FDA Arahkan Juul Hentikan Jualan E-Rokok

Pentadbiran Makanan dan Dadah pada Khamis mengarahkan Juul untuk berhenti menjual e-rokok di pasaran AS, satu tamparan yang sangat merosakkan kepada syarikat yang pernah popular yang jenamanya dipersalahkan atas krisis vaping remaja.

Perintah itu menjejaskan semua produk Juul di pasaran AS, sumber jualan syarikat yang luar biasa. Kartrij vaping Juul yang anggun dan pod berperisa manis membantu menyambut era produk nikotin alternatif yang sangat menarik kepada golongan muda. Penguasaan awal syarikat itu mengundang penelitian yang mendalam daripada kumpulan anti-merokok dan pengawal selia yang bimbang produk itu akan mendatangkan lebih banyak mudarat kepada golongan muda daripada kebaikan kepada perokok yang cuba berhenti.

Walaupun kadar vape remaja telah menurun semasa wabak coronavirus, pakar kesihatan awam dan penggubal undang-undang terus menyatakan kebimbangan tentang aditif nikotin dalam beberapa e-rokok yang kekal di pasaran, termasuk jenama seperti Puff Bar, yang perisa buahnya menarik minat golongan muda.

Keputusan FDA tidak berurusan dengan hubungan Juul dengan vape belia. Sebaliknya, ia berdasarkan kepada apa yang dikatakan oleh agensi itu sebagai data yang tidak mencukupi dan bercanggah daripada syarikat tentang bahan kimia yang berpotensi berbahaya yang boleh larut keluar daripada pod e-cecair Juul. Tidak ada ancaman kesihatan yang akan berlaku kepada pengguna, kata FDA, tetapi ia tidak mempunyai bukti yang mencukupi untuk menilai potensi risiko.

“Tindakan hari ini adalah kemajuan selanjutnya terhadap komitmen FDA untuk memastikan semua produk sistem penyampaian e-rokok dan nikotin elektronik yang sedang dipasarkan kepada pengguna memenuhi standard kesihatan awam kami,” kata Dr. Robert M. Califf, pesuruhjaya agensi, dalam satu kenyataan. . Dan dia mengakui bahawa banyak produk e-rokok telah memainkan peranan dalam peningkatan dalam vape remaja.

Langkah FDA adalah sebahagian daripada usaha meluas untuk membuat semula peraturan untuk produk merokok dan vape dan untuk mengurangkan penyakit dan kematian yang disebabkan oleh produk terhidu yang mengandungi nikotin yang sangat ketagihan.

Pada hari Selasa, agensi mengumumkan rancangan untuk mengurangkan tahap nikotin dalam rokok tradisional sebagai satu cara untuk tidak menggalakkan penggunaan produk pengguna yang sah yang paling mematikan. Pada bulan April, FDA berkata ia akan bergerak ke arah pengharaman rokok berperisa mentol.

Tindakan FDA terhadap Juul khususnya adalah sebahagian daripada misi pengawalseliaan yang lebih baharu untuk agensi itu, yang mesti menentukan rokok elektronik yang sedang dijual, atau yang dicadangkan untuk dijual, akan dibenarkan kekal di rak. Ia telah pun memberikan kebenaran untuk e-rokok syarikat lain untuk kekal di pasaran.

Tetapi ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun sebelum beberapa inisiatif baharu agensi itu berkuat kuasa — jika ia dapat menahan tentangan hebat daripada lobi tembakau yang berkuasa, kumpulan antiregulasi dan industri vape.

Juul berkata ia tidak bersetuju dengan penemuan FDA dan merancang untuk membuat rayuan. Syarikat itu boleh meminta penangguhan daripada agensi atau dari mahkamah sementara menunggu rayuan kepada FDA Syarikat itu tidak menyatakan laluan mana yang akan dicari tetapi ia akan cuba mengekalkan produknya di pasaran semasa sebarang prosiding.

“Kami berhasrat untuk mencari penginapan,” kenyataan Juul menyimpulkan, “dan sedang meneroka semua pilihan kami di bawah peraturan dan undang-undang FDA, termasuk merayu keputusan dan melibatkan diri dengan pengawal selia kami.”

Kumpulan kesihatan awam memuji keputusan itu.

