Elon Musk untuk menyertai lembaga Twitter

Twitter berkata dalam a pemfailan peraturan Selasa bahawa ia merancang untuk melantik Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX ke lembaga pengarahnya untuk tempoh yang berakhir pada 2024. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Musk telah bersetuju untuk tidak memperoleh lebih daripada 14.9% saham syarikat sementara dia kekal di lembaga pengarah.

Pada hari Isnin, Twitter berkata dalam pemfailan bahawa Musk telah membeli 9.2% sahamnya. Berita itu datang agak mengejutkan, selepas Musk telah tweet beberapa kali dalam beberapa minggu kebelakangan ini mengkritik dasar syarikat dan memikirkan sama ada platform media sosial baharu diperlukan.

“Saya teruja untuk berkongsi bahawa kami melantik @elonmusk ke lembaga pengarah kami!” Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawal berkata dalam a tweet Selasa. “Melalui perbualan dengan Elon dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menjadi jelas kepada kami bahawa dia akan membawa nilai yang besar kepada Lembaga Pengarah kami.”
Agrawal tercatat bahawa Musk adalah “penganut yang bersemangat” dan “pengkritik keras” syarikat itu, dan dia percaya kehadiran Musk dalam bilik lembaga akan menambah nilai jangka panjang. Jack Dorsey, pengasas bersama Twitter dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif, juga kelihatan mengalu-alukan berita itu, dengan menyatakan Musk “sangat mengambil berat tentang dunia kita dan peranan Twitter di dalamnya,” dan Musk dan Agrawal “akan menjadi pasukan yang luar biasa.”
kasturi tweeted dia “tidak sabar untuk bekerja dengan lembaga Parag & Twitter untuk membuat penambahbaikan ketara pada Twitter dalam beberapa bulan akan datang!
Tidak jelas sepenuhnya apakah penambahbaikan yang ada dalam fikiran Musk. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Musk telah mencadangkan di Twitter bahawa platform itu tidak membenarkan pertuturan yang cukup bebas, dan berkata ia harus menjadikan algoritmanya sumber terbuka. Pada malam Isnin, dia juga meninjau pengikutnya tentang sama ada mereka “inginkan butang edit,” permintaan ciri yang lama, jika memecahbelahkan, daripada ramai pengguna Twitter.

Selepas meningkat lebih daripada 27% pada hari Isnin mengenai berita pembelian saham Musk, saham Twitter meningkat lagi 5% pagi Selasa.

Twitter telah menjadi bahagian penting dalam jenama peribadi Musk. Dia telah menggunakan laman web itu untuk berhubung dengan ramai peminatnya dan memberi pendapat tentang segala-galanya daripada harga saham Tesla hingga acara semasa. Tetapi kehadirannya di platform itu juga telah menyebabkan dia berada di dalam air panas, termasuk apabila tweet tentang berpotensi mengambil Tesla secara peribadi mengakibatkan tuntutan mahkamah daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan penyelesaian yang memerlukan dia mempunyai tweet tertentu tentang syarikat itu dipra-semak.

Kehadiran Musk di papan boleh menjadi curveball untuk sebarang rancangan Agrawal, yang telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Twitter selama kurang daripada enam bulantelah untuk syarikat itu.

“Sudah tiba masanya untuk keluar popcorn dan menonton perkembangan dalam beberapa bulan akan datang dengan Musk dalam Lembaga,” kata penganalisis Wedbush Dan Ives dalam nota pelabur Selasa. Dia menambah bahawa Musk menyertai lembaga itu boleh “membawa kepada pelbagai inisiatif strategik yang boleh merangkumi pelbagai kemungkinan jangka pendek dan jangka panjang di luar pintu untuk syarikat yang masih bergelut dalam perlumbaan senjata media sosial.”

Jurucakap Twitter Adrian Zamora pada hari Selasa menyatakan bahawa walaupun dia berada dalam lembaga pengarah, Musk masih akan tertakluk kepada peraturan dan garis panduan komunitinya, dan dia tidak akan mempunyai peranan langsung dalam menetapkan dasarnya.

“Twitter komited terhadap kesaksamaan dalam pembangunan dan penguatkuasaan dasar dan peraturannya,” kata Zamora dalam satu kenyataan yang diberikan kepada CNN Business. “Keputusan dasar kami tidak ditentukan oleh Lembaga Pengarah atau pemegang saham. Seperti biasa Lembaga kami memainkan peranan penting sebagai nasihat dan maklum balas dalam keseluruhan perkhidmatan kami. Operasi dan keputusan harian kami dibuat oleh pengurusan dan pekerja Twitter.”We would love to thank the writer of this post for this amazing material

Elon Musk untuk menyertai lembaga Twitter


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/