FAA menyiasat pencerobohan landasan yang membawa kepada kejadian nyaris antara pesawat di New York

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) sedang menyiasat hampir berlanggar antara dua pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy New York pada hari Jumaat.

Jurucakap FAA memberitahu FOX Business bahawa potensi perlanggaran dapat dielakkan apabila Boeing 737 yang dikendalikan oleh Delta Air Lines “berhenti dengan selamat” ketika ia mula berlepas “selepas pengawal trafik udara menyedari pesawat lain melintasi landasan di hadapan. daripada pesawat yang berlepas.” Kenyataan itu menambah: “Menurut analisis awal, Delta Air Lines Penerbangan 1943 menghentikan roll berlepasnya kira-kira 1,000 kaki sebelum sampai ke titik di mana American Airlines Penerbangan 106, sebuah Boeing 777, telah menyeberang dari laluan teksi bersebelahan.”

FAA menekankan bahawa siasatannya sedang berjalan dan maklumat itu adalah awal dan tertakluk kepada perubahan. Agensi itu tidak menjawab soalan mengenai sama ada insiden itu telah disusun ke dalam empat kategori FAA untuk pencerobohan landasan, yang menunjukkan keterukan insiden.

PILIHAN BIDEN UNTUK MEMIMPIN FAA DI BAWAH KEBAKARAN BERSAMA-SAMA PENTADBIRAN

Sebuah kapal terbang berlepas dari landasan lapangan terbang. (iStock / iStock)

Berdasarkan butiran yang diberikan oleh agensi itu, insiden 13 Januari di New York berkemungkinan termasuk dalam salah satu kategori yang lebih teruk yang digunakan oleh FAA untuk menilai pencerobohan landasan.

Apakah pencerobohan landasan?

Pencerobohan landasan ialah insiden di lapangan terbang yang berlaku apabila pesawat, kenderaan atau orang ramai tersalah hadir di kawasan perlindungan yang ditetapkan untuk pesawat mendarat dan berlepas. Ia berbeza daripada insiden permukaan, yang melibatkan pergerakan atau kejadian yang tidak dibenarkan di kawasan yang ditetapkan yang boleh menjejaskan keselamatan penerbangan.

Empat kategori pencerobohan landasan FAA mewakili pelbagai peringkat bahaya tetapi tidak mencapai kemalangan sebenar:

  • Kategori A — jenis pencerobohan yang paling teruk — ialah insiden serius di mana perlanggaran dapat dielakkan.
  • Insiden Kategori B berlaku apabila pemisahan berkurangan dan terdapat potensi besar untuk perlanggaran yang boleh menyebabkan tindak balas pembetulan atau pengelakan kritikal masa untuk mengelakkan perlanggaran.
  • Insiden Kategori C dicirikan dengan mempunyai masa dan/atau jarak yang mencukupi untuk mengelakkan perlanggaran.
  • Insiden Kategori D melibatkan kehadiran pesawat, orang atau kenderaan yang tidak betul di kawasan perlindungan yang ditetapkan untuk mendarat dan berlepas yang tidak mempunyai akibat keselamatan serta-merta.

PADAN FAA DISEBABKAN OLEH ANGGOTA YANG ‘GAGAL IKUT PROSEDUR’

Syarikat Penerbangan Amerika

Jet penumpang American Airlines bersedia untuk berlepas berhampiran terminal di Lapangan Terbang Antarabangsa Boston Logan, di Boston. (Foto AP/Steven Senne) (Gambar AP)

Untuk membantu pengawal trafik udara menghalang pencerobohan landasan Kategori A dan B, FAA telah membangunkan Sistem Pengesanan Permukaan Lapangan Terbang — Model X (ASDE-X), iaitu radar pengawasan yang menjejaki pergerakan permukaan pesawat dan kenderaan di kemudahan lapangan terbang yang memberi amaran. pengawal tentang kemungkinan pencerobohan atau insiden lain.

Mulai 31 Okt. 2022, radar ASDE-X telah digunakan di 35 lapangan terbang utama di seluruh negara, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy di New York City tempat kejadian pada hari Jumaat berlaku.

Pencerobohan landasan boleh disebabkan oleh insiden operasi akibat tindakan pengawal trafik udara yang mengakibatkan pemisahan yang kurang daripada minimum antara pesawat; penyelewengan juruterbang seperti melintasi landasan tanpa pelepasan; dan pejalan kaki atau kenderaan yang memasuki kawasan pergerakan lapangan terbang tanpa kebenaran daripada kawalan trafik udara.

SENATOR MENUNTUT JAWAPAN DARIPADA Ketua Pegawai Eksekutif SOUTHWEST AIRLINES SELEPAS CUTI MELTDOWN

Beberapa kapal terbang Delta Air Lines di atas landasan

Pesawat Delta Air Lines dilihat di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy pada hujung minggu 4 Julai di Queens, New York City, AS, 2 Julai 2022. (REUTERS/Andrew Kelly/Foto Fail/Foto Reuters)

The bilangan pencerobohan landasan di lapangan terbang AS meningkat daripada 1,574 pada tahun fiskal 2021 kepada 1,732 pada tahun fiskal 2022, menurut data FAA. Punca paling biasa pencerobohan ialah sisihan juruterbang, yang merupakan punca 1,084 pencerobohan pada TK2022, diikuti oleh sisihan kenderaan dan pejalan kaki yang merupakan punca 313 pencerobohan. Melalui 11 Jan, FAA telah melaporkan 27 pencerobohan landasan pada bulan ini.

Perlanggaran antara pesawat boleh membawa akibat bencana, dan senario sedemikian mengakibatkan kemalangan paling maut dalam sejarah penerbangan pada tahun 1977 di pulau Tenerife, Sepanyol. Kesesakan di lapangan terbang berpunca daripada penutupan lapangan terbang yang berbeza di Kepulauan Canary digabungkan dengan jarak penglihatan yang lemah akibat kabus tebal dan mengakibatkan bencana apabila salah komunikasi antara pengawal trafik udara dan juruterbang mengakibatkan sebuah Boeing 747 menaiki teksi di landasan yang sedang digunakan. oleh yang lain untuk berlepas. Perlanggaran dan kebakaran tragis itu mengakibatkan 583 maut dan kesemua 61 yang terselamat cedera.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Syarikat penerbangan bertindak balas terhadap insiden landasan

Kedua-dua syarikat penerbangan yang terlibat dalam penerbangan yang dibatalkan dan nyaris-nyaris di New York memberitahu FOX Business mereka mengutamakan keselamatan penumpang dan anak kapal mereka dan membantu agensi persekutuan dalam siasatan mereka.

“Keselamatan pelanggan dan anak kapal kami sentiasa menjadi keutamaan nombor satu Delta. Delta akan bekerjasama dan membantu pihak berkuasa penerbangan pada semakan penuh penerbangan 1943 pada 13 Januari mengenai prosedur berlepas yang berjaya dibatalkan di New York-JFK,” jurucakap bagi Delta Air Lines memberitahu Perniagaan FOX. “Kami memohon maaf kepada pelanggan kami atas kesulitan dan kelewatan perjalanan mereka.”

Jurucakap untuk Syarikat Penerbangan Amerika memberitahu FOX Business, “Keselamatan pelanggan dan ahli pasukan kami adalah keutamaan kami. Kami sedang menjalankan semakan dalaman penuh dan bekerjasama dengan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan dalam siasatan mereka.”

We wish to thank the author of this post for this incredible content

FAA menyiasat pencerobohan landasan yang membawa kepada kejadian nyaris antara pesawat di New York


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/