“Keputusan FDA untuk mengalih keluar semua produk Juul daripada pasaran amat dialu-alukan dan sudah lama tertunda,” kata Erika Sward, penolong naib presiden kebangsaan bagi advokasi untuk Persatuan Paru-paru Amerika. “Kempen Juul untuk menyasarkan dan mengaitkan kanak-kanak pada tembakau telah berlangsung terlalu lama.”

Kenyataan daripada Persatuan Pengeluar Vapor Amerika, kumpulan perdagangan industri, membayangkan pertarungan yang akan datang.

“Diukur dalam nyawa yang terkorban dan potensi musnah, sikap acuh tak acuh FDA yang mengejutkan terhadap rakyat Amerika biasa dan hak mereka untuk beralih kepada alternatif vape yang jauh lebih selamat pasti akan disenaraikan sebagai salah satu episod penyelewengan peraturan terbesar dalam sejarah Amerika,” Amanda Wheeler, presiden persatuan itu. , katanya dalam satu kenyataan.

Secara umumnya, FDA sedang berjalan dengan baik dalam membuat semula landskap untuk produk nikotin. Ia cuba menghalang orang ramai daripada rokok tradisional sambil membenarkan produk vape yang kurang berbahaya yang tidak menarik generasi pengguna baharu: Peranti baharu mestilah menarik untuk berhenti merokok tetapi tidak begitu menarik sehingga memikat orang muda secara beramai-ramai.

Keputusan agensi itu terhadap Juul menghadkan semakan hampir dua tahun data yang telah dikemukakan oleh syarikat itu untuk cuba memenangi kebenaran untuk terus menjual produk tembakau dan perisa mentolnya di Amerika Syarikat. Secara khusus, Juul meminta kelulusan untuk – dan FDA menolak – peranti vape Juul dan empat buah pod berbeza, termasuk buah tembakau dengan kepekatan nikotin 3 peratus dan 5 peratus dan buah berperisa mentol dengan tahap yang sama.

“Adalah jelas bahawa syarikat itu diberi peluang untuk menangani soalan dan kebimbangan yang berkaitan dengan keselamatan, toksikologi dan potensi genotoksisiti, dan atas apa jua sebab syarikat itu tidak dapat memenuhi bebannya dan itu membawa kepada pesanan pemasaran yang negatif,” kata Mitch Zeller, bekas pengarah pusat tembakau agensi itu yang bersara pada April.

Beliau berkata Juul boleh mengemukakan permohonan baharu sepenuhnya untuk produk yang dirombak — yang mungkin menangani kebimbangan agensi itu mengenai larut lesap bahan kimia.

FDA memulakan siasatan Usaha pemasaran Juul empat tahun lalu. Sebelum itu, Juul telah mengiklankan produknya menggunakan model muda yang menarik dan perisa seperti timun sejuk dan creme brulee yang menurut pengkritik menarik pengguna bawah umur.

Pada April 2018, FDA mengumumkan tindakan keras mengenai penjualan produk tersebut, termasuk Juul’s, kepada orang di bawah umur 21 tahun.

Penggunaan di kalangan orang muda telah melonjak. Pada 2017, 19 peratus daripada gred 12, 16 peratus daripada gred 10 dan 8 peratus daripada gred lapan melaporkan penggunaan nikotin pada tahun sebelumnya, mengikut Memantau Masa Depantinjauan tahunan yang dilakukan untuk Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah.

Bagi pihaknya, Juul secara rutin menafikan bahawa ia menyasarkan golongan muda, tetapi ia diteruskan dalam tindakan undang-undang dan oleh peguam negara, dengan beberapa kes mengakibatkan berjuta-juta dolar sebagai ganti rugi terhadap syarikat itu. Dalam satu penyelesaian pada 2021, Juul bersetuju membayar $40 juta kepada North Carolina, yang mewakili pelbagai pihak di negeri itu yang menegaskan syarikat itu telah membantu memikat pengguna bawah umur untuk melakukan vape. Lebih daripada sedozen negeri lain mempunyai tindakan undang-undang dan siasatan yang masih belum selesai.

Berita itu agak kurang berat untuk industri sekarang berbanding pada zaman kegemilangan Juul, memandangkan bahagian pasaran syarikat yang menjunam. Pernah menjadi pemain dominan dengan 75 peratus pasaran, Juul kini mempunyai bahagian pasaran yang jauh lebih kecil.

