Eropah memasarkan naik 1.6% dengan utiliti mendahului keuntungan; Rishi Sunak menjadi PM UK baharu

Pound berombak, hasil sepuhan lebih rendah apabila Sunak diumumkan sebagai PM UK baharu

Rishi Sunak telah dinamakan sebagai perdana menteri baharu UK, selepas menewaskan pesaing Penny Mordaunt dalam perlumbaan kepimpinan pantas negara itu.

Hollie Adams | Berita Getty Images | Imej Getty

British pon adalah 0.1% lebih tinggi daripada dolar pada 3 petang waktu London, sejam selepas diumumkan bahawa Rishi Sunak akan menjadi perdana menteri UK yang baharu.

Ia turun 0.2% berbanding dolar pada awal petang.

Hasil Gilt jatuh mendadak, dengan penanda aras hasil 10 tahun turun 25 mata asas dan hasil 2 tahun turun 26 mata asas. Hasil bergerak secara songsang kepada harga.

Ketidaktentuan dalam pasaran bon kerajaan UK, yang dicetuskan oleh pengumuman belanjawan bekas PM Liz Truss sebulan yang lalu, adalah sebab utama dia didesak untuk meletak jawatan oleh pihaknya lewat minggu lalu.

Sunak adalah menteri kewangan di bawah pendahulu Truss, Boris Johnson dan secara meluas dianggap sebagai calon yang mesra pasaran – walaupun penganalisis berkata dia akan menghadapi pekerjaan yang sukar dengan UK menghadapi kemelesetan dan krisis tenaga dan dengan ramai yang melihat negara itu kredibiliti ekonomi sebagai rosak.

“Penurunan dalam hasil sepuhan pada berita hari ini bahawa Rishi Sunak akan menjadi perdana menteri UK akan datang telah mengurangkan peluang penyatuan fiskal yang ketara,” kata Ruth Gregory, ahli ekonomi kanan UK di Capital Economics. “Walaupun begitu, PM baharu masih perlu bekerja keras untuk memulihkan kestabilan di mata pasaran kewangan.”

– Jenni Reid

Prosus merosot 14% pada kebimbangan pertumbuhan China

Kumpulan pendidikan Pearson naik 8% selepas pertumbuhan pembelajaran bahasa Inggeris yang ‘cemerlang’

Saham Pearson naik 8% pada Isnin selepas syarikat itu melaporkan pertumbuhan 7% dalam jualan asas dalam tempoh sembilan bulan yang lalu, mengatasi jangkaan pasaran.

Syarikat pendidikan itu berkata prestasi “cemerlang” dalam pembelajaran bahasa Inggeris membantu menyampaikan keputusan, dengan kursus bahasa Inggeris melaporkan pertumbuhan 28%.

Pendidikan tinggi turun 4%, yang sejajar dengan jangkaan syarikat.

— Hannah Ward-Glenton

Hasil emas 10 tahun UK jatuh apabila UK bersedia untuk mendapatkan PM baharu

Hasil emas 10 tahun UK didagangkan pada tahap terendahnya sejak bajet miniyang menyebabkan pasaran bergolak pada 23 September.

Langkah itu dibuat sebagai bekas Menteri Kewangan Rishi Sunak kelihatan tenang untuk menjadi perdana menteri yang baru.

Hasil 10 tahun didagangkan hampir 21 mata asas lebih rendah pada 3.846% sekitar jam 9 pagi waktu London.

Pasaran Eropah: Berikut ialah panggilan pembukaan

Indeks Eropah dijangka dibuka lebih tinggi pagi ini, dengan FTSE UK naik 23 mata kepada 6,992, DAX Jerman naik 130 mata kepada 12,846, CAC Perancis naik 50 mata kepada 6,079 dan MIB Itali naik 221 mata kepada 21,647.

CNBC Pro: Minyak boleh naik atau turun — dan saham tenaga ini adalah pemenang sama ada, kata pengurus portfolio

Sama ada harga minyak naik atau turun, stok tenaga masih bernilai untuk dilaburkan, menurut Brian Arcese dari Foord Asset Management.

Dia menamakan beberapa saham tenaga kegemarannya, termasuk satu yang katanya akan menjana “jumlah tunai yang besar” jika harga minyak kekal tinggi.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

— Weizhen Tan

Penggerak saham Hong Kong: Teknologi menyeret ke bawah indeks yang lebih luas

Syarikat berteknologi China menyeret ke bawah yang lebih luas Indeks Hang Seng dalam perdagangan pagi, dengan wajaran tinggi seperti Tencent dan Alibaba menurun sekitar 6% setiap satu.

Meituan susut 4.87%, manakala JD.com menurun sekitar 6% juga.

Indeks Hang Seng Tech adalah 3.49% lebih rendah, dan terakhir Hang Seng kehilangan 2.73%.

– Abigail Ng

Laporan pendapatan teknologi besar akan datang minggu ini

Sebilangan besar nama teknologi besar melaporkan pendapatan suku ketiga minggu ini. Oleh kerana saiz kebanyakan permodalan pasaran syarikat ini, sebarang pergerakan selepas pendapatan mungkin akan memberi kesan kepada keseluruhan pasaran.

Abjad dan Microsoft melaporkan pendapatan pada hari Selasa, diikuti oleh Meta Platforms pada hari Rabu. epal dan Amazon akan melaporkan Jumaat.

—Carmen Reinicke

Niaga hadapan saham meningkat pada petang Ahad

Niaga hadapan saham meningkat pada petang Ahad kerana Wall Street kelihatan meneruskan minggu terbaiknya sejak Jun di tengah-tengah musim pendapatan suku ketiga.

Niaga hadapan yang terikat dengan Purata Perindustrian Dow Jones memperoleh 289 mata, atau 0.93%, hanya beberapa minit selepas permulaan dagangan niaga hadapan Ahad. Niaga hadapan S&P 500 meningkat 1.18% manakala niaga hadapan Nasdaq 100 meningkat 1.37%.

—Carmen Reinicke

We would like to thank the author of this write-up for this incredible content

Eropah memasarkan naik 1.6% dengan utiliti mendahului keuntungan; Rishi Sunak menjadi PM UK baharu


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/