh bekerja dari jauh dari mana-mana sahaja, terkenal dengan budaya korporat yang sangat liberal dan lantang. Ketua Pegawai Eksekutif Jack Dorsey yang baru meninggal dunia ialah penyokong terkemuka Black Lives Matter. Twitter ialah syarikat pertama yang mengambil tindakan terhadap Presiden Donald Trump kerana tweetnya yang menyokong perusuh Capitol pada 6 Januari, serta syarikat pertama yang membenarkan pekerja bekerja dari rumah secara kekal. Pasukan kejuruteraan telah menghabiskan masa bertahun-tahun membina alat untuk melawan spam, maklumat salah dan ucapan benci.

Musk, sebaliknya, telah menggunakan akaun Twitternya yang diikuti secara meluas untuk mempersoalkan keperluan penyederhanaan kandungan, mempromosikan dirinya sebagai juara kebebasan bersuara, dan – seperti yang dinyatakan oleh beberapa pekerja minggu ini dalam mesej dalaman – kelihatan mengejek kata ganti nama jantina. Dia juga dikenali sebagai pengurus yang keras yang akan memecat orang serta-merta apabila mereka tidak faham dengan cara pemikirannya.

“Soalan pantas: Jika pekerja tweet beberapa perkara yang Elon tweet, mereka mungkin akan menjadi subjek” penyiasatan HR, kata seorang pekerja di saluran Slack syarikat. “Adakah ahli lembaga dipegang dengan standard yang sama?”

Satu lagi jawatan berkata bahawa pekerja sedang bergelut untuk mengalu-alukan pemimpin yang nilainya seolah-olah bercanggah dengan syarikat.

“Kami tahu bahawa dia telah menyebabkan kemudaratan kepada pekerja, komuniti trans, wanita dan orang lain yang kurang kuasa di dunia,” pekerja itu bertanya. “Bagaimana kita hendak menyelaraskan keputusan ini dengan nilai kita? Adakah inovasi mengatasi kemanusiaan?”

Seorang lagi pekerja yang mengatakan dia pernah bekerja di Tesla berkata dia “menyaksikan perubahan mengerikan dalam budaya syarikat yang diikuti” selepas Musk mengambil alih sebagai CEO. “Saya sangat terkejut sekarang, kerana saya telah melihat apa yang dia boleh lakukan secara langsung,” kata orang itu.

Sepanjang minggu, eksekutif kanan Twitter menimpali Slack untuk mengingatkan pekerja bahawa budaya syarikat tetap sama dan Musk tidak akan ditugaskan untuk membuat keputusan besar, dengan menyatakan bahawa Agrawal masih “pemecah seri.”

Elon Musk menyertai lembaga Twitter, menjanjikan peningkatan yang ketara

Tetapi bagi seseorang yang menamakan dirinya pada mulanya sebagai “pasif” pelabur — yang bermaksud pemegang saham yang tidak bertujuan untuk mempengaruhi atau menukar kawalan syarikat — sebelum dia menyertai lembaga pengarah, Musk nampaknya sudah mempunyai peranan luar biasa.

Beberapa kebimbangan daripada pekerja Twitter tentang peranan yang mungkin lebih besar yang akan dimainkan oleh Musk mengulangi bantahan awal yang berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Facebook, di mana pekerja berulang kali menimbulkan persoalan mengenai pengaruh ahli lembaga pengarah yang berhaluan kanan kontroversi Peter Thiel.

Dorsey tweet bahawa Agrawal dan Musk akan menjadi “pasukan yang luar biasa.” Dan jemputan ke AMA bersama CEO juga seolah-olah mencadangkan bahawa Musk akan diberi kuasa yang lebih besar.

“Pelbagai pandangan dan suara menentukan perkhidmatan kami,” tulis Agrawal dalam e-melnya Khamis. “Dan itu harus dicerminkan dan diterima secara dalaman juga.”

Faiz Siddiqui menyumbang kepada laporan ini.

We would love to thank the author of this short article for this incredible material

Elon Musk untuk menangani kakitangan Twitter selepas bantahan dalaman


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/