Tetapi berita itu memberikan tamparan hebat kepada Altria, yang dahulunya dikenali sebagai Philip Morris dan pembuat Marlboro, yang pada Disember 2018 membeli 35 peratus daripada Juul untuk $12.8 bilion.

Altria membuat pelaburan untuk mengatasi jualan tembakau yang semakin perlahan, manakala Juul memandang kepada Altria sebagai sekutu untuk membantunya menavigasi peningkatan pengawasan kawal selia.

Kedua-dua strategi tersebut nampaknya tidak berjaya.

Altria telah menurunkan nilai pelaburannya dalam Juul sebanyak lebih daripada $11 bilion, kepada $1.7 bilion. Altria, yang mendapat kira-kira 90 peratus daripada pendapatannya daripada produk boleh rokok, menyaksikan hasil turun sedikit tahun lepas. Stoknya turun lebih daripada 40 peratus dalam tempoh lima tahun yang lalu, dan 20 peratus hanya pada bulan lalu. Juul, bagi pihaknya, menyaksikan pendapatannya jatuh kepada $1.3 bilion pada 2021, daripada $2 bilion pada 2019, dengan kira-kira 95 peratus dalam jualan AS.

“Kami kecewa dengan keputusan hari ini dan terus percaya bahawa e-vapor boleh memainkan peranan penting dalam pengurangan bahaya bagi perokok dewasa,” kata Altria dalam satu kenyataan.

Pada kemuncaknya, Juul mempunyai lebih daripada 4,000 pekerja. Ia kini mempunyai lebih sedikit 1,000, kebanyakannya di Amerika Syarikat, tetapi dengan beberapa di Kanada, Britain dan negara lain.

E-rokok telah dijual di pasaran AS selama lebih sedekad tanpa kebenaran FDA rasmi, kerana ia tidak termasuk di bawah bidang kawal selia agensi selama beberapa tahun.

Pada tahun 2019, FDA mengeluarkan surat amaran kepada Juulmengatakan bahawa syarikat itu melanggar peraturan persekutuan kerana ia tidak mendapat kelulusan untuk mempromosikan dan menjual produknya sebagai pilihan yang lebih sihat untuk merokok.

FDA baru-baru ini berkata ia setakat ini telah menolak lebih daripada sejuta permohonan untuk produk yang dianggap lebih berisiko kesihatan daripada manfaat. Pada bulan Oktober, ia memberi kuasa kepada RJ Reynolds untuk meneruskan pemasaran Vuse. Ini adalah kali pertama agensi itu memberikan kelulusan kepada produk vape yang dibuat oleh syarikat rokok besar

Pada bulan Mac, agensi itu membenarkan beberapa produk berperisa tembakau daripada Logic Technology Development, berkata syarikat itu dapat menunjukkan bahawa produknya berkemungkinan membantu orang dewasa membuat peralihan daripada rokok tradisional sambil menimbulkan risiko rendah untuk menarik pengguna baharu yang muda.

Beberapa pakar kawalan tembakau berkata keputusan untuk mengharamkan Juul daripada pasaran AS boleh menjadi tidak produktif.

Clifford Douglas, pengarah Rangkaian Penyelidikan Tembakau Universiti Michigan, berkata bahawa ramai pakar telah datang untuk melihat Juul dan e-rokok lain sebagai alat berharga untuk membantu perokok dewasa berhenti daripada rokok konvensional.

“Ia adalah dari tanjakan yang boleh memberikan perokok alternatif kepada bahan mudah terbakar, yang bertanggungjawab untuk hampir setiap kematian yang berkaitan dengan tembakau,” katanya. “Tetapi sekarang, tanjakan di luar sedang disempitkan dan diturap, yang mempertaruhkan berjuta-juta nyawa orang dewasa. Kita berharap Juul dapat bertindak balas dengan berkesan kepada permintaan untuk analisis yang lebih saintifik, membuat sebarang pelarasan produk yang mungkin diperlukan, dan sekali lagi menawarkan produk mereka kepada orang dewasa yang memerlukan.”

Lauren Hirsch, Christina Jewett dan Sheila Kaplan menyumbang laporan.

We would like to say thanks to the writer of this article for this incredible content

FDA Arahkan Juul Hentikan Jualan E-Rokok


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/